Lag din første blogg med WordPress!

wp

Denne guiden er for deg som ikke har brukt WordPress før, og som ønsker å lage din første blogg med dette verktøyet. Har du allerede en erfaring med WordPress og ønsker å gå videre kan du lese mer i denne guiden.

Les også: WordPress-skolen

Skal du opprette en blogg helt gratis, er WordPress.com et godt alternativ. Det er både enkelt og passer godt for deg som ikke har behov for mange avanserte funksjoner, og i tillegg ikke har behov for eget domene for bloggen din.

WordPress.com fungerer direkte i nettleseren din, du trenger ikke å installere noe, bare registrere deg.

Les også: Forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org

Trenger du en mer avansert variant av WordPress, med eget domenenavn og tilgang til mange funksjoner, da velger du heller WordPress.org. Du kan lese mer om dette i vår WordPress-skole.
Sett i gang med WordPress.com

Skal du satse på WordPress.com starter du med å besøke wordpress.com. Du klikker da på Create Website-knappen.

wordpress_com1

På neste skjermbilde skal du velge adressen for bloggen din, det vil si et ord som plasseres foran wordpress.com, altså en prefiks.

wordpress_com2

Her skal du velge en unik adresse som ingen har valgt før deg. Derfor er det godt mulig at du får beskjed, dersom du velger en adresse som allerede er valgt:

wordpress_com3

Du må da fortsette å prøve andre ord i adressen, helt til du får en unik adresse. Det er veldig mange som bruker WordPress, og derfor kan det ta tid før du finner en adresse som er unik.

I vårt tilfelle falt valget på zzblogg.wordpress.com, altså en adresse som ikke finnes fra før.

wordpress_com4

WordPress.com er i utgangspunktet enkelt å bruke, men det som kanskje er vanskeligst i denne prosessen, er å velge nettadresse for bloggen din. Adressen bør helst være kort og beskrivende, men navnet du velger avhenger av hva du skal blogge om, det kan være fotobok, reiseblogg, eller noe annet.

På neste skjermbilde skal du registrere deg med e-postadresse, brukernavn og passord.

wordpress_com5

Så får du muligheten til å velge domene for bloggen din, men denne kan du bare hoppe over, hvis du har tenkt å bruke WordPress gratis. I så fall klikker du på No thanks-knappen nederst.

wordpress_com66

Neste trinn er å velge tema for bloggen din, det vil si Choose a Theme. Det er temaet som definerer utseendet på bloggen din. Denne siden kan være litt overveldende, fordi du får opp flere forslag til ulike temaer.

Den gode nyheten er at du trenger ikke å velge tema akkurat nå, dette kan du gjøre senere. Du kan velge å klikke på ett tema og deretter klikke på Next step-knappen nederst, men du kan også bare klikke på Next step med en gang. Det er uansett ikke farlig hva du gjør her under installasjonen av WordPress-bloggen din.

wordpress_com77

I neste vindu får du opp tre alternativer. Skal du bruke WordPress gratis, velger du Free-alternativet. Her har du muligheten til å få eget domene, men dette er altså ikke gratis.

wordpress_com88

Aktiver bloggen din

wordpress_com_activate

Du skal nå ha fått en melding fra WordPress på din e-postkonto. Bruk denne meldingen til å aktivere din WordPress-blogg!

Har du ikke mottat en slik melding, kan du sjekke om den har eventuelt havnet i spam-mappen!

Bloggen din er nå klar til bruk!

Du skal nå få opp en side med blant annet en mulighet til å legge inn det første innlegget i bloggen din, det vil si Start a Post.

Men bloggen din er faktisk allerede opprettet. Skriv nettadressen i adressefeltet i nettleseren din og sjekk! Adressen til bloggen din er brukernavn.wordpress.com. Du erstatter brukernavn med navnet du selv valgte under installasjon av din WordPress-blogg.

wordpress_com_mysite

Hold musepekeren over My site-knappen øverst til venstre i bloggen din, høyreklikk på WP Admin fra menyen, og velg å åpne i ny fane. Da får du opp kontrollpanelet til WordPress i en ny fane i nettleseren. Du har da to faner åpne, den ene er selve bloggen din, og den andre fanen er kontrollpanelet («Dashboard» på engelsk).

Hva er kontrollpanelet i WordPress?

Kontrollpanelet («Dashboard») brukes til å styre WordPress. Det er her du legger ut dine innlegg på bloggen din, og det er her du ellers styrer bloggen din.

Slik legger du ut nye innlegg

wordpress_com_posts

wordpress_com_post2

Klikk på Posts-menyen til venstre, og klikk videre på Add new. Da får du opp et vindu med en mulighet til å skrive tittel og brødtekst på innlegget ditt. Klikk på Publish-knappen når du er ferdig, og innlegget blir da publisert på bloggen din.

Ønsker du å lagre innlegget, uten å publisere det, kan du klikke på Save Draft, da lagrer du innlegget som en kladd. Klikk senere på Publish, når du er klar til å publisere innlegget ditt.

Slik legger du ut nye sider

wordpress_com_pages

Klikk på Pages-menyen til venstre, og klikk videre på Add new. Da får du opp et vindu med en mulighet til å skrive tittel og brødtekst for siden din. Klikk på Publish-knappen når du er ferdig, og siden publiseres da på bloggen din.

Ønsker du å lagre siden, uten å publisere den, kan du klikke på Save Draft, da lagrer du siden som en kladd. Klikk senere på Publish, når du er klar til å publisere siden din.

Forskjellen på et innlegg og en side

Skal du publisere noe på WordPress, kan det publiseres som et innlegg (post) eller som en side (page). Hva er egentlig forskjellen mellom disse to?

Innlegg er noe du publiserer i en blogg, i omvendt kronologisk rekkefølge.

Side er en statisk side, og uten dato, altså som vises ikke i noen spesiell rekkefølge. En side brukes gjerne for tilleggsinformasjon for en blogg, for eksempel «Om denne bloggen» eller kontaktinformasjon.

Les mer om forskjellen mellom et innlegg og en side på support.wordpress.com. Les mer om sider på support.wordpress.com/pages og om innlegg på support.wordpress.com/posts.

Slik kan du slette et innlegg eller en side

Når du installerer og tar i bruk WordPress.com for første gangen, opprettes automatisk et test-innlegg og en test-side. Denne kan du bare fjerne, og lage dine egne innlegg. Klikk på Posts-menyen, hold musepekeren over selve innlegget, og velg Trash. Det samme gjør med en side, gå til Pages-menyen, hold musepekeren over en aktuell side, og velg Trash.

Legg inn et bilde

Skal du legge inn et bilde i et innlegg eller en side, velger du Add Media-knappen i det du redigerer innlegg/side. Deretter velger du Select files, og du kan da bla deg frem til et ønsket bilde, som du har lyst å overføre til bloggen din.

Velg et tema

Et WordPress-tema bestemmer utseendet til bloggen din. Du kan på en enkel måte bytte tema via menyen Appearance, Themes. Det er standard-temaet Twenty Fourteen som er aktivert. Her er det rett og slett å klikke på Activate-lenken ved et aktuelt tema for å aktivere temaet. Du kan eventuelt også velge forhåndsvisning via Preview-lenken.

Du kan egentlig bare velge det ene temaet etter det andre, og aktivere disse, helt til du finner et tema som du synes passer for din blogg. En av fordelene med WordPress-temaer, er at innholdet på bloggen din ødelegges ikke, selv om du bytter WordPress-tema. Det som kan endre, hvis du skifter tema er strukturen, men dette kan du justere i etterkant.

Språkversjon

Du kan velge et annet språk enn engelsk i kontrollpanelet (Dashboard) via Settings i menyen til venstre, og Language. Her velger du et språk i rullegardinmenyen, for eksempel bokmål eller nynorsk. Husk å klikke på Save changes når du er ferdig.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.