Ulykkesfuglen Lightroom CC

Bruker du Lightroom CC vil denne saken kanskje komme som en overraskelse. Denne appen lagrer nemlig et stort antall bilder på din PC og de fleste er ikke klar over det.

Les også: Dette er Lightroom CC

Det skjedde i 2017 at Adobe fant på å splitte Lightroom i CC og Classic. Årsaken til delingen er fortsatt et mysterium. Vi vet riktignok at Lightroom CC skal brukes til å synkronisere bilder fra mobile enheter, men Adobe trengte egentlig ikke å lage en egen utgave for dette.

Lager en mappe med masse data

Det viser seg at Lightroom CC oppretter en mappe under c:\brukere\brukernavn\appdata\local\adobe\lightroom cc\data. Her samles det en stor mengde med filer. Dette kan jo få store konsekvenser for brukere som har begrenset lagringsplass på C-drevet. Lightroom Classic oppretter ikke denne mappen.

Forklaringen på denne mappen skal visstnok være at Lightroom CC lagrer bilder midlertidig i denne mappen. Dette er bilder som i utgangspunktet ligger på mobile enheter, men Lightroom lagrer sikkerhetskopi av disse bildene. Du kan eventuelt slette filene i denne mappen manuelt via menyvalget Edit, Preferences, Local Storage.

Dette er det få som er klar over. Det er mange Lightroom-brukere som lurer på denne mystiske mappen, dette kan du se i flere diskusjonsgrupper på nettet.

Lightroom CC er en arbeidsulykke

Denne saken viser at du får mindre kontroll over din PC og bilder med Lightroom CC. Er du uenig i dette? Har du positiv erfaring med Lightroom CC? Legg gjerne inn en melding i kommentarfeltet under denne artikkelen.

Kilder: adobe.com (1), adobe.com (2), adobe.com (3)

You may also like...

3 Responses

  1. Denne lagrings-mappen mener jeg å ha satt til 10%. Lr CC er etter min mening det enkleste redigerings-verktøyet, og jeg merker meg at fotografer som AOWS kin benytter Lr CC. Dessuten er Lr CC forholdsvis rimelig, mener jeg betaler 96kr/mnd. for Lr CC inklusive 1TB lagringsplass. Allikevel har jeg bestemt meg for å erstatte Lr CC med Luminar AI, selv om man her ikke har noen lagring i skyen, men Luminar AI har så mye mer å by på. Vil benytte Luminar AI som et plugin for Capture One, hvor jeg organiserer og redigerer de fleste bildene i C1, men benytter Luminar AI når jeg ønsker spesielle effekter.

    • CC og Classic har samme pris, dvs du velger den ene eller den andre eller begge deler.

      • Ja, jammen har det blitt det, men Lr CC med 1TB var 30 kr billigere da jeg gikk over, så da blir det et nyttårsforsett å komme seg over i Luminar AI i løpet av neste år. Mitt C1-abonnement er kun for Sony, men trenger også et redigerings-program for vårt familie-kamera, selv om vi her mest fotograferer i jpeg.

        Men pakka med Lr Classic, CC og Ps blir nok noe dyrere hvis man skal oppgradere denne til 1TB skylagring også. Dette er greit å ha hvis man er ute på reise, som en backup i skyen, men ser ut til å bli lite reising de nærmeste årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *