Innføring i DreamWeaver

DreamWeaver er et program som er en del av Adobe Creative Cloud og det er den delen som kan brukes til å lage nettsider. Det dreier seg om et avansert program, men her får du en innføring.

Les også: Adobe Creative Cloud
Denne innføringen er skrevet for deg som ikke har brukt DreamWeaver før. Vi kommer til å utvide denne siden etter hvert med mer informasjon og tips.

Installasjon

DreamWeaver installeres via Creative Cloud-appen. Du finner informasjon om CC-pakken i vår guide.

2018-versjon

Flere av appene i Creative Cloud-pakken ble nylig oppgradert og det innebærer relativt store endringer i programmene. Dette inkluderer DreamWeaver.

Den første endringen du vil legge merke til er et lite vindu i oppstarten som spør deg om du ønsker å synkronisere innstillingene eller ikke. Dersom du bruker DreamWeaver på flere enheter, da bør du sette en hake ved «Always sync settings automatically». Dersom du har ingen planer om å bruke DreamWeaver på flere enheter, da er «Disable sinc settings» alternativet for deg.

Kjør programmet for første gang

Når du starter DreamWeaver første gangen får du opp en veileder som gir deg en mulighet til å velge et bestemt oppsett.

Husk at du kan alltid gjøre disse endringene senere i selve programmet, altså etter installasjon. Du trenger derfor ikke å bruke lang tid på å tenke på dette under installasjonen.

Veilederen starter med et spørsmål om du bruker DreamWeaver for første gang eller om du har brukt programmet før.

Deretter kan du velge Developer Workspace eller Standard Workspace. Det er naturlig å velge Standard Workspace hvis du er nybegynner. Til slutt blir du bedt om å velge mørkt eller lyst tema – her kan du velge mellom fire ulike nyanser. Du får nå opp et vindu med tre valg:

  • Start with a sample file (start programmet med en eksempel-fil).
  • Start with a new or existing folder (start med ny eller eksisterende mappe).
  • Start by watching a tutorial (start med å se på en opplæringsvideo).

Velg gjerne det første alternativet.

Du får opp et nytt vindu som gir deg følgende valg:

  • Advanced…(for avanserte brukere)
  • Disable Sync Settings (velg denne dersom du ikke ønsker å synkronisere innstillingene til Creative Cloud).
  • Sync Settings Now (velg denne derssom du ønsker å synkronisere innstillinger til Creative Cloud).

Her kan du velge enten det andre eller det tredje alternativet, avhengig av om du ønsker å synkronisere innstillingene eller ikke. Nå skal selve programmet være installert og klart til bruk. Vi gjentar at du kan alltid endre innstillingene i selve programmet.

Veien videre

Hvis du avslutter DreamWeaver og starter programmet på nytt får du følgende valg:

  • Recent: åpne filer som du nylig har jobbet med. Velg Create new hvis du ønsker å starte et nytt prosjekt. Du får da opp et vindu med flere muligheter. Du kan for eksempel velge å lage en HTML-fil.

  • CC files: hent filer fra nettskyen.

  • Quick Start: her kan du åpne startfiler av ulik typer, det vil si du velger dette valget dersom du skal lage en nettside fra grunnen av. Du kan velge filer av typen HTML, CSS, JS, PHP og så videre.

  • Starter Templates: gir det en rekke nettside-maler som du kan jobbe videre med.

Kode-modus eller design-modus

Har du et web-dokument åpent, for eksempel en HTML-fil, finner du Code Split Live øverst i dokumentet. Klikk på Code for kode-modus, det vil si du kan da kode nettsiden i HTML. Klikker du på Live vises nettsiden slik den ser ut i en nettleser. Klikk på Split for å vise begge deler, det vil si både Code og Live. Ønsker du å bruke WYSIWYG (Design)-modus klikker du på meny-knappen på høyre siden av Live og velger Design.

Les også: Innføring i webutvikling

Har du lyst å lære deg å kode en nettside med HTML? Det er lettere enn du kanskje tror. HTML er ikke programmering. Les mer om dette i vår guide.

Lag et større webprosjekt

Det er flere måter å starte å lage en nettside i DreamWeaver. Du kan bruke Quick Start hvis du bare skal lage en liten nettside, eventuelt for å teste ut programmet. Skal du derimot starte et større prosjekt bør du opprette nettsiden via menyvalget Site, New site. Fordelen er at det aktuelle prosjektet får en egen mappe.

Mer informasjon og hjelp

Lenker som gir deg mer informasjon om DreamWeaver og hjelp hvis du trenger den:

Videoer

Her finner du videoer som lærer deg å bruke DreamWeaver:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *