Her er det mest korrupsjon i verden

Korrupsjon er blitt målt og publisert av organisasjonen Transparency International.

Les også: Korrupsjon i verden i 2020

Norge blir bedre

Slik ser listen ut. Den er fra 2021. På toppen av listen er land med minst korrupsjon. Nederst på listen er land som har mest korrupsjon. Norge går fra 7. plass i 2020 til 4. plass i 2021. Korrupsjon er med andre ord blitt mindre i Norge:

 1. Danmark
 2. Finland
 3. New Zealand
 4. Norge
 5. Singapore
 6. Sverige
 7. Sveits
 8. Nederland
 9. Luxembourg
 10. Tyskland
 11. Storbritannia
 12. Hong Kong
 13. Østerrike
 14. Canada
 15. Estland
 16. Irland
 17. Island
 18. Australia
 19. Belgia
 20. Japan

Mange vil nok være overrasket over at Island er såpass langt nede på listen. Kanskje det dreier seg om rester etter finanskrisen i 2008 da flere av islandske statsråder (fra Selvstendighetspartiet) viste seg å ha hemmelig bankkonto i skatteparadiser. Dette førte blant annet til at daværende statsminister måtte gå av.

Det kan virke som situasjonen på sagaøya ikke er blitt mye bedre tretten år senere, dessverre. Det som understreker denne usikkerheten er at i 2017 ble det dannet en ny regjering med partiene De grønne og Selvstendighetspartiet (partiet med flere korrupte politikere). Etter et nytt valg i 2021 er de samme partiene ved makten og korrupsjonen derfor uendret. Egentlig ikke rart at Island er såpass langt nede på denne listen.

Det som imidlertid ikke er overraskende at land som Panama, Russland, Somalia, Congo og Nigeria er blant de som er nederst på denne listen.

Du finner hele listen på transparency.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *