Myten om raw-filer

Hva er egentlig en raw-fil? Det korte svaret er at det er en fil som kommer direkte fra et kamera. Det du kanskje ikke visste er at raw-filen du får fra kameraet ditt allerede har fått ganske omfattende behandling.

Les også: Hva er raw-filer?

Dcraw

Dette har Matthew Miller undersøkt ganske grundig. Miller brukte verktøyet dcraw for å konverter raw-filer til et lesbart bilde-format. Dette verktøyet kan brukes til å lese selve koden i raw-filer og ekstrahere piksel-data fra raw-filene.

Forskjellen mellom dcraw og andre programmer som kan brukes til å behandle raw-filer er at dcraw er basert på åpne kildekode, mens de andre er proprietære. Dette betyr at dcraw konverterer raw-filene uten å behandle dem, mens de andre programmene behandler raw-filene på en slik måte som produsenten mener er best for bildene.

Dcraw er tilgjengelig fra dechifro.org/dcraw, men det er et kommandolinjen-verktøy og ikke brukervennlig.

Endrer ikke raw-filene

Matthew Miller brukte altså dcraw til å konvertere en raw-fil fra et kamera og han gjorde det slik at raw-filen er ubehandlet i motsetning til det andre bildeprogrammer gjør.

Du finner resultatet på petapixel.com. Det første bildet han fikk er veldig mørkt, nesten svart. Dette er altså en raw-fil som er totalt ubehandlet, men det er heller ikke veldig praktisk. Det gir oss likevel en forståelse av hva en raw-fil er og ikke er.

Oppsummering

Poenget med denne saken er å vise hvor mye bildeprogrammer faktisk endrer raw-filer. Kameraer fra forskjellige produsenter har innebygd filter som behandler raw-filer på ulik måte. Et program som dcraw kan brukes til å konvertere raw-filer uten å behandle dem. Nytteverdien av dcraw er begrenset fordi vi får bilder som kan være nesten helt mørke, men dette kan bidra til å forstå hva en raw-fil egentlig er.

Tar du bilder med raw?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

Kilde: petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *