Guide: Color Efex Pro

Dette er en guide om ett av programmene i pakken Nik Collection. Det dreier seg om programmet som kan brukes til å redigere både fargebilder og svart/hvite-bilder, nemlig Color Efex Pro

Les også: Nik Collection

For ordens skyld, denne guiden er basert på den gamle Nik Collection fra Google. Den gamle pakken er fortsatt nedlastbar og det skal ikke være stor forskjell mellom denne pakken og den nye pakken fra DxO.

Les også: Last ned Nik Collection

Kjør som selvstendig app

Programmene i Nik Collection kan brukes som selvstendig programvare. Det du må gjøre da er å finne frem programfilen, for eksempel via C:\Programfiler\Google\Nik Collection. Her kan du åpne mappen til den aktuelle programvaren og kjøre programfilen, for eksempel Color Efex Pro 4\Color Efex Pro 4.exe. Du kan deretter åpne et bilde via File-menyen og lagre bildet via File og Save Image as når du er ferdig med å redigere bildet.

Det er viktig å være klar over at du får informasjon om plasseringen av programfilene til Nik Collection under installasjonen. Dersom du av en eller annen grunn endrer plasseringen av pakken bør du være oppmerksom på dette, fordi du kan kun kjøre Nik Collection som selvstendig programvare ved å gå manuelt til plasseringen via filutforsker. Du får altså ingen snarvei via startmenyen eller skrivebordet i Windows eller et annet sted.

Kjør som plugin

Du kan også kjøre programmene i Nik Collection-pakken som tilleggsprogrammer (plugin) i Photoshop eller Lightroom. Photoshop eller Lightroom må da være installert før du installerer Nik Collection og du vil da få muligheten til å installere pakken som tillegg når du installerer Nik Collection, altså under installasjonsprosessen.

Slik åpner du et bilde i Color Efex Pro

Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan gjøre dette via File-meny øverst til venstre i Color Efex Pro-vinduet. En annen måte er å ha filutforsker åpen, bla deg frem til Color Efex Pro-programfilen og dra et bilde fra filutforsker til programfilen. Programmet Color Efex Pro vil da kjøre og samtidig åpnes med det aktuelle bildet klart for redigering.

Den tredje måten er i Lightroom (Photo, Edit in) eller via Photoshop (Filter). Vær klar over at dersom du har lastet ned Nik Collection fra Google er det ikke sikkert at filtrene er synlige i verken Lightroom eller Photoshop. Dette vet du ikke før du prøver.

Hva er Color Efex Pro?

Color Efex Pro er en samling av 55 filtre med hundrevis av finesser og muligheter. Du får en liste over alle filtrene på venstre siden og kan klikke på ett av filtrene.

Bildet blir da påført den effekten med det aktuelle filteret du har valgt og med standardinnstillinger. Du kan finjustere innstillingen via verktøyene på høyre siden – her kan du blant annet finne lys og kontrast, men mulighetene avhenger av hvilket filter du har valgt.

Et godt tips hvis du ønsker å lagre en arbeidsprosess (valg av filter for et bestemt bilde og finjustering av filteret) for et bilde er å klikke på «Save Recipe»-knappen til høyre. Du kan gi denne prosessen et unikt navn og klikke på OK for å bekrefte. Du kan bruke dette senere for et annet bilde ved å velge ulike «Recipes» (egen mappe) på venstre siden.

Slik er Color Efex Pro

Vi skal nå gjennomgå selv programmet Color Efex Pro. Når du åpner et bilde med Color Efex Pro vil du få forhåndsvisning med ett av filtrene med en gang.

Color Efex Pro Øverst til venstre kan du velge ulike typer filtre: All, Favorites, Landscape, Nature, Wedding, Portrait, Arechitecture, Travel. Du velger det som passer best for ditt bilde. Standardvalget er All, altså alle filtrene vises da i menyen til venstre.

I menyvalget til venstre finner du en lang liste over ulike typer filtre fra B/W Conversion til White Neutralizer. Poenger er at du klikker på filteret du ønsker å du får da forhåndsvisning av filter-effekten i midten.

Recipes gjør det mulig å bruke filter-prosess som tidligere er eventuelt blitt lagret.

History viser din historikk for Color Efex Pro.

Help er hjelpefunksjon for Color Efex Pro. Klikker du på denne går du til nettsiden support.dxo.com.

Settings er innstillinger for Color Efex Pro.

Hide or View er en knapp som viser eller skjuler menyen til venstre.

På toppen av bildet finner du en rekke knapper som kan brukes til å sammenlegne originalbildet med et redigert bilde. Videre finner du knappe for zoom og vise/skjule menyene til høyre.

Høyre meny

På høyre siden i Color Efex Pro finner du paneler som brukes til å finjustere hvert filter. Innstillingene du finner her er avhengig av hvilket filter du har klikket på. Utvalget av filtre i venstre meny er ganske stort – her er det bare å prøve deg frem og klikke på hvert enkelt filter – er det noe du liker kan du altså finjustere filteret til høyre!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *