Oppgavebehandling gjør mer enn du tror

Windows 10 har en oppgavebehandling som er ganske avansert og det er sikkert mange som ikke er klar over hvor mye du faktisk kan gjøre med denne funksjonen. Her får du en oversikt.

Les også: Den store Windows-guiden

Du kan starte oppgavebehandling ved å høyreklikke nederst i Windows, det vil si på oppgavelinjen. Du kan eventuelt bruke hurtigtasten CTRL+SHIFT+ESC.

Apper som kjører

Du får da opp et vindu med en liste over apper som kjører. Hvis dette er første gangen du starter oppgavebehandlingen er vinduet minimalt. Her har du sannsynligvis nettleseren din og eventuelt flere apper som kjører i bakgrunnen. Du kan høyreklikke på enkelte apper for å eventuelt avslutte oppgaven. Dette er en metode du kan bruke dersom en app låser seg.

Hvis du klikker på Flere detaljer i Oppgavebehandling-vinduet skjer det noe spennende. Da blir det nemlig avslørt ganske mange detaljer i oppgavebehandlingen. Her er det utrolig mye du kan gjøre.

Oppgavebehandlingen får da følgende faner:

 • Prosesser
  Du får en liste over apper som kjører og prosesser som kjører i bakgrunnen. Du får informasjon om hvor mye ressurser hver enkelt app/prosess bruker. Du kan høyreklikke på apper eller prosesser du eventuelt ønsker å avslutte. Dette kan være apper som henger. Du bør imidlertid være oppmerksom på ikke avslutte prosesser som Windows trenger for å fungere normalt.

 • Ytelse
  Dette er sanntidsinformasjon om ressursbruk i PC-en din. Her finner du blant annet informasjon prosessor og minne. Dette kan være nyttig informasjon hvis du for eksempel vurderer oppgradering av PC-en. Her får du informasjon om hvor mange kjerner prosessoren har, hvor mange spor for minne som er ledige og hva slags minne PC-en bruker (formfaktor).

 • Applogg
  Dette er historikk over ressursbruk for enkelte apper.

 • Oppstart
  Her finner du en liste over apper i oppstarten, det vil si apper som starter samtidig som PC-en starter. Du kan eventuelt høyreklikke på enkelte apper for å deaktivere.

 • Brukere
  Dette er en liste over brukere som er logget på Windows og hvor mye ressurser de bruker.

 • Detaljer
  Her finner du detaljert informasjon om prosesser. Denne delen ligner på prosesser-fanen, men er mer detaljert.

 • Tjenester
  Her har du en mulighet til å styre tjenester i Windows. Du bør egentlig ikke gjøre mye i denne delen hvis ikke du vet hva du driver med.

Størrelsen på oppgavelinjen

Du kan endre størrelsen på oppgavelinjen i Windows, altså linjen som står nederst på skjermen. Det du må gjøre er å høyreklikke på oppgavelinjen og klikke på Lås oppgavelinjen. Du fjerner da merket ved denne funksjonen og du kan deretter holde musepekeren på den øvre delen av oppgavelinjen og dra linjen for å gjør den større, dersom du ønsker det.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *