Slik lager du et porteføljenettsted med Adobe Portfolio




Adobe tilbyr en løsning for deg som ønsker å lage nettside for bildene dine eller en nettside for andre prosjekter du driver med. Dette kan du gjøre uten å kunne noen kode.

Les også: Den store Adobe-guiden

Adobe Portfolio

Portfolio.adobe.com er en løsning både for deg som ønsker å lage fullstendig porteføljenettsted, men også for deg som ønsker å opprette én enkel nettside. Denne løsningen er innebygd i Adobe Creative Cloud, det vil si du trenger ikke å betale noe ekstra hvis du allerede har et Adobe Creative Cloud-abonnement.

Adobe Portfolio kan brukes til å opprette et bildegalleri fra for eksempel Lightroom, pluss en kontaktside. Du kan bruke den til å lage et énsides nettsted for å presentere deg selv. Du kan legge til kontaktinformasjon og noen faktaopplysninger om deg selv, og send de besøkende til de sosiale profilene dine. Derfra kan du legge til sider og gallerier på nettstedet ditt.

Slik fungerer Adobe Portfolio

Du går til nettsiden portfolio.adobe.com og følger instruksene på denne nettsiden. Du kan også klikke på Start ved Portfolio i Adobe Creative Cloud-appen, men det er kun en snarvei til nettsiden.

Du går altså til nettsiden portfolio.adobe.com og klikker på «Kom i gang gratis»-lenken. Du får da to valg: Skal du lage «Galleri for arbeid» (for eksempel fotogalleri og en kontaktside) eller en «Introside» (en nettside for å presentere deg selv).

Du velger altså det første hvis du ønsker å lage fotogalleri. Du velger det andre hvis du kun skal lage én nettside. Denne omtalen tar utgangspunktet i at du skal lage fotogalleri og vi fortsetter derfor med det første alternativet.

Velger du Galleri for arbeid kan du på neste side velge teamaer. Du kan i utgangspunktet velge mellom 8 temaer. Vær klar over at du kan endre valget på et senere tidspunkt.

På temasiden står at Lukas er ideelt for fotografer så du kan gjerne velge Lukas. Klikker du på ett av temaene får du opp et vindu til å logge deg på din Adobe Creative Cloud-konto.

Du får nå ett eller to valg:

  • brukernavn.myportfolio.com
    Du kan opprette en nettside som er underdomene av myportfolio.com. Har du tidligere opprettet en slik nettside har du nå en mulighet til å redigere denne nettsiden. Klikk i så fall på Rediger nettsted-knappen.

  • Opprette et nytt nettsted
    Du kan opprette et nytt nettsted og du kan velge om det er underdomene av myportfolio.com eller om du har ditt eget domene.

Hva du velger å gjøre her avhenger av dine planer fremover. Ønsker du å øve deg og eksperimentere med denne tjenesten kan det være greit å lage en nettside som underdomene av myportfolio.com. Har du derimot et eget domene allerede registert og ønsker å lage fotogalleri på dette domenet kan du gjøre dette nå.

Grensesnitt og funksjoner i Adobe Portfolio

Adobe Portfolio er lagd slik at du ikke trenger å kunne noen koding. Du klikker på den blå sirkelen i et aktuelt felt for å redigere innhold i feltet.

Elementer i Portfolio-grensesnittet:

  • Liten blå sirkel: redigering av innhold.
  • Plusstegn (+): legg til side.
  • Sider og integreringer: muligheter til å administrere innhold. Her finner du blant annet Lightroom-integrering.
  • Innstillinger: Her finner du et stort antall innstillinger.
  • Bytt temaer: Du kan bytte temaer. Her er det tilgjengelig 8 temaer (utseende).
  • Oppdateringer: Dette er informasjon om siste oppdateringer i Portfolio.
  • Min konto: Du kan vise aktivt nettsted, be om hjelp eller logge av.
  • Forhåndsvisning: Du kan se hvordan nettsiden din ser ut.

Fordeler med Adobe Portfolio

  • Du trenger ikke å kunne koding.
  • Et godt verktøy for å sette opp en nettside på farten.
  • Er «gratis» hvis du allerede abonnerer på Adobe Creative Cloud.

Ulemper med Adobe Portfolio

  • Krever at du abonnerer på Adobe Creative Cloud.
  • Mangler fleksibilitet.
  • Tilbyr kun 8 temaer.

Konklusjon

Har du allerede et Adobe Creative Cloud-abonnement, for eksempel Adobe Foto-planen kan dette være en god løsning hvis du ønsker å sette opp et fotoalbum på nettet og ikke har erfaring med koding av nettsider.

Det finnes flere alternativer når det gjelder å lage fotoalbum på nettet. Adobe har allerede en slik mulighet i Lightroom Classic, en mulighet som faktisk er ganske bra og brukervennlig – les mer i vår guide.

WordPress er et meget bra alternativ hvis du ønsker et avansert verktøy og som gir deg full kontroll over utseende og funksjoner. Ulempen med WordPress er at det tar lang tid å lære å bruke – les mer om WordPress i vår guide. Du finner flere alternative løsninger for fotoalbum og fotobøker i vår oversikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *