Bruk riktig permalenke i WordPress!

wp2

Bruker du WordPress til å lage bloggen/nettsiden din, velger WordPress en bestemt nettadressetype for dine nettsider. Den adressetypen WordPress velger som standard er ikke det beste valget. Den gode nyheten er at det er enkelt å endre dette.

Hva er permalenker?

En permalenke er i utgangspunktet en nettadresse som peker mot et spesifikt innlegg i en blogg eller en nettside.

Les også: WordPress-skolen

Permalenker i WordPress-sammenheng er adressen for WordPress-nettsiden, for eksempel denne:

http://www.din_nettside.no/dette-er-et-innlegg/

Hvilke alternativer får du i WordPress, hva bør du velge, og hvordan velger du dette?

Permalenk-alternativene

I WordPress kan du definere permalenker på seks forskjellige måter:

http://www.din_nettside.no/?p=123

http://www.din_nettside.no/2014/03/23/dette-er-et-innlegg/

http://www.din_nettside.no/2014/03/dette-er-et-innlegg/

http://www.din_nettside.no/arkiv/123

http://www.din_nettside.no/dette-er-et-innlegg/

http://www.din_nettside.no//%postname%/

Tre av disse permalenkene er basert på dag, måned og/eller navn (tittel) på innlegget.

Hva bør du velge?

Det er ?p=123 som er standard, og dette er rett og slett en referanse til innlegget i WordPress-databasen. Denne typen adresse kan karakteriseres som «stygg» – den er uheldig av flere grunner.

Den er uheldig fordi adressen er meningsløs når et menneske leser den, men den er også uheldig for søkemotorer, fordi det blir vanskeligere å finne frem den bestemte nettsiden. Valg av gode permalenker er en del av søkemotoroptimalisering (SEO).

Les også: Hva er SEO?

Det beste alternativet er dette:

http://www.din_nettside.no/dette-er-et-innlegg/

Denne adressen er brukervennlig både for et menneske og søkemotorer.

Det optimale er å bestemme deg for en av lenkemetodene allerede når du lanserer nettsiden, og deretter stå fast ved denne avgjørelsen. Du kan imidlertid omgjøre avgjørelsen, og bytte til en annen metode når som helst. Dette gjelder spesielt hvis du ikke har endret standard-metoden, men at du senere innser at en annen metode er bedre.

Slik endrer du permalenker

Det er svært enkelt å foreta denne endringen, du bare går til kontrollpanelet i WordPress, Innstillinger og Permalnker. Du merker den metoden du ønsker, og til slutt klikke på «Lagre endringer»-knappen.

Du har også muligheten til å endre/justere permalenke-adressen i etterkant for ett bestemt innlegg – dette kan du gjøre via Innlegg i WordPress-kontrollpanelet, og klikke på Rediger-knappen øverst, under tittelen på innlegget, og rett og slett skrive noe annet der. Du bør imidlertid være forsiktig med slike endringer, fordi dette kan føre til komplikasjoner i etterkant, det vil si adressen kan bli ukorrekt hvis du holder på å ednre adressen «hele tiden».

Mer informasjon om permalenker

Les mer om permalenker på wordpress.org og wikipedia.org.

You may also like...

14 Responses

 1. Hei! Jeg har nylig publisert min første WordPress-skapte hjemmeside. Jeg har jobbet med den en drøy måned, men har fortsatt til gode å finne ut hvordan jeg får vekk følgende under hvert innlegg:

  Kommentarer av
  Kategori: Stevne
  Edit

  Jeg vil også ha vekk ‘Kommentarer av’ under hver tittel.

  Noen som har oppskriften?

 2. Hei. Jeg har akkurat gått fra blogspot til wordpress, og mye er nytt for meg. Jeg gikk via mitt netthotell, one.com, det er der jeg har nettsted og mail, og jeg så det fantes et alternativ å lage blogg i wordpress der.
  Jeg har jobbet litt med å få det til.
  Nå lurer jeg på flere ting:
  Jeg vet faktisk ikke om jeg har wp.com eller wp.org, jeg ser bare at det tydeligvis er to ulike steder? Jeg tror kanskje det er .com og startsiden inneholder flere engelske blogger. Jeg ønsker meg en startside med norske blogger, så jeg kan finne noen å lese også. Jeg har hittil bare skrevet for et lite publikum, men ønsker å utvide litt, og vet ikke om jeg er på rett plass eller gjør de rette tingene?
  Er det flere steder enn blogglisten man kan registrere seg på for å treffe fler? Har wordpress en slik liste, og det bare er jeg som ikke har funnet den enda?

  Jeg er skikkelig nube, og blir takknemlig for tilbakemelding..

  • Du har nok wp.org siden det er via webhotell…? wp.com bruker man direkte i nettleseren.
   Du kan bruke SEO for å få flere treff.
   Er litt usikker på hva du mener med «startside med norske blogger», men det er mulig en widget vil ordne dette.
   Det er forresten veldig uklart hva du egentlig spør om. Jeg har prøvd å svare på det jeg forsto av dine spørsmål.

   • Det er fullt forståelig at spørsmålene mine er uklare, for jeg vet nesten ikke selv hva jeg lurer på. Likevel hjalp det meg en del. Grunnen til at jeg er forvirret, er at det virker nesten som at jeg har begge? For jeg er på en måte innlogget, men må logge inn et annet sted for å komme til kontrollpanelet, og for å kommentere på andres blogger med brukernavn. Jeg laget en sånn «gravatar».. Kanskje det er den som gjøre meg forvirret?
    For å være ærlig er det ganske klønete av meg å i det hele tatt starte med disse greiene, når jeg har så lite teknisk kompetanse.. Men jeg er så glad i å skrive, og ønsket meg wordpress..
    Vet du hvordan jeg finner ut om jeg har begge?

 3. Hei! Jeg vil gjerne ha systematisert innlegg jeg selv har skrevet og innlegg jeg har reblogget fra andre. Sliter med å finne igjen mine egne.
  Ønsker også at innlegg jeg ikke publiserer skal vises på bloggen når jeg er ferdig, men de ligger forsatt på kladd. Hvordan kan jeg få de på boggen uten å pubisere de?
  Mvh Ann-Kristin 🙂

 4. Hei! I det siste ser det ut som statistikken ikkje stemmer. Det siste innlegget mitt på altomlitt.no har blitt delt over 100 gonger på LinkedIn. Likevel viser det max eit trekk pr dag. Nokon sinne forstår seg på dette?
  Dessutan endrar talet seg i delebobla. Det ser ut som delingane forsvinn for så å kome tilbake.
  http://altomlitt.no/index.php/2017/06/03/kven-bor-vi-frykte-mest-oss-sjolve-eller-india/

 5. Forklaringen er enkel, ja: «… du bare går til kontrollpanelet i WordPress, Innstillinger og Permalnker.» Problemet er bare at i WordPress på iPad så ser jeg ikke dette. Hvis jeg går til mitt nettsted, så åpner det seg en del punkter til venstre. Ingen av de heter Innstillinger. Ett heter Nettstedsinnstillinger, men der finnes ingenting om permalenker. Det er forresten ingenting som heter Kontrollpanel heller, for den saks skyld, men jeg utgår i alle fall fra at man med det mener disse punktene som listes opp til venstre. Men problemet med slike «enkle» beskrivelser er ofte dette: de stemmer ikke overens med terrenget. Kanskje det stemmer med en desktopversjon, men det hjelper lite når man jobber på appen for iPad.

 6. Wilfred Hildonen sier:

  Ikke om du setter språket til norsk. Hver app har jo dessuten sine egne termer og påvirkes ikke av hvilke termer som selve operativsystemet bruker. Men jeg fikk løsningen fra WordPress sin egen support: de har rett og slett «glemt» å legge inn dette i appen for iPad eller iPhone, så da hjelper det lite med enkle forklaringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *