Brukervennlig bildeprogram for de fleste

faststone0

Er du ute etter et bildeprogram som er gratis, brukervennlig og raskt? FastStone Image Viewer er et meget godt alternativ for organisering og redigering av digitale bilder. Det støtter i tillegg raw-filer og det er ikke mange gratisprogrammer som gjør det.

Les også: Fotoapper for alle

Svært brukervennlig

FastStone Image Viewer har et Filutforsker-lignende grensesnitt og har derfor et utseende som allerede er kjent for Windows-brukere. Programmet støtter også masse bildeformater, inkludert raw-filer fra mange populære kameraer. Programmet tilbyr også redigering av bilder.

Støtter raw-filer
Programmet støtter de flest bildeformater som BMP, JPEG, JPEG 2000, animert GIF, PNG, PCX, PSD, EPS, TIFF, WMF, ICO og TGA), pluss raw-formater som CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF, ARW, SR2, RW2 og DNG.

Les også: Hva er raw-filer?

Under Innstillinger (F12) og RAW, finner du innstillinger for raw-filer, her kan du blant annet velge måten raw-filer blir vist i programmet.

Grunnleggende redigering

Faststone Image Viewer tilbyr ikke avanserte redigeringsmuligheter, men har funksjoner for folk flest. Programmet har gunnleggende funksjoner som fjerning av røde øyne, beskjæring, endring av bildestørrelse, sammenligning av bilder (opptil fire bilder samtidig), rotasjon og fargejustering. Du får tilgang til redigeringsmuligheter via fullskjermmodus – dobbeltklikk på et bestemt bilde, og deretter høyreklikk på bildet.

Du kan få opp redigeringsmulighetene på flere måter:

  • Knapper under menylinjen: Endre bildestørrelse, Beskjære bildet, Tegnebord, Klone, Lys, og så videre.

  • Via fullskjermmodes: Dobbeltklikk på et bilde. Høyreklikk på bildet og velg Rediger, Farge, og så videre.

  • Via menylinjen: Rediger, Farger eller Effekter.

Fullskjermmodus

faststone1

Du kan selv justere størrelsen på programvinduet, til en størrelsen som passer, og programmet støtter også fullskjermstørrelse.

Programmet har ganske bra fullskjermmodus med mange muligheter. Du kan høyreklikke på et bestemt bilde og velge Full skjerm, eller du kan velge Full skjerm fra Vis-menyen øverst. Det enkleste er likevel å dobbeltklikke på et bilde for å få fullskjermmodus.

Velge du fullskjermstørrelse, kan du bevege musepekere øverst i hjørnene i programvinduet, og du får da en mulighet til å navigere videre til andre bilder eller til andre menyer i programmet.

I fullskjermmoddus får du også en rekke muligheter ved å høyreklikk på bildet, blant annet tilgang til EXIF-informasjon, det vil si detaljert informasjon om det aktuelle bildet. Du trenger med andre ord ikke forlate fullskjermmodus, for å navigere deg videre i programmet.

Fullskjermmodus har også en nyttig zoom-funksjon. Klikk på bildet og hold nede musepekeren, og du kan begeve deg rundt på bildet, for å se nærmere på enkelte deler av bildet. Du forlater denne zoom-funksjonen rett og slett ved å ikke lenger holde nede venstre museknapp. Dette er en nyttig funksjon for å sjekke nærmere skarpheten og detaljene i spesifikke deler av et bilde.

Lysbildefremvisning

Du kan opprette lysbildefremvisning via menyvalget Lag og Lysbilde-fremvisning. Du får et eget vindu med mulighet til å velge bilder, og justere fremvisningen slik du vil ha den.

Behandle flere bilder samtidig

Faststone Image Viewer har en batch-funksjon som kan brukes til å konvertere flere bilder i samme prosess, eventuelt gi dem et nytt navn. Velg Verktøy-menyen, og klikk på Batch. Du får opp et eget vindu for dette og kan velge bilder du ønsker å konvertere eller gi et nytt navn. Du kan velge å gi nye navn til filene, eller du kan velge avanserte valg – det betyr en mulighet til å redigere flere bilder på samme måten, altså i samme prosess.

Oppsummering

Faststone Image Viewer har ikke avanserte redigeringsfunksjoner, men fordelene ligger først og fremst i hvor brukervennlig og raskt det er. Er du ute etter et mer avansert bildeprogram anbefaler vi Lightroom Classic.

Last ned

Du finner FastStone Image Viewer på faststone.org. Programmet støtter Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *