Slik blir Lightroom raskere

Adobe Lightroom Classic er et program for å organisere og redigere bilder.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Problemer med ytelse

Et av problemene med Lighroom er at mange brukere opplever at programmet er tregt, både når det gjelder import, eksport, men også når det gjelder redigering av bilder og sist, men ikke minst når det gjelder å bla i bilder i selve programmet. Det er rekke ting du kan gjøre for å forbedre ytelsen og det denne guiden handler om.

Deaktiver Graphics Processor

Tidligere versjon av Lightroom fikk en såkalt Graphic Processor Acceleration. Denne nyheten gjør at programmet tar i bruk grafikkortet i din datamaskin – hensikten er å gjøre Lightroom raskere i Develop-modus.

Problemet er bare det at denne finessen kan ha motsatt virkning hvis ikke PC-en din støtter funksjonen. Har du denne muligheten aktivert, kan du oppleve vesentlig dårligere ytelse når du jobber med Lightroom!

Opplever du dårlig ytelse med Lightroom, bør du slå av aksellerasjonen via Edit, Preferences, Performance. Fjern haken ved «Use Graphic Processor». Du vil sannsynligvis merke en stor forskjell. Denne funksjonen kan i tillegg føre til ustabilt Lightroom-program.

Vær imidlertid klar over at denne funksjonen kan ha motsatt virkning hvia din datamaskin har skjermkort som støtter dette. Her er det bare å prøve!

Camera Raw Cache

Du kan med fordel øke størrelsen på Camera Raw mellomlager. Dette gjør du via Edit, Preferences, Performance i Lightroom Classic. Her kan du gjerne øke Camera Raw Cache Settings Maximum Size til 30 GB eller mer. Standardverdien er 5 GB eller mindre.

Du vil merke økningen på raskere Lightroom. Hvis du har brukt Lightroom en rekke måneder og du merker at Lightroom er blitt tregere igjen, kan du klikke på «Purge Cache»-knappen.

Mer minne og en SSD-enhet

Har du 8 GB eller mindre minne i PC-en din vil du få sannsynligvis få problemer med Lightroom-ytelsen. Har du derimot 16 GB er situasjonen en helt annen, da trenger du nok ikke mer. Det vil helt klart hjelpe å oppgradere minnet. I tillegg er det en stor fordel å ha en SSD-enhet installert i stedet for en harddisk. Les mer om dette i vår guide.

Juster forhåndsvisning

Du har sikkert lagt merke til at hvis du klikker på det ene bildet etter det andre nederst på bilderaden i Lightroom, tar det gjerne litt tid før bildet er ferdig lastet på skjermen. Forklaringen er at Lightroom oppretter en forhåndsvisning for bildene og det er dette som tar tid.

Du kan endre dette via Import-vinduet. Klikk på Import-knappen (i Library-modus) i Lightroom og klikk på Filehandling-menyen lengst til høyre i Lightroom-programvinduet. Her kan du endre «Build Previews» fra «Minimal» til «1:1».

Det er egentlig kameraet som har laget disse valgene. Valget 1:1 er egentlig bilder i høy oppløsning. Ulempen med valget 1:1 er at bildene tar mye større plass enn valget Minimal. En annen ulempe med dette valget er at Import-prosessen vil ta lang tid. Fordelen er altså at det blir mye raskere å bla i bilder i Lightoom, det vil si å klikke på det ene bildet til det andre.

Det du kan gjør for å rydde plass er å velge «Catalog Settings» via Edit i Lightroom og velge å slette 1:1 forhåndsvisninger for eksempel etter 30 dager. Dette gjør du via «File Handling»-fanen.

Smart Previews

Du kan aktivere Smart Previews for å øke ytelsen. Du gjør dette via Import-dialogboksen i Library-modul. Klikk på File Handling øverst til høyre og sett en hake ved Build Smart Previews. Ulempen er at bildene vil vises i lavere kvalitet, men resultatet (Export av bilder) vil ikke ha redusert kvalitet.


Kilde: fstoppers.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *