Test av nettlesere

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi har ikke sammenlignet nettleserne funksjonsmessig, men vår favoritt er Firefox. Edge er en spennende nykommer med mange funksjoner, men Microsoft har fortsatt ikke klart å få på plass et system med mange (sammenlignet med Firefox) egne utvidelser. Du får en oversikt over nye fuksjoner i Edge i vår artikkel.

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer
 • Microsoft Edge
 • Chrome
 • Firefox
 • Opera
 • Vivaldi

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10.

Microsoft Edge

Dette er den nye Edge-nettleseren fra Microsoft. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor. Hensikten er et tredje forsøk fra Microsoft for å lage en konkurransedyktig nettleser. Internet Explorer har jo vært en katastrofe, mens den gamle Edge er mye bedre, men har ikke klart å overbevise brukerne.

Du kan laste ned den nye Edge-nettleseren på microsoft.com. Denne installasjonen erstatter den gamle Edge-nettleseren. Den nedlastbare versjonen er på engelsk språkversjon. Hvis du ønsker norsk språkversjon kan du installere norsk språkpakke via Innstillinger (via knappe øverst til høyre) og klikke på Languages fra menyen til venstre. Klikk videre på Add languages-knappen og deretter på Norsk Bokmål og til slutt på Add-knappen. Til slutt må du klikke på menyen til høyre for språket og merke Display Microsoft Edge in this language.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag. For ordens skyld, tallene for Edge gjelder den gamle – den nye Edge har jo ingen fartstid ennå :

 • Statcounter

  1. Chrome (63 prosent)
  2. Safari (17 prosent)
  3. Firefox (4 prosent)
  4. UC Browser (2 prosent)
  5. Edge (2 prosent)
  6. Samsung Internet (3 prosent)
  7. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (67 prosent)
  2. Firefox (9 prosent)
  3. Internet Explorer (7 prosent)
  4. Edge (5 prosent)
  5. Safari (4 prosent)
  6. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Opera 535
Vivaldi 535
Chrome 535
Firefox 513
Microsoft Edge 481
Internet Explorer 312

Det er Opera, Chrome og Vivaldi som er vinnerne. Den nye Edge er overraskende dårlig på webstandarder.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressant her – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en Javascript-test som er basert på SunSpider-testen (den har gått ut på dato), og Octane-testen. Det er Chrome, Vivaldi og Opera som er vinnerne, men det er Firefox og Edge som er taperne. Internet Explorer er såpass dårlig at den klarer ikke denne testen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Chrome 87.338
Opera 86.762
Vivaldi 86.340
Edge 83.529
Firefox 62.077

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Det er Firefox som er vinneren, mens Internet Explorer er taperen. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

Firefox 1311 ms
Opera 1404 ms
Edge 1414 ms
Vivaldi 1419 ms
Chrome 1571 ms
Internet Explorer 2984 ms

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge og Vivadi som er vinnerne, mens det er Internet Explorer som er taperen. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Vivaldi 31239
Edge 30663
Opera 29636
Chrome 24839
Firefox 22696
Internet Explorer 10849

Konklusjon

Ikke så overraskende kan vi bare glemme Internet Explorer – den absolutt dårligste i alle tester. Det er Chrome, Vivaldi, Opera, Firefox og Edge som gjør det bra i noen eller alle testene. Vår favoritt er Firefox – den er sikker, rask og fleksibel. Microsofts nye nettleser, Edge, gjør det overraskende nok mindre bra i fullversjonen enn som beta-versjon, men i to av hastighetstestene er den blant de raskeste. Edge er absolutt spennende med mange funksjoner, men skuffer litt i endelig versjon – den trenger tid til å modnes.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *