Lightroom CC – for fotografer på farten
Lightroom CC er ikke hva det en gang var. Lightroom CC var tidligere et program for organisering og redigering av digitale bilder lokalt på din datamaskin. I dag er Lightroom CC en nettbasert versjon av Lightroom-familien fra Adobe.
Les også: Dette er Lightroom Classic
Adobe bestemte seg i 2017 for å dele opp Lightroom i Lightroom CC og Lightroom Classic. Den ene appen lagrer bildene dine i nettskyen, mens den andre lagrer bildene dine lokalt på din datamaskin. Hvis du ønsker å organisere bildene dine lokalt på din datamaskin bør du velge Lightroom Classic og ikke Lightroom CC.
Nytt navn
Adobe har i mellomtiden bestemt seg for å gi Lightroom CC er nytt navn. I dag er navnet rett og slett Lightroom, altså uten CC. Dette bidrar ikke akkurat til å gjøre saken (skillet mellom den vanlige og den nettbaserte versjonen) enklere, men slik har Adobe bestemt at det blir. Problemet oppstår hvis man skal snakke om Lightroom generelt – da kan man ikke lenger bruke betegnelsen Lightroom. Dette er en forvirring Adobe har skapt selv, men vi må bare leve med det.
Bildene er tilgjengelige overalt
Lightroom synkroniserer alle bildene dine til nettskyen slik at bildene og redigeringer er tilgjengelig på alle dine enheter som er koblet til Lightroom. I tillegg bruker Lightroom kunstig intelligens (Adobe Sensei) for å gjør søk etter bilder enklere og bedre.
Enklere å bruke, men er ikke like avansert
En av fordelene med Lightroom er at den er enklere å bruke sammenlignet med Lightroom Classic, nettopp fordi den organiserer bildene for deg i nettskyen. På den negative siden er Lightroom fattigere av funksjoner enn Lightroom Classic.
Les også: Spørsmål og svar rundt Lightroom og Classic
Når du bruker Lightroom installerer du et program på PC-en, redigerer bildene lokalt, men bildene sendes så til nettskyen for å bli synkronisert. Lightroom krever derfor rask internett-forbindelse – hvor rask er avhengig av hvor mange bilder du har og hvor store.

Import-funksjonen er den samme som i Lightroom Classic, men det er Lighroom som tar seg av organisering ellers dersom du bruker Lightroom. Ønsker du å synkronisere bildene dine til forskjellige enheter bør du opprette en Collections-mappe og aktivere synkronisering for denne mappen.
Lightroom bruker samme Camera Raw-maskin som Lightroom Classic og Photoshop og du har dermed tilgang til kraftig redigeringsverktøy. Lightroom bruker samme redigerings-modus som tidligere Lightroom-versjoner, men har et enklere og mer brukervennlig grensesnitt. Alle redigeringer synkroniserer til alle dine enheter som er tilkoblet Lightroom.
Bildene dine kan på en enkel måte deles på for eksempel Facebook via Lightroom Web, as a grid or with additional text.
Forskjellen mellom Lightroom og Classic
Forskjellen mellom Lightroom og Lightroom Classic ligger i at Lightroom lagrer alle bildene i nettskyen, mens Lightroom Classic lagrer bildene lokalt på din datamaskin. Lightroom har i tillegg et mindre antall funksjoner enn det Lightroom Classic har. Du finner en fin oversikt over hvilke funksjoner Lightroom mangler sammenlignet med Lightroom Classic på lightroomqueen.com.
Her kan du skaffe deg Lightroom
Du finner Lightroom på adobe.com, men du finner en oversikt over forskjellige prismodeller på denne siden.
Lr CC er superenkelt og superraskt for redigering av bilder, alle kan lære seg dette programmet på ei ukes tid, hvor man oppnår svært profesjonelle resultater med minimale forhåndskunnskaper. Merk at man kan abonnere kun på Lr CC + 1TB i skyen for samme pris som Lr Classic pluss Photoshop.
Men Lr CC er også for profesjonelle fotografer, som Aows, en av mine absolutte favoritter: https://aows.co/
Aows har intet hjem, har ikke en eneste harddisk, kun et enkelt kamera og noen helt enkle linser. Han benytter kun 2. generasjons kameraer og 3.parts optikk, for som han sier, man kan ikke la seg begrense av frykt for å ødelegge utstyret.
Han redigerer stort sett kun på en IPad, og alt salg av prints og bøker overlater han til profesjonelle aktører. Uten Lr CC kunne han ikke arbeidet slik han gjør.