Lightroom-guide: tone curve

Dette er en del av en større guide om programmet Lightroom Classic som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Denne delen handler om Tone Curve.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Tone Curve er et verktøy som kan brukes til å korrigere eller justere bestemte toner i et bilde. De andre redigeringsverktøyene i Lightroom justerer flere toner i den samme prosessen, mens Tone Curver justerer altså spesifikke toner.

Du finner dette verktøyet i Develop-modul like under panelene histogram og Basic.

På venstre siden i en Tone Curve har du Blacks og Shadows, og på høyre siden har du Whites og Highlights. Du ser også histogram for bildet inne i selve Tone Curve.

Tone Curve

Du finner altså Tone Curve under Basic-panelet:

tonecurve1

Klikk på «Tone Curve», og du får opp selve kurven for et bestemt bilde.

tonecurve2

Denne kurven kan du bruke til å justere lyset og mørket i ulike deler av et bilde.

Kurven kan justeres på fire forskjellige måter:

  1. Du kan trykke på den lille knappen øverst i venstre hjørnet. Hvis du nå holder musepekeren over ulike deler av et bilde (altså ikke kurven, men selve bildet), kan du se hvilket område i kurven som samsvarer ulike deler i bilder.
tonecurve3

Du kan nå dra musepekeren opp eller ned på et spesifikt område i selve bildet, for å endre lyset i denne delen av bildet. Dra opp for å øke lyset, og ned for å redusere lyset.

  1. Den andre måten er å klikke på et bestemt sted på et bestemt sted på selve kurven og dra opp eller ned, og justere lyset på den måten.
  2. En tredje mulighet er å dra noen av skalaene nederst i kurven, for å justere størrelsen på området på kurven som påvirker bildet. Standardvediene er 25, 50 og 75.
tonecurve4
  1. En fjerde mulighet er å dra knappene for de forskjellige lysinnstillingene, som ligger under bildet, altså Highlights, Lights, Darks og Shadows. Denne muligheten gjør egentlig det samme som de andre metodene, men er bare en annen måte å justere lyset på.
tonecurve5

Til slutt kan vi nevne at nederst har du innstilling for «Point Curve». Her kan du velge tre ulike forhåndsinnstillinger, nemlig Linear, Medium Contrast og Strong Contrast. Linear er standardverdien, og definerer medium kontrast. De andre innstillingene er de to som er på hver sin ende, altså henholdsvis svak og sterk kontrast.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *