Svart/hvitt foto med Lightroom

Dette er en guide for redigering av svart/hvite bilder i programmet Adobe Lightroom Classic.

Les også: Facebook-gruppe for svart/hvitt foto

Er du enten profesjonell fotograf eller en entusiastisk amatørfotograf kan Adobe Lightroom absolutt anbefales for redigering av bilder, også svart/hvite-bilder.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Det finnes to utgaver av Adobe Lightroom, den ene kalles Lightroom Classic og den andre Lightroom CC. Denne guiden beskriver Ligtroom Classic.

Les også: Facebook-gruppe for Lightroom

Adobe Monochrome

Det første du kan gjøre hvis du skal gjøre om bildet til svart/hvitt er å klikke på Develop-modul øverst til høyre i Lightroom. Deretter kan du klikke på Adobe Color under Basic-panelet ved siden av Profile. Her velger du Adobe Monochrome.

Les også: Hva er profiler i Lightroom?

Hva er egentlig et monochrome bilde? Et monochrome bilde er et bilde som har nyanser av kun én farge. Alle svart/hvite-bilder er monochrome-bilder, men ikke alle monochrome-bilder er svart/hvite-bilder. En vanlig misforståelse når det gjelder svart/hvite bilder er at fargene er fjernet. Fargene er ikke «borte», det vil si informasjon om fargene er fortsatt til stede i bildefilen, men du ser dem bare ikke. Les mer i vår guide

Basic-panelet

Videre kan du jobbe med Basic-panelet. Du kan starte med å justere eksponering, kontrast, Highlights, Shadows, Whites og Blacks. Du kan eventuelt bruke Auto-knappen. Da blir bildet redigert automatisk. Les mer om Develop-modul i vår guide.

B&W-panelet

B&W-panelet gir deg fleksibilitet for å justere et svart/hvitt-bilde, altså et eget panel for svart/hvitt justering. Hver fargeskala i dette panelet justerer hvor mørke eller lyse disse fargene blir.

Tone Curve

Videre kan du bruke Tone Curve til å justere mørke og lyse toner i bildet. Les mer om denne funksjonen i vår guide.

Presets

Presets (forhåndsredigering) er en rask måte å redigere bilder med kun ett klikk. Les mer i vår guide.

Silver Efex Pro

Når vi snakker om svart/hvite-bilder kommer vi ikke utenom Nik Collection og Silver Efex Pro. Dette er et filter som kan brukes til å etterbehandle svart/hvite-bilder og er absolutt å anbefale. Les mer om dette filteret i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *