Lightroom-guide: fotoalbum for nettsiden din

Dette er en del av en større guide om programmet Adobe Lightroom som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Denne delen av guide handler om å lage et fotoalbum som du kan legge dette ut på en nettside.

Les også: Den Store Lightroom-guiden

Adobe Lightroom har totalt syv moduler: Library, Develop, Map, Book, Slideshow, Print og Web. Vi skal på denne siden gjennomgår Web-modulen – en funksjon som gjøre det mulig å lage et fotoalbum på en nettside.

Enkelt å bruke

Web-modulen i Lightroom lager en nettside basert på dine innstillinger (utseende/layout), og overfører så alle filene til en webserver.

Dette er i utgangspunktet ganske enkelt – du trenger ikke å være noen ekspert på webdesign. Du må ha en plass for fotoalbumet ditt, for eksempel på et webhotell, pluss et domenenavn. Du må vite hvordan du konfigurerer en FTP-funksjon, og det er ikke vanskelig – du trenger bare navn (nettadressen) på serverplassen, brukernavnet ditt og passordet.

Omfattende muligheter

Denne Web-modulen kan virke overveldende med omfattende innstillingsmuligheter, men det å ha såpass mange muligheter er jo egentlig en fordel – den gode nyheten er at du bestemme selv hvor enkelt eller komplisert dette er, det vil si hvis du velger standardvalgene, blir innstillingen enklere.

Det absolutt minimale du bør endre i innstillingene er «Site Info» og «Upload Settings».

  • Site Info – her skriver du din egen tekst for ditt fotoalbum, inkludert navn.
  • Upload Settings – her legger du inn FTP-innstillinger (nettadresse, brukernavn, passord).

For ordens skyld, du trenger ikke publiseringsverktøy som for eksempel WordPress, fordi det er Lightroom som lager nettsiden fra grunnen av. Lightroom fikser designen, og når filene overføres til webserveren er fotoalbumet på plass!

Før du setter i gang

Før du setter i gang med å lage et fotoalbum for web, bør du ha registrert et domene (for eksempel din_nettside.no), og å ha en plass for nettside på et webhotell. Et FTP-program trenger du ikke, fordi Lightroom har dette innebygd.

En annen viktig forutsetning for å kunne lage et fotoalbum i Lightroom, er at alle bilder som skal være med, må på forhånd være import til Lightroom. Grunnen til dette er at Lightroom er organisert annerledes enn de fleste andre bildeprogrammer – du finner mer informasjon om dette i vår Lightroom-guide.

Velg bildene for fotoalbumet

Nå skal du velge bildene som skal være med i fotoalbumet. Du kan opprette en ny mappe under Collections i venstre menyen i Lightroom, det er her du skal plassere bildene i fotoalbumet ditt – i denne guiden velger vi å kalle mappen for «Fotoalbum web», men dette bestemmer du selv.

Klikk på pluss-tegnet ved Collections, og velg Create Collection.

lightroom_web_collections2

Da får du opp denne dialogboksen:

lightroom_web_collections3

Fjern haken ved «Include selected photos», skriv inn navnet på mappen, og klikk på Create.

Nå skal du velge enkelbilder fra Folders-mappen på venstre siden i Lightroom. Klikk på en av undermappene i Folders, og finn frem bildet/bildene som skal være med i fotoalbumet.

lightroom_web_folders2

Skroll deretter ned til Collections-mappen (Fotoalbum web).

lightroom_web_fotoalbum_web2

Klikk på miniatyrbildet nederst i Lightroom, og dra bildene, som skal være med i fotoalbumet, opp til Collections-mappen.

lightroom_web_collections4

Du skal med andre ord ikke klikke på det store bildet i midten av Lightroom-vinduet, men miniatyrbildet nederst i Lightroom.

Klikk deretter på en annen mappe, og gjør det samme med andre bilder. Slik kan du fortsette, helt til alle bildene som skal være med i fotoalbumet, er på plass i Collections-mappen.

Nå skal du lage et fotoalbum!

lightroom_web0

Sørg for at du er i Library-eller Develop-modus i Lightroom. Klikk på den nye mappen under Collections på venstre siden i Lightroom. Klikk deretter på Web øverst til høyre i Lightroom, for å aktivere Web-modulen. Da skal alle bildene fra Collections-mappen automatisk være på plass i det nye fotoalbumet.

Du har nå i prinsippet allerede opprettet fotoalbumet ditt, slik du ser her på bildet til høyre!

Status for fotoalbumet nå er at Lightroom har valgt standardinnstillinger – det som gjenstår er å endre fotoalbumet slik du ønsker å ha det. Det gjelder både utseende, men også innstillinger for FTP, slik at fotoalbumet kan overføres til en server.

Innstillinger for fotoalbumet

lightroom_web2

På høyre siden i Web-modulen i Lightroom finner du innstillingsmulighetene. Mulighetene kan virke overveldende, men dette er enklere enn du kanskje tror. Du kan faktisk velge å ikke endre på noe, og bare la Lighroom bestemme utseendet.

Det eneste du er nødt til å endre på, hvis du skal publisere fotoalbumet ditt på en nettside, er informasjon om FTP-innstillinger. Uten denne informasjonen, kan ikke fotoalbumet overføres til en webserver.

En av mange fordeler med Web-modulen i Lightroom, er at du får en forhåndsvisning av fotoalbumet slik det ser ut i en nettleser, altså fungerer Lightroom som WYSIWYG – det du ser er det du får.

Velg template

lightroom_web_template

Når du har valgt bildene som skal være i fotoalbumet, kan du velge template for albumet, det vil si utseendet. Dette finner du i Web-modulen i menyen til venstre, under Template Browser. Her kan du bla i forskjellige template. Det er HTML Gallery som er standardvalget.

Vi anbefaler at du velger et template som er merket med HTML, fordi HTML er en standard som de fleste enheter forstår, og dermed risikerer du ikke at fotoalbumet ikke kan leses av for eksempel mobile enheter. De som ikke er merket med HTML, er gjerne Flash-basert, og disse er ikke lesbare av alle enheter.

Videre justering

Resten av innstillingen av fotoalbumet skjer via menyen til høyre i Lightroom.

Layout Style

lightroom_web_layout_style

Layout Style er det øverste valget i menyen til høyre. Her kan du velge den grunnleggende layouten for fotoalbumet.

Du har i utgangspunktet fem valg, og det er Lightroom HTML Gallery som er standard. Hvis du klikker på de ulike valgene, får du en forhåndsvisning av hvordan fotoalbumet ditt endres, og dermed er det enklere å velge. Du kan eventuelt laste ned flere, hvis du ønsker det, via Find more galleries online-knappen.

Site Info

lightroom_web_site_info

De fleste innstillingene i Web-modulen i Lightroom, kan du la stå uendret, men Site Info bør du absolutt endre på.

Det er her du erstatter standardtekst med din egen. Her kan du for eksempel legge inn «Mitt fotoalbum» i stedet for «Site title». Videre kan du endre undertittelen, og beskrivelse, hvis du ønsker det.

Du kan også legge inn kontaktinformasjon, med en e-postadresse eventuelt en nettadresse.

Her kan du også legge inn din egen logo, hvis dette er aktuelt.

Color Palette

lightroom_web_color_palette

Her har du mulighet til å velge farger for ulike deler av fotoalbumet.

Standardfargene i Lightroom Web er hvitt og nyanser av grått. Hvis du klikker på fargestripen ved siden av Text, Detail Text, Background, Detail Matte, Cells, Rollover, Gridlines og Number, får du opp en egen fargevelger, med muligheten til å velge farge for ulike deler av fotoalbumet.

Appearance

lightroom_web_appearance

Her kan du velge og justere utseende av ulike typer. Du kan velge eller vrake skygger, skillelinjer, og rammer rundt bildene.

Du kan også velge hvor mange bilder som vises i hver rad og kolonne. Klikk hvor som helst i «Grid Pages» for å velge dimensjonen, altså antall bilder i rad og kolonne.

Videre kan du velge å nummerere bildene dine, og en ramme rundt bildene. Du kan også spesifisere størrelsen på bildene.

Du kan også velge farge på rammene rundt bildene – klikk på fargestripen til høyre for «Photo Borders», og du får opp en boks med mulighet for å velge en farge. Standardfargen er svart.

Nederst kan du velge størrelse på bildene, og størrelse på rammene.

Image Info

Denne delen handler om «title» og «caption» fra bildets metadata. Det betyr tittelen for bildet og eventuell bildetekst som følger med bildet.

lightroom_web_image_info

Hvis du setter en hake ved «Title» og «Caption» her, vil Lightroom hente informasjon fra bildets metadata, og legge denne informasjonen ved bildene i fotoalbumet.

Hvis du klikker på de små trekantene ved siden av «title» og «caption», kan du velge detaljene som hentes fra bildets metadata, for eksempel kan du velge filnavnet, dato eller informasjon om eksponering.

Output Settings

lightroom_web_output_settings

Hvis bildene dine er på raw-format, vil Lightroom konvertere bildene til JPEG-format og tilrettelegge disse for web. Dette kan du selv justere via Output Settings i Web-modulen.

Du kan justere kvalitet, hvilke metadata som skal vises, eventuelt vannmerke (dersom du har laget dette for bildene), og skarphet. Ønsker du å ha høy kvalitet på bildene, men ikke for høy, kan du velge 80, men dette velger du selv.

Upload Settings

lightroom_web_upload_settings

Nå er du snart klar for å overføre filene til webserveren – FTP-innstillingene (nettadressen til serveren, brukernavn og passord) legges inn via «Upload Settings». Er du usikker på dette, kan du spørre webhotellet ditt om denne informasjonen. Hvis du allerede har en fungerende nettside, og bruker et FTP-program, vil du finne denne informasjonen i selve FTP-programmet.

Forhåndsvisning

Du kan bruke funksjonen «Preview in Browser», nederst til venstre i Web-modulen i Lightroom, for å vise forhåndsvisning av fotoalbumet, før du overfører alle filene til serveren. Dette kan være nyttig for å sjekke om albumet er slik du vil ha det.

Du kan også lagre fotoalbumet ditt, via knappen «Create Saved Web Gallery», som er plassert like over selve fotoalbumet i Lightroom – her kan du blant annet velge et unikt navn for fotoalbumet. Du vil da få opp dette fotoalbumet under Collections i menyen til venstre i Lightroom. Det kan være veldig lurt å lagre fotoalbumet på denne måten, før du overfører det til serveren, fordi at da kan du foreta endringer i albumet, hvis det er behov for dette.

Export vs Upload

Det er i utgangspunktet Upload-knappen du skal bruke for å overføre fotoalbumet til serveren. Før du gjør dette, kan det være lurt å bruke Export-funksjonen først.

Export-funksjonen gjør det mulig å lagre fotoalbumet lokalt på din datamaskin, eller et annet sted du spesifiserer. Du velger da mappe for fotoalbumet, og et unikt navn. Du kan så se fotoalbumet i din nettleser ved å dobbeltklikke på index.html i den aktuelle mappen.

Nå er du klar til å overføre fotoalbumet til serveren. Før du klikker på Upload-knappen, kan det være lurt å dobbeltsjekke FTP-innstillingene under «Upload Settings». Nå er det bare å klikke på Upload-knappen.

Skriv adressen i nettleseren din for å se på fotoalbumet!

Fungerer ikke dette? Sjekk om FTP-informasjonen er riktig.

Oppdatering/etterjustering

Skal du justere eller endre på fotoalbumet i etterkant, er det bare å foreta endringene i Lightroom, og overføre albumet på samme måten som tidligere, altså via Upload-knappen. Fotoalbumet blir da oppdatert!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *