Tips for å fikse Lightroom-problemer

Adobe Lightroom er førstevalget for mange fotoentusiaster for å organisere og redigere bilder. Det kan imidlertid oppstå problemer og på denne siden for du en rekke nyttige forslag som kan fikse slike problemer.

Les også: Guide: Adobe Lightroom

Det er gjerne ikke vanskelig å fikse et Lightroom-problem, løsningen er sannsynligvis enklere enn du tror. Vi starter med de enkleste løsningene før vi fortsetter med tiltakene som er mer krevende, dersom de enkle tiltakene ikke fungerer.

Start på nytt

Vi starter med det enkleste tiltaket. Det første du bør prøve er å avslutte Lightroom og starte den på nytt. Virker ikke det kan du prøve å starte PC-en på nytt

Oppdater Lightroom

Sørg for å oppdatere Lightroom. Dette kan du gjøre via menyvalget Help og Check for Updates. Lightroom kan også oppdateres via CC-appen.

Slå av grafisk prosessor

Lightroom har en funksjon som bruker grafiske prosessoren (GPU) i PC-en din. Hensikten er å gjøre Lightroom raskere i Develop-modus. Problemet er bare det at denne finessen kan ha motsatt virkning hvis ikke PC-en din støtter funksjonen. Har du denne muligheten aktivert, kan du oppleve vesentlig dårligere ytelse når du jobber med Lightroom og du kan oppleve ustabil Lightroom.

Opplever du problemer med Lightroom kan du prøve å slå av aksellerasjonen via Edit, Preferences, Performance. Use Graphic Processor, Off. Vær klar over at denne funksjonen kan ha motsatt virkning hvis din datamaskin har skjermkort som støtter dette. Her er det bare å prøve!

Optimaliser katalogen

Katalogen er den viktigste filen i Lightroom – det er her alle redigeringene ligger lagret. Du kan prøve å optimalisere katalogen. Det gjør du via menyvalget File og Optimize Catalog. Vent mens prosessen er ferdig.

Prøv en annen katalog

Det er mulig at katalogen er korrupt og du kan derfor prøve å opprette en ny. Dette gjør du via File og New Catalog.

Tilbakestill preferanser

Har du fortsatt problemer kan prøve å tilbakestille preferansefilen i Lightroom. Du kan gjøre dette ved å holde nede Alt+Shift-tastene samtidig som du starter Lightroom-programmet og du vil da få beskjed om å tilbakestille preferanser («reset preferences»). Tidspunktet for å holde nede hurtigtastene er ganske kritisk så du må eventuelt prøve flere ganger for å få det til mens du dobbeltklikker på Lightroom-ikonet.

Du kan eventuelt tilbakestille preferanser manuelt. Det gjør du ved å rett og slett flytte preferanse-filen, gi den et annet navn eller slette den. Virker ikke dette, kan du sette tilbake den originale filen.

Installer mer minne!

Opplever du ustabil eller treg Lightroom kan det helt klart hjelpe å installere mer fysisk minne. Har du 8 GB eller mindre minne i PC-en din vil du få sannsynligvis få problemer med Lightroom-ytelsen. Har du derimot 16 GB er situasjonen en helt annen, da trenger du nok ikke mer. Det vil helt klart hjelpe å oppgradere minnet. Les mer om minne-oppgradering i vår guide.

Slik gjør du PC-en raskere

Det finnes også en rekke tiltak som gjør PC-en raskere. Les mer i vår guide.

Problemer med Lightroom Classic

Du finner flere forslag på lightroomqueen.com.

Har du problemer?

Har du problemer med Lightroom Classic? Du kan få hjelp på denne Facebook-gruppen.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *