Slik får du raskere PC

Du kan gjøre en rekke tiltak som gjør PC-en din raskere. De fleste av tiltakene er enkle å gjennomføre, men vi gir deg tips om ekstratiltak som krever litt mer.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

På denne siden får du masse tips om hvordan du kan gjøre PC-en din vesentlig raskere og hvordan du kan gjøre sikrere og mer optimal.

Tiltak for bedre PC!

Det er faktisk kun tre tiltak som er viktigere enn andre:

 1. Hold Windows oppdatert
  Dette er det viktigste tiltaket for en godt fungerende PC. Har du ikke oppdatert Windows vil det straffe seg med infeksjoner av skadelig programvare og dette vil etter hvert dra ned PC-ytelsen. Har du Windows 10 eller Windows 11 trenger du ikke å gjøre noe med dette, fordi Windows oppdateres automatisk. Les mer om dette i vår guide

 2. Fjern midlertidige filer
  Dette er filer som samler seg opp når du surfer på nettet og gjør andre ting på nettet. Du kan fjerne disse filene på ulike måter:

  • Fjern filene i nettleseren
   Bruker du nettleseren Edge kan du fjerne filene via Innstillinger (menyknappen øverst til høyre), personvern, fjern nettlesingsdata, velg hva du vil fjerne. Skal du kun fjerne midlertidige filer skal du kun merke Nettlesingslogg og eventuelt Nedlastingslogg og klikke deretter på Fjern nå-knappen. Bruker du en annen nettleser finner du funksjonen gjerne via Innstillinger og Personvern. Les mer i vår guide.

  • Bruk Ccleaner
   Denne appen fjerner midlertidige filer mer eller mindre automatisk. Les mer i vår guide.

  • Bruk BleachBit
   Du må selv velge hvilke filer som fjernes, men appen er ganske enkel å bruke. Les mer i vår guide.

 3. Avinstaller programmer du ikke bruker
  Har du en ny PC vil du kanskje merke at den ikke er verdens raskeste PC. Det samme gjelder for en gammel PC du ikke har optimalisert. Forklaringen er at en ny PC-en du kjøper i butikken har gjerne masse programvare forhåndsinstallert og mange av programmene vil du garantert ikke trenge. Denne programvaren tar ikke bare plass, men det gjør også PC-en vesentlig tregere en den bør være. Vi har laget en oversikt over hvilke apper du trygt kan avinstallere – les mer i vår guide.

 4. Rydd i oppstarten
  De fleste av programmene du har installert på PC-en trenger ikke å starte automatisk hver gang du starter PC-en. Du kan med fordel fjerne disse fra oppstarten. Du trenger for eksempel ikke å ha en nettleser i oppstarten, denne starter du etter behov. Det du derimot bør ha i oppstarten er sikkerhetsprogrammer som antivirus.

  Det er ganske mye å tjene på dette i form av bedre ytelse, dersom du fjerne disse programmene. Vi anbefaler Autorun Organizer for denne oppgaven.

Ekstratiltak

Dette er tiltak som kanskje ikke haster, men kan absolutt hjelpe på ytelsen.

 1. Kjør diskopprydding
  Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Dette er en funksjon som er innebygd i Windows – du finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding. Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

 2. Hold programvare oppdatert
  Programvare du har installert på PC-en din kan bli både usikre og tregere hvis du ikke sørger for å oppdatere dem. Det finnes programvare som gjør denne jobben automatisk – vi anbefaler Patch My PC.

 3. Hold drivere oppdatert
  Det er driverne som sørger for å gi en god fobindelse mellom Windows og maskinvare og derfor er det lurt å oppdatere driverne. En mulighet er å bruke tredjepartsapper til å oppdatere drivere, men dette kan være svært dårlig ide, fordi drivere som oppdateres på den måten ikke alltid er skikkelig testet – du bør heller bruke Windows Update for å oppdatere drivere – les mer om denne saken i vår artikkel.

 4. Slik frigjør du mer lagringsplass i Windows
  Har du lite lagringsplass igjen på PC-en din finnes det flere måter å frigjøre mer plass i Windows. Les detaljene i vår guide.

 5. Antivirus
  Du bør virusskanne PC-en din hvis du synes PC-en er blitt tregere eller om den begynner å oppføre seg merkelig. Les mer om antivirus i vår guide.

 6. Defragmentering
  Etter opprydding kan det lønne seg å kjøre diskdefragmentering, men har du Windows 10 så skjer dette automatisk. Les mer om dette i vår guide.

 7. Tips for spill
  Spiller du krevende dataspill kan det lønne seg å installere nye skjermdrivere. Les mer i vår guide.

 8. Oppgrader maskinvare, hvis PC-en din trenger det
  Du kan oppgradere PC-en din med mer minne og bytte ut harddisken med en SSD-enhet. Du kan selvfølgelig oppgradere flere komponenter i PC-en din, for eksempel prosessor, men det blir et større prosjekt.

  • Minne
   Har du lite minne i PC-en din kan det absolutt være en god ide å sette inn mer minne. Har PC-en din 4 GB minne er det absolutt på tide å oppgradere til for eksempel 8 GB. Har den 8 GB kan du vurdere å oppgradere til 16 GB. Har du 16 GB allerede trenger du ikke å legge til mer minne. Før du eventuelt gjør noe bør du sjekke at det faktisk er plass i PC-en din for mer minne. Du kan selvfølgelig åpne PC-en for å sjekke, men det finnes et gratis program som gir deg denne informasjonen. Last ned og installer programmet Speccy – du finner det på piriform.com/speccy. Klikk på RAM-menyen og sjekk «Free memory slots» – tallet du får opp her viser hvor mange ledige plasser PC-en din har for minnebrikker. Kanskje det største problemet som dukker opp i forbindelse med anskaffelse av mer minne er å vite hva slags type minnebrikker du skal kjøpe. Du kan eventuelt gå med PC-en til butikken hvor du kjøpte PC-en for å spørre dem om veiledning rundt dette, men på nettadressen crucial.com kan du kjøre «Crucial System Scanner» som skanner PC-en din og som til slutt forteller deg hva slags minne PC-en din skal ha. På prisjakt.no finner du beste pris på minne (RAM).

  • SSD
   En SSD-enhet har flere fordeler enn en harddisk, blant annet er de mer robuste og det beste av alt er de vesentlig raskere. Det kan gjøre underverker for ytelsen å bytte ut en harddisk med en SSD-enhet. Du finner gode guider om SSD-enheter på ComputerWorld.no, Dinside.no og tek.no. På prisjakt.no finner du beste pris på SSD-enheter.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *