WolframAlpha er en unik kunnskapsmaskin

Les også: Nettsøk

WolframAlpha eller Wolfram|Alpha som den også heter ble lansert i 2009 og er laget av vitenskapmannen, fysikeren og forretningsmannen Stephen Wolfram. Tjenesten er basert på programmet Wolfram Mathematica, en plattform for utregninger som kombinerer matematikk, visualiseringer og statistiske kalkulasjoner.

Tilrettelegger informasjon

Denne søketjenesten henter inn og tilrettelegger informasjon fra både akademiske og kommersielle nettsider, blant annet The World Factbook, United States Geological Survey, All About Birds, Chambers Biographical Dictionary, Dow Jones, Catalogue of Life, CrunchBase Best Buy og FAA.

Dette kan WolframAlpha gjøre
Det er ganske mye faktisk. Trenger du informasjon om noe, å regne ut noe eller å få svar på et spørsmål. WolframAlpha finner det meste.

Du kan enten søke på wolframalpha.com eller du kan besøke ulike kategorier – hensikten med disse kategoriene er først og fremst å gi deg eksempler og tips om hvordan du kan søke dersom du er usikker:

Tips og triks

Det er nesten bare fantasien som setter en grense for hva du kan gjøre med WolframAlpha. Her er noen nyttige triks. WolframAlpha vil i mange tilfeller forstå norsk, men ikke alltid:

 • Hvem er jeg?
  Du kan lese litt om din internett-forbindelse ved å søke på who am I, men hvem er jeg forstår den derimot ikke.

 • Hva skjedde på denne datoen?
  Du kan søke på en dato og WolframAlpha forteller deg hva som skjedde da, for eksempel may17th 1814. Du kan også skrive 17. mai 1814

 • Morsekoder
  Skriv inn morse code etterfulgt av en frase og du får frasen i morsekoder, for eksempel morse code to be or not to be. Du kan også søke på morsekoder å være eller ikke være – du får kodene, men ikke for de norske bokstavene.

 • Sitater
  Du kan skrive kjente sitater, gjerne fra filmer og WolframAlpha vil sannsynligvis gi deg svaret, for eksempel I’ll be back.

 • Dybdeskarphet for foto
  De fleste moderne kameraer regner ut dybdeskarpheten og blenderåpningen, men du kan bruke WolframAlpha til å regne ut dette. Søk for eksempel på depth of field f=1m og du får blant annet et f-nummer og fokusavstand. Du kan bruker dybdeskarphet f=1m, men resultatet blir ikke det samme.

Verktøylinjer og utviklerverktøy

Du kan laste ned en verktøylinje på wolframalpha.com/downloads.html for Firefox, Internet Explorer, Chromer, Safari, Opera, pluss en widget for Windows og Mac. Klikk på «View all tollbars and add-ons». Du finner også verktøy for utviklere på products.wolframalpha.com/api.

WolframAlpha Pro

WolframAlpha finnes også i en betalversjon som WolframAlpha Pro. Den er mer avansert og kan også tilrettelegge den i større grad enn du kan med gratisversjonen. Les mer på wolframalpha.com/pro. Her er prisene:

 • Pro: 5,49 USD per måned (44 kroner).
 • Pro Premium: 9,99 USD per måned (80 kroner).
 • Pro for Students/Educators: 4,75 per måned (38 kroner).
 • Pro Premium for Students/Educators: 7,99 per måned (64 kroner).

Du finner prisoversikten på wolframalpha.com/pro/pricing.

Kilder: Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.