Dårlige nettsider ødelegger brukeropplevelsen

På denne siden har vi samlet det vi mener er dårlige nettsider. Animerte plakater, dårlig navigasjon, manglende informasjon eller rett og slett rotete design – slik er dårlige nettsider.

Les også: Nettsider som gir oss god opplevelse

Hensikten med denne listen er å sette fokus på problemet. Det kan virke som mange ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig. Det typiske problemet er animert plakat som ødelegger brukeropplevelsen.

Hva er en dårlig nettside?

Det finnes ekki noe enkelt svar på dette spørsmålet. Det er mange som ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig, enten fordi de går i samme fellene som mange andre, eller fordi de ikke reflekterer så mye over det.

Det handler først og fremst om brukeropplevelsen. Hvis brukeren ikke er fornøyd med besøket på en bestemt nettside, er brukeropplevelsen ikke god nok, og dermed kan nettsiden i utgangspunktet defineres som dårlig. Selvfølgelig finnes grader av dette, alt fra noen enkle feil som er lett å fikse til webdesign som er dårlig på alle områder.

Animerte plakater er det verste

Det er overraskende mange som bruker animasjoner på sine nettsider og det er et element som ødelegger brukeropplevelsen («UX») av nettsider. Animerte plakater brukes av overraskende mange. Disse plakatene plasseres gjerne øverst på nettsiden og som fungerer som en bildefremvisning av innholdet på nettsiden. Hensikten er at brukeren skal få en oversikt over innholdet uten å trenge å klikke på noe. Problemet er at fremvisningen er mer forstyrrende enn informativ.

Eksempler på dårlige nettsider

Her får du eksempler på dårlige nettsider. Det som overraskende mange nettsider bruker til å ødelegge brukeropplevelsen er animerte plakater. Hensikten er kanskje at brukeren skal få mest mulig informasjon på kort tid – problemet er at brukeren har ingen kontroll over animasjonen og derfor forsvinner informasjonen før brukeren får lest den.

 • Cathrinewessel.com er en nettside hvor den anerkjente norske fotografen Cathrine Wessel presenterer sine bilder. Denne nettsiden er rett og slett ubehagelig å se på. I utgangspunktet skal alt være lov på en kunstnerisk nettside, men det får være grenser for hvor frastøtende dette er.

 • IMDB.com er et unikt filmleksikon for oss som liker film. Denne nettsiden endret designet for over et halvt år siden og designet er en katastrofe – den er såpass lite brukervennlig at den er nesten ubrukelig. Heldigvis finnes det triks som gjør det mulig å redusere katastrofen. Les mer i vår artikkel.

 • GlobalConnect er en internett-leverandør som tidligere hadde navnet Broadnet. Denne nettsiden hadde tidligere grusom animert bakgrunn, denne ble senere erstattet med animert tekst, men nå er animert bakgrunn tilbake.

 • Press.captureone.com er en nettside som formidler nyheter om fotoappen Capture One. Her er det dessverre animerte plakater som ødelegger brukeropplevelsen.

 • Weebly.com er en tjeneste som tilbyr privatpersoner og bedrifter opprettelse av en nettside. Det er noen som synes det er artig å animere hele bakgrunnen. Heldigvis er det ikke mange nettsider som ødelegges på denne måten.

 • Kriesi.at er ganske stygg. Her er animasjonen såpass dominerende at du skal være flink hvis du faktisk klarer å lese teksten på nettsiden. Det som likevel er verst er at dette er et selskap som tilbyr nettsideløsninger kommersielt – ikke akkurat god reklame.

 • DigitalFOTO.no har valgt å bruke animert plakat som utrolig mange andre nettsider. Det er jo ikke mulig å lese innholdet i den ene plakaten før den forsvinner. Utrolig kjedelig for leserne!

 • Libreoffice.org er et meget bra produkt, men vi er svært overrasket over at de bruker animert plakat på deres nettside. Veldig skuffende.

 • Norsk-Tipping.no går i den samme fellen som utrolig mange andre nettsider. Den animerte plakaten er bare forvirrende.

 • Neowin.net gjør den samme feilen som mange andre med animert plakat midt på siden.

 • ZDNet.com er en anerkjent nyhetsside for data. Her finner du masse gode og nyttige saker. Problemet er at brukeropplevelsen ødelegges med animert plakat øverst. Animasjonen går riktignok relativt sakte, det vil si det går en del tid før neste plakat kommer, men det er nok tid til at vi mister oversikten. Overskriftene er jo borte før man rekker å lese dem.

 • Nambo er en restaurant i Oslo. Denne nettsiden er noe av det dårligste, tregeste og minst brukervennlige vi har sett på lenge. Hele innholdet er pakket inn i Flash og det vises i et lite vindu med en fast størrelse. Dette minner en del om Janco for mange år siden. Det som gjør denne nettsiden et hakk dårligere er et animert bilde på venstre siden av menyen. Utolig klønete gjort og elendig brukervennlighet.

 • DUDA.co presenterer seg selv som et alternativ til WordPress. Selve nettsiden er ikke akkurat god reklame – grusomme animasjoner presenterer innholdet. Det er ganske utrolig at noen anser dette som god markedsføring.

 • Arngren.net er en klassiker. Maken til rot på en nettside skal man lete lenge etter.

 • Bafta.org er nettsiden for British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) er en britisk organisasjon som hvert år deler ut priser for britiske og internasjonale filmer. Denne nettsiden er dessverre et godt eksempel på dårlig navigasjon. Nettsiden bruker i tillegg animerte plakater som gjør at opplevelsen for oss besøkere ikke blir optimal.

 • Festival-cannes.com er hjemmesiden til filmfestivalen i Cannes og den går i samme fellen som BAFTA. Her er det rotete og vanskelig å finne frem! Wikipedia har til sammenligning laget en mye bedre oversikt over filmene – se wikipedia.org.

Kilder: Nielsen Norman Group, Webpagesthatsuck.com, Direktoratet for forvaltning og IKT, Thrivethemes.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *