Lightroom CC – for fotografer på farten

Lightroom CC er ikke hva det en gang var. Lightroom CC var tidligere et program for lokalt organisering og redigering av digitale bilder. I dag er Lightroom CC en nettbasert versjon av Lightroom-familien fra Adobe.

Les også: Dette er Lightroom Classic

Adobe bestemte seg i 2017 for å dele opp Lightroom i Lightroom CC og Lightroom Classic. Den ene appen lagrer bildene dine i nettskyen, mens den andre lagrer bildene dine lokalt på din datamaskin. Hvis du ønsker å organisere bildene dine lokalt på din datamaskin bør du velge Lightroom Classic og ikke Lightroom CC.

Bildene er tilgjengelige overalt

Lightroom CC synkroniserer alle bildene dine til nettskyen slik at bildene og redigeringer er tilgjengelig på alle dine enheter som er koblet til Lightroom CC. I tillegg bruker Lightroom CC kunstig intelligens (Adobe Sensei) for å gjør søk etter bilder enklere og bedre.

Enklere å bruke, men er ikke like avansert

En av fordelene med Lightroom CC er at den er enklere å bruke sammenlignet med Lightroom Classic, nettopp fordi den organiserer bildene for deg i nettskyen. På den negative siden er Lightroom CC fattigere av funksjoner enn Lightroom Classic.

Les også: Spørsmål og svar rundt Lightroom CC og Classic

Når du bruker Lightroom CC installerer du et program på PC-en, redigerer bildene lokalt, men bildene sendes så til nettskyen for å bli synkronisert. Lightroom CC krever derfor rask internett-forbindelse – hvor rask er avhengig av hvor mange bilder du har og hvor store.

Import-funksjonen er den samme som i Lightroom Classic, men det er Lighroom som tar seg av organisering ellers dersom du bruker Lightroom CC. Ønsker du å synkronisere bildene dine til forskjellige enheter bør du opprette en Collections-mappe og aktivere synkronisering for denne mappen.

Lightroom CC bruker samme Camera Raw-maskin som Lightroom Classic og Photoshop og du har dermed tilgang til kraftig redigeringsverktøy. Lightroom CC bruker samme redigerings-modus som tidligere Lightroom-versjoner, men har et enklere og mer brukervennlig grensesnitt. Alle redigeringer synkroniserer til alle dine enheter som er tilkoblet Lightroom CC.

Bildene dine kan på en enkel måte deles på for eksempel Facebook via Lightroom Web, as a grid or with additional text.

Forskjellen mellom Lightroom CC og Classic

Forskjellen mellom Lightroom CC og Lightroom Classic ligger i at Lightroom CC lagrer alle bildene i nettskyen, mens Lightroom Classic lagrer bildene lokalt på din datamaskin. Lightroom CC har i tillegg et mindre antall funksjoner enn det Lightroom Classic har. Du finner en fin oversikt over hvilke funksjoner Lightroom CC mangler sammenlignet med Lightroom Classic på lightroomqueen.com.

Her kan du skaffe deg Lightroom CC

Du finner Lightroom CC på adobe.com, men du finner en oversikt over forskjellige prismodeller på denne siden.

Kilde: lightroomqueen.com (1), lightroomqueen.com (2)

You may also like...

1 Response

  1. Lr CC er superenkelt og superraskt for redigering av bilder, alle kan lære seg dette programmet på ei ukes tid, hvor man oppnår svært profesjonelle resultater med minimale forhåndskunnskaper. Merk at man kan abonnere kun på Lr CC + 1TB i skyen for samme pris som Lr Classic pluss Photoshop.

    Men Lr CC er også for profesjonelle fotografer, som Aows, en av mine absolutte favoritter: https://aows.co/

    Aows har intet hjem, har ikke en eneste harddisk, kun et enkelt kamera og noen helt enkle linser. Han benytter kun 2. generasjons kameraer og 3.parts optikk, for som han sier, man kan ikke la seg begrense av frykt for å ødelegge utstyret.

    Han redigerer stort sett kun på en IPad, og alt salg av prints og bøker overlater han til profesjonelle aktører. Uten Lr CC kunne han ikke arbeidet slik han gjør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *