Tilrettelegg Windows slik du vil ha den

På denne siden finner du gode råd og tips om hvordan du kan optimalisere en PC med Windows 10 installert.

Les også: Programvare-porten

Mange av disse tipsen er enkle å gjennomføre, men andre krever litt mer forståelse av Windows 10. Du gjør dette uansett på eget ansvar.

Optimal Windows 10!

 • Fjern programmer du ikke bruker
  Du kan høyreklikke på et program via startmenyen og velge å avinstallere. Enklere blir det ikke, men hvis du er usikker på om du bør fjerne et program bør du ikke fjerne det. Programmer som er innebygd i Windows 10 bør ikke fjernes fordi det kan gjøre systemet ustabilt.

  Les også: Disse appene kan du trygt fjerne

  Enkelte programmer kan være vanskelig å fjerne på denne måten, blant annet fordi du må logge deg på en tjeneste før du kan fjerne programmene. I slike tilfeller kan du bruke GeekUninstaller – dette programmet fjerner nemlig programmer med makt – les mer i vår guide.

 • Fjerne fliser
  Dette er selvfølgelig smak og behag, men du kan fjerne flisene i Windows 10 hvis ikke du liker dem. Du kan høyreklikke på hver enkelt flis og velge Løsne fra Start. Slik fortsetter du på alle flisene helt til ingen flis er igjen. Les mer i vår artikkel

 • Fjern reklame
  Du har en mulighet til å fjerne reklame som dukker opp på ulike steder i Windows 10. For ordens skyld, dette gjelder Windows 10 Home. Les mer i vår artikkel.

 • Fjern oppstartprogrammer
  Hvis ikke du gjør noe med dette legger det seg ganske mange programmer i Windows-oppstarten. Problemet med dette er at det drar ned ytelsen. Det blir alt for mange programmer som kjører i oppstarten. Vi kan nevne som et eksempel at Adobe Creative Cloud kjører flere programmer i oppstarten – vi fjernet alle og merket stor forskjell i ytelse!

  Du kan fjerne disse programmene fra oppstarten via en innebygd funksjon i Windows, men vår erfaring er at programmet Autorun Organizer er mer brukervennlig. Du kan fjerne programmene midlertidig (Disable Temporarily). Les mer om Autorun Organizer i vår artikkel.

 • Bedre personvern
  Microsoft samler inn ganske mye data om deg som bruker av Windows 10. Dette kan du nedjustere. Klikk på Start, Innstillinger, Personvern, Diagnose og tilbakemelding. Her bør Diagnosedata være på Grunnleggende – du sender da minimalt med data til Microsoft. Du kan med fordel slå av Forbedre håndskrift og inntasting, pluss at du kan slå av Skreddersydde opplevelser – da slipper du å få tilpassede tips og annonser.

 • Sikkerhetskopiering
  Det lønner seg å ta regelmessig sikkerhetskopiering av viktige filer. Les mer om forskjellige verktøy i vår guide.

 • Kriseverktøy
  Det kan være kjekt å vite om verktøy som kan redde PC-en hvis katastrofen er et faktum. Disse verktøyene er faktisk innebygd i Windows – les mer på vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *