Darktable imponerer som gratis fotoapp

Adobe Lightroom har lenge vært favorittprogrammet til svært mange profesjonelle fotografer og hobbyfotografer. Grunnen til dette er at Lightroom har vært en rimelig variant av Photoshop, men samtidig tilrettelagt for arbeidsflyten til fotografer.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Adobe svikter brukerne

Dette har etter hvert endret seg etter at Adobe bestemt seg for å ikke lenger tilby et selvstendig Lightroom-program selv om de lovet å gjøre det. Adobe tilbyr nå kun abonnement-basert programvare med Creative Cloud.

Det gjorde ikke saken bedre at Adobe bestemte seg for å splitte programvaren i Lightroom CC og Lightroom Classic og dermed er programmet blitt mer forvirrende.

Darktable kan være redningen for mange. Det skader ikke at Darktable er helt gratis.

Darktable er en gratis utfordrer

Programmet Darktable et alternativ som er helt gratis og det er basert på åpne kildekode. Darktable bygger på såkalt «non-destructive», det vil si det samme som Lightroom og det støtter også raw-filer.

Dette er noen av funksjonene i Darktable:

  • «Non-destructive» redigering.
  • Støtter raw-filer.
  • Avansert fargekontroll.
  • GPU-akselerasjon som gir rask redigering
  • Mulighet for visning av bilder direkte fra kameraet.
  • Støtter tagger og bruker database for organisering av bilder.

Du finner detaljene på darktable.org.

Last ned og bruk

Du finner Darktable på darktable.org – du må skrolle ned til Microsoft Windows. Programmet er kun tilgjengelig for 64-bit versjon av Windows.

Darktable minner faktisk ganske mye på Lightroom. Du må blant annet importere alle bilder inn i Darktable for å kunne vise, organisere og redigere bilden. Du kan importere bilder via import-menyen til venstre. Du kan ha filutforsker ved siden av Darktable-vinduet og klikke-og-dra filer eller mapper inn i Darktable-vinduet.

Darktable er faktisk på norsk. Lydbord er organisering av bilder, det vil si det er her du kan importere bilder. Mørkerom er redigering av bilder.

Kilde: darktable.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.