Den nye Microsoft-nettleseren overrasker

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Det er mange som har snakket positivt om Microsofts kommende nettleser – det blir spennende å se hva som skjer i våre tester.

Les også: Microsoft Edge Dev

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10 (nettleser-motor i parentes):

 • Internet Explorer (Trident)
 • Microsoft Edge (EdgeHTML)
 • Microsoft Edge Dev (Blink)
 • Chrome (Blink)
 • Firefox (Gecko)
 • Opera (Blink)
 • Vivaldi (Blink)

Blink er en del av et Chromium-prosjekt utviklet av Google. Du finner en oversikt på wikipedia.org.

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10.

Microsoft Edge

Edge er Microsofts nettleser som er innebygd i Windows 10. Denne nettleseren er ikke basert på Internet Explorer og viste seg å være en frisk pust i nettleserjungelen. Edge har på sikt likevel ikke klart å overbevise markedet.

Microsoft Edge Dev

Dette er den nye nettleseren fra Microsoft som i utgangspunktet er basert på Edge, men som har Chromium nettlesermotor. Denne nettleseren er ikke offisielt lansert ennå, men vi bestemte oss for å inkluderer den nyeste prøveversjonen som har kodenavnet Microsoft Edge Dev.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (62 prosent)
  2. Safari (15 prosent)
  3. Firefox (4 prosent)
  4. UC Browser (3 prosent)
  5. Samsung Internet (3 prosent)
  6. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (65 prosent)
  2. Internet Explorer (9 prosent)
  3. Firefox (9 prosent)
  4. Edge (4 prosent)
  5. Safari (3 prosent)
  6. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

 1. Microsoft Edge Dev 535 av 555
 2. Opera: 535
 3. Chrome: 535
 4. Vivaldi: 535
 5. Firefox: 510
 6. Microsoft Edge: 489
 7. Internet Explorer: 312

Det er Microsoft Edge Dev, Opera, Chrome og Vivaldi som er vinnerne.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressant her – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en Javascript-test som er basert på SunSpider-testen (den har gått ut på dato), og Octane-testen. Det er Chrome, Vivaldi, Microsoft Edge og Opera som er vinnerne, men det er Firefox, Internet Explorer og Edge som er taperne. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

 1. Chrome 29.500
 2. Vivaldi 28.660
 3. Microsoft Edge Dev 27.178
 4. Opera 26.832
 5. Firefox 19.809
 6. Internet Explorer
 7. Edge

Microsoft Edge klarte ikke å kjøre denne testen og heller ikke Internet Explorer. Vi prøvde mange ganger – Edge klarte å starte testen, men vi fikk aldri noe resultat. Internet Explorer klarte rett og slett ikke å vise selve nettsiden. Firefox slet også med siden, men klarte å fullføre testen til slutt.

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Det er Firefox, Vivaldi, Chrome og Microsoft Edge Dev som er vinnerne, mens Edge og Internet Explorer er taperne. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

 1. Firefox 3582 ms
 2. Vivaldi 3583 ms
 3. Chrome 3714 ms
 4. Microsoft Edge Dev 3772 ms
 5. Opera 3873 ms
 6. Edge 4603 ms
 7. Internet Explorer 7433 ms

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Vivaldi, Microsoft Edge Dev, Opera og Chrome som er vinnerne, mens det er Internet Explorer som er taperen. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

 1. Vivaldi 9872
 2. Microsoft Edge Dev 9257
 3. Opera 8834
 4. Chrome 8757
 5. Edge 8190
 6. Firefox 7822
 7. Internet Explorer 4277

Konklusjon

Det er Chrome, Vivaldi, Opera, Firefox og Microsoft Edge Dev som gjør det bra i noen eller alle testene. Microsofts nye nettleser (kodenavn Microsoft Edge Dev) gjør det overraskende bra selv om den er fortsatt ikke lansert. Spørsmålet er om den kommer til å knuse alle andre nettlesere når den lanseres?

Hva er din favoritt?

Hva er din nettleser-favoritt? Diskuter gjerne i kommentarfeltet her under!

You may also like...

4 Responses

 1. Marit sier:

  Kan jeg slippe å ha google, og heller velge en som ikke har noe med google å gjøre?

 2. Marit sier:

  Og hvilken har ikke noe med google å gjøre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *