Tips for svart/hvitt foto med Lightroom

Dette er en guide for redigering av svart/hvite bilder i programmet Adobe Lightroom Classic.

Les også: Facebook-gruppe for svart/hvitt foto

Er du enten profesjonell fotograf eller en entusiastisk amatørfotograf kan Adobe Lightroom absolutt anbefales for redigering av bilder, også svart/hvite-bilder.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Det finnes to utgaver av Adobe Lightroom, den ene kalles Lightroom Classic og den andre Lightroom CC. Denne guiden beskriver Ligtroom Classic.

Les også: Facebook-gruppe for Lightroom

Adobe Monochrome

Det første du kan gjøre hvis du skal gjøre om bildet til svart/hvitt er å klikke på Develop-modul øverst til høyre i Lightroom. Deretter kan du klikke på Adobe Color under Basic-panelet ved siden av Profile. Her velger du Adobe Monochrome.

Hva er egentlig et monochrome bilde? Et monochrome bilde er et bilde som har nyanser av kun én farge. Alle svart/hvite-bilder er monochrome-bilder, men ikke alle monochrome-bilder er svart/hvite-bilder. Les mer i vår guide

Basic-panelet

Videre kan du jobbe med Basic-panelet. Du kan starte med å justere eksponering, kontrast, Highlights, Shadows, Whites og Blacks. Du kan eventuelt bruke Auto-knappen. Da blir bildet redigert automatisk. Les mer om Develop-modul i vår guide.

B&W-panelet

B&W-panelet gir deg fleksibilitet for å justere et svart/hvitt-bilde, altså et eget panel for svart/hvitt justering. Hver fargeskala i dette panelet justerer hvor mørke eller lyse disse fargene blir.

Tone Curve

Videre kan du bruke Tone Curve til å justere mørke og lyse toner i bildet. Les mer om denne funksjonen i vår guide.

Presets

Presets (forhåndsredigering) er en rask måte å redigere bilder med kun ett klikk. Les mer i vår guide.

Silver Efex Pro

Når vi snakker om svart/hvite-bilder kommer vi ikke utenom Nik Collection og Silver Efex Pro. Dette er et filter som kan brukes til å etterbehandle svart/hvite-bilder og er absolutt å anbefale. Les mer om dette filteret i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.