Gratis verktøy mot løsepengevirus

Omfanget av løsepengevirus har økt kraftig i løpet av de siste årene.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Nå har sikkerhetsselskapet CyberArk laget en gratis nettbasert løsning som kan brukes dersom du er blitt rammet av løsepengevirus.

Hva er løsepengevirus?

Det er et skadelig program som krypterer filer på datamaskinen på en slik måte at brukeren ikke får tilgang til filene. De som lager slike programmer er kriminelle som krever store pengebeløp for å frigjøre filene.

De fleste sikkerhetseksperter er enige i at man skal ikke betale de kriminelle for å frigøre filene, blant annet fordi du slett ikke er sikker på at filene frigjøres selv om du betaler.

Løsepengevirus infiseres gjerne via e-postmeldinger med vedlegg som prøver å lure brukeren til å klikke på vedlegget. Slike meldinger ser gjerne veldig realistiske ut, nettopp for å prøve å lure mottaker. Derfor bør du av prinsipp aldri klikke på lenker i meldinger, med mindre du er helt sikker på at meldingen er ekte.

Les også: Enkel måte å avsløre skadelig e-post

White Pheonix

Verktøyet har fått navnet White Pheonix og er tilgjengelig i en brukevennlig versjon på getmyfileback.com. Det understrekes at White Pheonix ikke er et forebyggende tiltak. Det skal kun brukes dersom du er blitt rammet av løsepengevirus, det vil si dersom filene dine er blitt kidnappet.

Det er også tilgjengelig på github.com/cyberark/White-Phoenix hvis du er fortrolig med å jobbe med kode. Denne versjonen er laget for teknikere.

Forebyggende tiltak

Som er forebyggende tiltak har Windows en innebygd løsning, men denne må du selv aktivere, dersom du føler behov for dette. Les mer i vår guide.

Hvem blir utsatt for dette?

Hvem blir egentlig utsatt for løsepengevirus? Det er gjerne selskaper, men også hjemmebrukere kan bli rammet, spesielt hvis du har hjemmekontor.

Kilder: cyberark.com, bleepingcomputer.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *