AlphaGo klarer det «umulige»

Go er et kinesisk brettspill som er mer komplisert enn sjakk og det ble laget for over 2500 år siden.

Les også: Sjakkcomputeren som sjokkerer

Nå har mennesker laget en datamaskin som klarer å vinne mot verdens beste Go-spillere. Det kan sammenlignes med å slå en sterk stormester i sjakk. Dette er både fascinerende og skremmende. Er dette første skrittet på veien mot en maskin som kan «tenke» som et menneske?

Hva er egentlig Go?

Go er i utgangspunktet meget enkelt – det virker i hvert fall superenkelt når du starter spillet. I starten av et Go-spill er det ingen brikker på et Go-brett. Det er to spillere som spiller mot hverandre. Den ene spilleren plasserer en svart brikke på brettet på ett av punktene på brettet. Deretter er det motstanderens tur å plassere en hvit brikke på ett av punktene på brettet som er ledige. Dette er altså det motsatte av sjakk hvor det er spilleren med hvite brikker som starter spillet.

Etter hvert som flere brikker er plassert på brettet blir spille meget komplisert og vanskelig. Det blir mer vanskelig enn sjakk. Hensikten med Go-spillet er å kapre områder på brettet – den spilleren som har erobret flest områder på brettet vinner spillet.

Les mer om reglene i Go på wikipedia.org.

Go er meget stort i Kina og Korea

Det er rart å tenke på at «ingen» snakker om Go i Norge eller Europa, men i Sør Korea er Go kjempestort, faktisk en del av kulturen. I Sør-Korea er Go like viktig på skolen som det å lære å lese og skrive.

Mer komplisert enn sjakk

Go-spillet har langt flere alternative trekk enn det sjakk har. Oppgaven blir for stor for tradisjonell programmering. Mulighetene er rett og slett for mange. Det er kunstig intelligens som gjør dette mulig for AlphaGo.

Det er senere blitt utviklet en annen computer som spiller sjakk i stedet for Go og denne computeren har fått navnet AlphaZero – les mer i vår artikkel.

AlphaGo-dokumentar

Denne dokumentaren handler om at utviklerne av AlphaGo utfordrer to av sterkeste Go-spillerne i verden, kineseren Fan Hui og Lee Sedol fra Sør-Korea, til å spille Go mot AlphaGo. Du kan se en dokumentar på YouTube.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *