Guide: Adobe Bridge

Adobe Bridge er et program som kan brukes til å organisere digitale bilder. Programmet er en del av Creative Cloud-pakken som du kan abonnere på, men ikke alle er klar over at du kan laste ned og installere Bridge som et selvstendig program, altså uten å betale noe.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Du må riktignok registrere deg, men dette er helt gratis. Denne artikkelen gir deg en oversikt over mulighetene, men Bridge er faktisk såpass avansert at vi tar kun det viktigste her.

Hva er egentlig Bridge?

Adobe Bridge er en fantastisk filutforsker som kan brukes til å organisere bilder. Programmet er i utgangspunktet en selvstendig filutforsker, men det fungerer meget godt sammen med blant annet Photoshop. Bridge er et komplett program for organisering av bilder i den forstand at det har alle de viktigste egenskapene ved et slikt program: det er enkelt å bla i og finne frem bilder og det er enkelt å behandle flere bilder samtidig.

Du kan også bruke Bridge til å overføre bilder fra kamera til datamaskin. Bridge er også meget fleksibelt i den forstand at du kan skreddersy så å si alt som er av utseende og måten bildene vises frem. Rett og slett et glimrende program for å få orden på bildene.

Photoshop-funksjonen som ble et selvstendig program

Bridge var tidligere en filutforsker-funksjon i Photoshop. Denne funksjonen ble senere tatt ut av Photoshop og det ble laget et eget program av dette, og dette fikk navnet Bridge. Det eneste som er igjen av den opprinnelige funksjon i selve Photoshop-programmet er menyvalget «Fil, Åpne…».

I dag må du selv laste ned Bridge via Creative Cloud, altså som et ekstra program, men Bridge er fortsatt gratis. Bridge kan i utgangspunktet brukes som et selvstendig program, men det er mer effektivt å bruke Bridge sammen med Photoshop og de andre appene i Creative Cloud-pakken.

Hvordan får du tak i Adobe Bridge?

Tidligere ble Adobe Bridge levert gratis sammen med Photoshop, men i dag må du installere Bridge via Creative Cloud-programmet. Det finnes ingen enkel nedlastingslenke for å laste ned et selvstendig Bridge-program, men det må installeres via Creative Cloud-programmet

Installer Bridge alene
Det er ikke alle som er klar over det, men det går faktisk an å laste ned og installere Bridge som et selvstendig program, altså uten å ha for eksempel Photoshop installert. Bridge er et meget bra program for å organisere og søke etter bilder på din datamaskin.

Du finner en nedlastingslenke for Bridge på adobe.com – klikk på «Last ned»-lenken – du blir bedt om å registere deg før du kan laste ned Bridge, men dette kan du altså gjøre gratis.

Installer Photoshop og Bridge
Har du bestemt deg for å bruke Bridge sammen med for eksempel Photoshop har du flere prismodeller å velge mellom med Creative Cloud-pakken (husk at du kan prøve alle alternativene gratis i 30 dager før du eventuelt betaler):

 • Adobe Bridge med Photoshop (eller et annet CC-produkt)
  Dersom du kjøper Photoshop (eller et annet CC-produkt) som et selvstendig produkt får du Bridge som et gratis tillegg. Prisen er 236 NOK per måned.
 • Hele Creative Cloud-pakken
  Du kan abonnere på hele Creative Cloud-pakken, inkludert Bridge. Prisen er 590 NOK per måned (bindende i ett år).
 • Creative Cloud Foto
  Du får Adobe Photoshop, Lightroom og Bridge i samme pakken. Dette er helt klart den rimeligste pakken. Prisen er 117 NOK per måned (bindende i ett år). Du finner detaljene på adobe.com.

Du finner en oversikt over prisene på creative.adobe.com.

Les også: Guide: Adobe Creative Cloud

Funksjon som overfører bilder fra kamera

adobe_bridge_kamera2

Bridge har en egen funksjon («Photo Downloader») som kan brukes til å overføre bildene dine fra kamera til din datamaskin. Denne funksjonen finner du via menyen «Fil, Hent bilder fra kamera…». Du har muligheten til å konfigurere blant annet hvor du ønsker å lagre bildene og du kan også la programmet lage en undermappe automatisk når nye bilder blir overført til din datamaskin.

Du kan for eksempel spesifisere dato, eller du kan overføre alle bildene til samme mappen og du velger da «Custom Name» og skriver et hviket som helst navn på denne mappen, for eksempel «Oslo2019» (dette bestemmer du selv). Videre kan du konfigurere navnet på bildene, du kan velge «Custom Name» og du kan velge samme navn som mappenavnet, nemlig !Oslo2019″ og da får alle filene navnene «Oslo2019_0001.cr2», «Oslo2019_0002.cr2» og så videre.

Grensesnittet er delt i paneler

Bridge er som tidligere nevnt utrolig fleksibelt. Grensesnittet er delt i følgende paneler:

 • Innhold – området i midten.
 • Favoritter – viser favoritt-mapper.
 • Mapper – mappevisning.
 • Forhåndsvisning – viser forhåndsvisning av et bilde.
 • Metadata – informasjon om et bilde.
 • Nøkkelord – nøkkelord for et bilde.
 • Inspeksjon – viser forskjellig informasjon.
 • Filter – finn frem bilder.
 • Samlinger – virtuelle samlinger.

Du finner alle panelene via Vindu-menyen og her kan du velge hvilke paneler som er synlige i Bridge-grensesnittet.

Hvis du synes ett av panelene er for lite eller for stort, kan du bare klikke og dra panel-kantene til høyre, venstre, opp eller ned. Du kan også klikke på den øverste delen av et panel og dra det til et annet sted i grensesnittet, hvis du for eksempel ønsker å ha Metadata-panelet plassert over Forhåndsvisning-panelet, kan du klikke på Metadata og dra det til en plass over Forhåndsvisning. Hvis du har rotet det til med å justere grensesnittet, kan du alltid nullstille det slik det var opprinnelig – dette gjør du via den lille trekanten og velg «Tilbakestill arbeidsområde».

Arbeidsområder

Brdige har flere forskjellige arbeidsområder og disse viser panelene på ulike steder i Bridge-grensesnittet. Øverst til høyre kan du velge arbeidsområdene: Grunnleggende, Filmbånd, Utdata, Metadata og Nøkkelord.

Du får tilgang til flere arbeidsområder ved å klikke på den lille trekanten på høyre siden av Nøkkelord. Du får da ytterligere Forhåndsvisning, Lett tabell og Mapper.

Du kan forresten gjøre alle arbeidsområdene synlige ved å klikke på den vertikale linjen på venstre siden av Grunnleggende og dra hele linjen mot venstre – da vil alle arbeidsområdene bli synlige samtidig.

 • Det er «Grunnleggende» som er standardvalget. Du vil da få opp panelene Favoritter og Mapper til venstre, det er her du blar deg frem til bildene du skal vise i Bridge. Under dette finner du panelet «Filter» (finn frem bilder med spesielle egenskaper) og «Samlinger» (kan brukes til å opprette virtuelle samlinger av bilder, altså uten å endre plassering av filene på datamaskinen). Du kan klikke på ett av bildene i midten og du får opp detaljert informasjon om dette bildet til høyre i Bridge-grensesnittet.
 • Hvis du velger arbeidsområdet «Filmbånd» blir mappene/bildene plassert nederst i grensesnittet. Du får da forhåndsvisning av et bilde i midten av grensesnittet. Dette kan være et passende arbeidsområde hvis du skal bla gjennom mange bilder, men samtidig få visning av hvert bilde i et relativt stort format.
 • Utdata kan brukes til å opprette webfotogalleri. Du finner mer informasjon på adobe.com.
 • Metadata-arbeidsområdet gir deg detaljene om hvert bilde.
 • Nøkkelord-arbeidsområdet gir deg mer informasjon om hvert bilde, spesielt når det gjelder nøkkelord.
 • Forhåndsvisning-arbeidsområdet gir deg en forhåndsvisning av et bilde i stort format.
 • Mapper-arbeidsområdet gir deg rett og slett en oversikt over mapper på din datamaskin som har bildene.
 • Lett tabell-arbeidsområdet viser kun bildene og skjuler alle panelene. Dette arbeidsområdet passer for deg som ønsker en ren oversikt over bildene dine uten alle panelene som kanskje forstyrrer oversikten. Du kan gjøre det samme, det vil si minimalisere grenesnittet, ved å trykke på Tab-tasten på tastaturet.

Du kan også velge å vise flere arbeidsområder samtidig. Det du gjør da er å merke et panel via Vindu-menyen øverst til venstre i Bridge og dette panelet vil da dukke opp i tillegg til det som allerede er valgt. Hvis du synes grensesnittet blir uryddig når du har flere paneler samtidig, kan du klikke å dra enkelte paneler til et ønsket sted i Bridge-grensesnittet.

Du kan til og med opprette ditt eget arbeidsområde via den lille trekanten på høyre siden av Nøkkelord (øverst til høyre i Bridge) og velge «Nytt arbeidsområde…». Gi arbeidsområdet et unikt navn og Lagre.

Du kan endre størrelsen på bildene i miniatyr via skalaen nederst til høyre i Bridge. Du kan velge hvor mye informasjon som vises under hvert miniatyrbilde via Rediger, Innstillinger, Miniatyrer.

Lightroom vs Bridge?

Hva er egentlig forskjellen mellom Adobe Lightroom og Bridge? Hvilket av disse programmene bør du bruke? Det kommer an på hvordan du jobber og hva du driver med.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Adobe Bridge er en avansert filutforsker og den kan du bruke hvis du jobber samtidig med design med de andre programmene i Creative Cloud-pakken, for eksempel Illustrator og/eller InDesign og så videre. Hvis du derimot er en fotograf, og skal bruke programmet til å redigere bilder, bør du velge Adobe Lightroom.

Bridge tilbyr i utgangspunktet ikke muligheten for avansert redigering av bilder, mens Lightroom er et avansert redigeringsverktøy som er tilrettelagt for fotografer. Den store fordelen med Bridge, sammenlignet med Lightroom, er at Bridge kommuniserer meget godt med andre programmer i Creative Cloud-pakken. Bridge er et program for designere, mens Lightroom er for fotografer.

Du må importere bildene til Lightroom før du i det hele tatt kan redigere bildene med Lightroom. I Bridge derimot finnes ingen import-mulighet, du får tilgang til bildene hvor de er plassert på harddisken din eller en annen lagringsplass.

Les mer om Adobe Bridge

På disse nettsidene finner du mer informasjon om Adobe Bridge.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *