Råsterk sjakkcomputer bruker ny teknologi
Den nyeste versjon av sjakkcomputeren Komodo har en modus som gir en mulighet for å spille sjakk med kunstig intelligens som gjør den sterkere enn det tidligere var mulig med vanlig programmering.

Les også: AlphaZero sjokkerer sjakkverden

Ny teknologi

AlphaZero sjokkerte sjakkverden i fjor ved å slå Stockfish-sjakkcomputeren mange ganger. Det tar imidlertid tid før denne teknologien blir tilgjengelig for folk flest, men nå kommer den ene etter den andre på markedet. Kunstig intelligens erstatter tradisjonell programmering.

Leela Chess Zero er basert på AlphaZero og den er tilgjengelig for sjakkcomputerne Fritz og ChessBase, men ingen av disse computerne er gratis – Fritz har en pris på 69,99 euro (670 kroner) og ChessBase har en pris på 99,90 euro (950 kroner). Du finner disse produktene på ChessBase Shop.

Det bør nevnes at styrken til Leela Chess Zero er ikke den samme hos alle brukere – den er avhengig av hvor kraftig PC du har. Dersom du for eksempel har en PC uten dedikert skjermkort vil sjakkcomputeren være vesentlig svakere enn med PC med dedikert skjermkort. Du finner detaljene på chessbase.com.

Komodo er et nytt alternativ

Den nyeste versjon av sjakkcomputeren Komodo bruker den samme teknologien (via såkalt «Monte Carlo»-modus) som AlphaZero og det gjør at den spiller på lignende måte som et menneske gjør og den skal ha rating på over 3000 ELO. Magnus Carlsen har til sammenligning 2843 ELO.

Det kan nevnes at Komodo er nummer 3 på en liste over verdens sterkeste sjakkcomputere etter Stockfish og Houdini, ifølge wikipedia.org. På denne listen har Komodo en rating på 3422 ELO.

Komodo 12 er nå tilgjengelig til en pris på 89,90 euro (850 kroner) shop.chessbase.com.

Kilde: chessbase.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *