Bilderedigering med ett klikk i Lightroom

Dette er en del av en større guide om programmet Lightroom Classic som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Denne delen handler om presets.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Redigering med ett klikk

Presets er forhåndsredigeringer i Lightroom som gjør det mulig å redigere bilder med ett klikk. Hvis du for eksempel ønsker å redigere hvitbalanse, farge og støyredusering i mange bilder, kan du lagre en preset som gjør nettopp dette, og du trenger da bare å klikke på en knapp for å redigere et bilde med denne forhåndsredigeringen. Du finner denne funksjonen i Develop-modul i venstre panel.

Forhåndsvisning

Du kan få en forhåndsvisning av effekten av en bestemt preset før du eventuelt bestemmer deg for å klikke på den. Klikk først på Develop øverst til høyre i Lightroom og klikk deretter på Presets – klikk på den lille trekanten til venstre for Presets slik at alle forhåndsredigeringene er synlige. Du må eventuelt klikke på den lille trekanten ved siden av en Presets-mappe for å åpne den aktuelle mappen.

Nå kan du holde musepekeren over hver preset, altså uten å klikke, og du får da sett hvordan bildet ser ut med den bestemte forhåndsredigeringen. Det er først når du klikker på en preset at bildet får den aktuelle redigeringen – men du kan selvsagt alltid angre. Lightroom leveres med mange innebygde presets, men du kan laste ned flere, og du kan også lage dine egne.

Presets er ganske fleksible i den forstand at du kan justere dem videre, og deretter lagre endringene som egne presets. Når du har påført et bilde en preset, kan du også finjustere bildet, hvis du ikke er helt fornøyd med resultatet.

Øvelse gjør mester

Bruk av presets er et spørsmål om tilvenning. Jo mer du bruker dem, jo flinkere blir du med å bruke dem, og jo mer vil du like dem. Det kan være vanskelig å finne riktig preset i menyen i Lightroom, men bruker du denne funksjonen regelmessig, vil du huske hvor dine favoritt-presets er plassert.

Lightroom har lagt innebygde presets i forskjellige mapper i grensesnittet, men det kan være lurt å lage egne mapper for dine favoritt-presets. Du kan lage en ny mappe ved å høyreklikke et sted i presets-mappene og velge «New Folder».

lightroom_sepia

Et eksempel på presetter er forskjellige fargeeffekter som sepia eller cyano – det er bare å bla i presets på venstre siden, slik du ser på bildet her til høyre.

Last ned presets

Du kan laste ned ferdig konfigurerte presets som passer en bestemt stemning eller motiver. Selve presetene lastes gjerne ned som zip-filer. Pakk opp filen, og legg innholdet i en mappe du husker.

Kjør opp Lighroom i Develop-modus, og bla deg frem til «User presets» i menyen til venstre. Høyreklikk på «User presets» og velg «New Folder». Velg et unikt navn på mappen, for eksempel «Spring 2015». Høyreklikk på den nye mappen, og velg «Import». Bla deg frem til preset-filen du har lastet ned og klikk på «Åpne». Nå skal preseten være ferdig installert!

Det finnes mange nettsider som tilbyr gratis presets for Lightroom, her er bare noen få:

En av ulempene med å bruke preset som er innebygde eller som er nedlastbare er at de passer gjerne ikke til dine egne bilder. Den gode nyheten er at du kan lage dine egne presets.

Lag dine egne

Du kan lage dine egne presets. Den store fordelen er at du kan gjøre dette med funksjoner du bruker ofte i Lightroom. Du trenger da ikke gjøre det samme om og om igjen, men bare klikke på en knapp på presetten du selv har lagd. Du må først velge et bilde i Lightroom-grensesnittet, og vise bildet i Develop modus. I venstre panelet finner du presets-mappen, her skal du klikke på pluss-tegnet (+).

Du vil da få opp et «New Develop Preset»-vindu. Merk de innstillingene du ønsker – er du usikker på hva du bør velge kan du i første omgang velge «Auto Settings» (da er det Lightroom som justerer automatisk). Etter hvert som du får mer erfaring med Lightroom kan du senere velge å merke alt («Check All») eller du kan velge kun innstillinger du selv ønsker. Det kan være vanskelig å ta en avgjørelse her, men dette kommer med erfaring.

Gi den nye presetten et navn, bruk et kort men beskrivende navn, for eksempel «big contrast, BW». Klikk til slutt på «Create». Du finner den nye presetten i mappen «User Presets», dersom du ikke selv har valgt et annet sted i«New Develop Preset»-vinduet.

Hvis du ikke velger en annen plassering, vil du i «User Presets»-mappen finne alle presets som er blitt laget av deg. Du kan eventuelt flytte presetten ved å dra den til en annen mappen, hvis du ønsker dette.

Er du ikke fornøyd med den presetten du selv har laget, kan du eventuelt høyreklikke på den og velge «Update with Current Setting», og justere innstillingene, eller du kan slette den ved å høyreklikke og velge «Delete». Her gjelder det å prøve seg frem.

Til slutt et godt tips for deg som skal lage dine egne presets: Ikke legg for mange redigeringer i den samme presetten. Bruker du mange redigeringer i den samme presetten vil den gjerne ikke passe for mange bilder. Det er bedre å lage flere presets med få redigeringer enn å lage få presets med mange redigeringer!

Video: Create your own presets

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *