Gratis analyse for nettsider/blogger

I denne artikkelen får du et innblikk i tjenesten Google Analytics. Det er en gratis tjeneste som viser detaljert statistikk om besøkende til en nettside. Hensikten med Google Analytics er å være et hjelpemiddel for markedsføring av en nettside.

Les også: WordPress-skolen

Google Analytics har en ganske avansert tjeneste med mange menyer og muligheter. Denne artikkelen gir kun en oversikt over menyene og går ikke i dybden på alle mulighetene.

En del av den informasjonen du finner her finnes allerede på Google sine nettsider, blant annet på google.com, men denne informasjonen er spredt over veldig mange sider. Hensikten med denne artikkelen er å gi en kompakt oversikt på én side.

Det er viktig å være klar over at Google gjør hele tiden endringer i tjenesten og grensesnittet, slik at det som beskrives i denne artikkelen kan når som helst bli endret.

Start med å registrere deg og logge deg på

google_analytics2

Du finner Google Analytics på google.com/analytics. Her kan du logge deg på, eller du kan registrere deg hvis du er en ny bruker. Du kan lese mer om det grunnleggende på google.com/analytics.

Registrer din nettside

Det neste du gjør er å registrere nettsiden din. Dette gjør du via Administrator-menyen øverst til venstre i Google Analytics. Klikk på rullegardinmenyen under «KONTO» og velge «Opprett en ny konto». På den neste siden skriver du navnet på den nye kontoen, navn på nettstedet og nettstedsadressen. Videre skal du spesifisere bransjekategori og tidssone, og konfigurer innstillinger for datadeling.

Legg sporings-ID koden i nettsiden din

Til slutt skal du klikke på «Hent en sporings-ID». Godta avtalen og da får du en nettside med en sporings-ID øverst. Dette er en kode du skal legge inn i din nettside slik at Google Analytics kan spore nettsiden din. Denne koden skal du legge inn i HTML-koden på nettsiden din mellom <head> og </head>.

Hvis du bruker WordPress kan du laste ned Google Analytics-utvidelsen og legge inn koden i denne utvidelsen. Utvidelsen du skal laste ned finner du på wordpress.org, men det er enklere å installere utvidelsen via WordPress – da går du til kontrollpanelet i WordPress og klikker på utvidelser og klikker på «Legg til ny». Her skal du søke etter Google Analytics og du får da opp flere treff. Det er utvidelsen som er skrevet av Kevin Sylvestre som du skal laste ned og aktive. Deretter klikker du på Utvidelser og Settings under Google Analytics og skriver inn koden (tracking-ID) og bekreft valget ved å klikke på «Lagre endringene».

Nå skal du kunne se statistikk for din nettside på google.com/analytics, men du må kanskje vente litt på aktivitet hvis nettsiden din er fersk.

Registrer flere nettsider

Du kan registrere flere nettsider i samme Google Analytics-konto hvis du ønsker det uten å betale noe. Øverst finner du menyene Startside, Rapportering, Tilpasset og Administrasjon. For å legge inn en ny nettside klikker du på Administrasjon-menyen og rullegardinmenyen under Område. Her velger du «Opprett et nytt område» og følger instruksjonene. Du legger inn sporings-ID-koden i den andre nettsiden og Google Analytics er klar for bruk for nettside nummer 2. Du kan faktisk legge inn hele 50 nettsider helt gratis.

Brukergrensesnittet

Google Analytics har et ganske stort antall menyer og undermenyer. Det dukker opp flere undermenyer alt etter hvilken meny du velger. Vi skal forsøke å gi en ryddig oversikt.

Google Analytics er delt i områder en hovedmeny til venstre og brukerinnstillingene øverst til høyre. I tillegg vil du få undermenyer alt etter hvilken rapportering du klikker på. Disse bruker du for å finjustere rapporteringen.

Vi skal nå forklare alle menyene i tur og orden.

 • Startside
  Dette er startsiden for Google Analytics. Her finner du blant annet øversikt over brukere til nettstedet ditt.

 • Tilpasset
  Gir deg tilgang til tilpassede rapporter som du oppretter.

  • Oversikter
   Du kan opprette egne datautvalg.

  • Egendefinerte rapporter
   Du kan opprette rapporter.

  • Lagrede rapporter
   Her får du en oversikt over lagrede rapporter.

  • Egendefinerte varsler
   Her kan du opprette varlser.

 • Sanntid
  Her får du informasjon om besøk til nettsiden din i sanntid.

  • Oversikt
   Her kan du blant annet se hvor mange brukere som er inne på nettsiden akkurat nå og hvilke artikler som besøkes. Tips: Du bør absolutt velge riktig type permalenker for dine artikler i din nettside/blogg. Hvis du bruker et tall for permelenkene blir denne statistikken såpass vanskelig å lese at den nesten blir meningsløs. Les mer om permalenker i vår guide.

  • Steder
   Her får du informasjon om hvor besøkerne til nettsiden kommer fra.

  • Trafikkilder
   Viser hvor besøkerne kommer fra (kilde), altså hvilke nettsider de har klikket på for å finne din nettside.

  • Innhold
   Her kan du se hvilke artikler som besøkerne er på akkurat nå.

  • Hendelser
   Hendelser viser utløste hendelser i sanntid. I tabellen kan du se de 20 mest populære hendelseskategoriene i løpet av de siste 30 minuttene, sortert etter antall brukere som har samhandlet med den aktuelle hendelsen. Du kan også se prosentandelen av det samlede antallet brukere på hver rad.

  • Konverteringer
   Konverteringer viser oppnådde mål i sanntid. I tabellen kan du se de 20 målene som flest aktive brukere har fullført i løpet av økten, antallet brukere og prosentandelen av totalt antall brukere.

 • Målgruppe
  Informasjon om målgruppen som besøkte din nettside i en bestemt periode, det vil si antall besøkende. Du kan selv justere perioden (dato) øverst til høyre. Du kan også endre om det vises per time, dag, uke eller måned.

  • Oversikt
   Gir en oversikt over målgrupper for ditt nettsted. Du kan velge om oversikten viser økter, prosent nye økter, gjennomsiktlig øktvarighet, brukere, sider per økt, fluktrekvens eller sidevisninger. I tillegg kan du velge et alternativ for beregning. Videre kan du velge om oversikten viser data for hver time, hver dag, hver uke eller hver måned. Det er med andre ord mye du kan justere her. Den beste måten å bli vant til dette er å faktisk bruke disse mulighetene, det vil si justere innstillingene frem og tilbake for å se hvordan dette endrer statistikken. Det er også viktig å forstår hva ordene betyr som brukes i Google Analytics. Her er forklaringer på en del ord:

   • En økt er tidsrommet der en bruker benytter for eksempel et nettsted aktivt. Alle bruksdata (skjermvisninger, aktiviteter, netthandel osv.) er knyttet til en økt.

   • Brukere som har gjennomført minst én økt innenfor den valgte datoperioden. Både nye og returnerende brukere telles med. Les mer på google.com

    Nyttig tips: hvis du ønsker å se antall unike brukere eller antall sidevisninger for å en bestemt periode kan du justere datoene (start og slutt) øverst til høyre. Du klikker først på datoene, deretter klikker du på startdato (det vil si du klikker på selve datoen i kalenderet) og deretter på sluttdato, og til slutt klikker du på Bruk-knappen. Da får du et resultat som gjelder for denne bestemte perioden, altså en periode fra startdato til sluttdato.

   • Sidevisninger er det totale antallet sider som har blitt vist. Gjentatte visninger av én enkelt side telles med.

   • Sider per økt (gjennomsnittlig sidedybde) er antallet sidevisninger per økt. Gjentatte visninger av enkeltsider telles med.

   • Gjennomsnittlig øktvarighet er den gjennomsnittlige lengden av en økt.

   • Fluktfrekvens er prosentandelen enkeltsidebesøk (det vil si besøk der vedkommende forlot nettstedet ditt fra inngangssiden uten å foreta noen handlinger der).

   • % nye økter er et estimat av prosentandelen av førstegangsbesøk.

  • Brukeranskaffelse
   Her får du en oversikt over hvordan brukerne finner nettstedet ditt.

  • Adferd
   Her finner du blant annet informasjon om sidevisninger, unike sidevisninger, fluktprosent og hvor lang tid brukerne bruker på side.

   Nettsideinnhold – her kan du se hvilke artikler som er mest populære på ditt nettsted. Klikk på Landingssider og du får da en oversikt over destinasjonssider i en bestemt periode – standardvalget er en periode på en uke – dette kan du enkelt endre på ved å klikke på datoene øverst til høyre. Ønsker du for eksempel å se hva som er mest populært på den samme dagen velger du den samme datoen for fra og til.

  • Konverteringer
   Dette kan du blant annet bruke til å finne ut i hvilken grad nettstedet ditt innfrir målsettingene dine.

  • Oppdag
   Dette er presentasjon av tilleggstjenester for Google Analytics

  • Administrator
   Her finner du innstillinger for administrator.

  Lær mer om Google Analytics

  Det finnes ganske mye informasjon om Google Analytics på nettet. Her er de beste lenkene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *