Sjekk om passordet ditt er blitt stjålet

Er passordet ditt blitt stjålet slik at det kan potensielt misbrukes på nettet? Det finnes en nettside som kan brukes til å sjekke dette.

Les også: Slik lager du sikkert passord

Det er dessverre ganske vanlig med datainnbrudd på populære nettsider og kriminelle miljøer greier å få tak i sensitiv informasjon. Det du kan gjøre er å bytte passord regelmessig.

Stjålet passord

På nettsiden haveibeenpwned.com kan du sjekke om din e-postadresse er berørt av dette. Skriv inn din e-postadresse og klikk på Pwned? Du får da en liste over tjenester på nettet som kan være berørt av dette.

haveibeenpwned.com/Passwords kan du skrive inn ditt passord for å sjekke om det finnes i en database med passord som er blitt stjålet.

Last ned hele listen

Hvis ikke du er fortrolig med å skrive inn ditt passord i en slik nettside kan du selv laste ned hele databasen og lete etter ditt passord. Filen har en størrelse på 11 GB på pakket format, men den er over 22 GB i upakket format. Denne prosessen er ganske omfattende, men vi tar en gjennomgang på denne siden! Det du trenger er en torrent-klient og en kalkulator for å regne ut SHA1-verdien for ditt passord og deretter bruke denne verdien for å sjekke om ditt passord befinner seg i den store databasen

 1. Installer en torrent-klient
  Du kan for eksempel bruker BitTorrent til å lese torrent-filer, men vær oppmerksom på å si nei (Decline) til tilbud om ekstra programvare under installasjonen. Du får blant annet tilbud om Ad-Aware og McAfee WebAdvisor. Her bør du fjerne haken ved tilbudet, fordi du installerer ekstra programvare du kanskje ikke ønsker å installere. Til slutt kan du klikke på Next-knappen og Finish-knappen.

 2. Last ned torrent-filen
  Du kan nå gå til nettsiden haveibeenpwned.com/Passwords og klikke på den grønne torrent-knappen. Du kan velge å åpne filen med BitTorrent du nettopp har installert. Du kan velge å åpne torrent-filen i en ny fane i din nettleser og da kan du se nedlastingsprosessen. Til slutt kan du klikke på Folder-mappen og du vil da få opp et filutforsker-vindu med filen du har nettopp lastet ned. Filen er pakket på 7Z-format – du kan eventuelt pakke ut filen i en annen mappe (dette bestemmer du selv) – vi anbefaler Bandizip. Det kan ta lang tid å pakke ut filen selv om det er en ren tekstfil (TXT) fordi den har en størrelse på 22,7 GB. Hos oss tok det over 30 minutter å pakke ut hele filen!

 3. Kalkuler SHA1-verdien
  Videre kan du bruke HashCalc til å regne ut SHA1-verdien for ditt passord. Last ned, pakk ut ZIP-filen og kjør installasjonsfilen. Etter installasjon kan du velge Text-string under Data Format og sette en hake ved SHA1. Deretter kan du skrive ditt passord i Data-vinduet og klikke på Calculate. Da får du opp SHA1-verdien for ditt passord i vinduet.

 4. Søk etter ditt passord
  Filen du laster ned er ganske stor – du kan eventuelt bruke programmet Large Text File Viewer til å lese den store filen – det er et program som er tilrettelagt til å lese kjempestore tekstfiler. Kopier SHA1-verdien, klikk på Find-ikonet, lim inn SHA1-verdien og klikk på OK. Så er det bare å vente på et søk i en kjempestor database. Vær oppmerksom på at dette vil ta lang tid.

Bytt passord!

Det kan uansett være lurt å bytte passord regelmessig. Det er enklere enn du tror å lage sikkert passord. Du får nyttige tips i vår guide.

Kilder: haveibeenpwned.com, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.