Alternativer til appene vi hater

Du har sikkert vært i den situasjonen at du bruker en bestemt app av gammel vane, men som du egentlig misliker. Det finnes bedre alternativer og mange av dem er helt gratis. Vi gir deg oversikten og alternativene.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Derfor hater vi appene

Vi lar oss irritere over apper som er for trege, eller som har rotete grensesnitt, og programmer som er såpass fancy at de er i praksis tilnærmet ubrukelige.

Videre har vi programmer som viser reklame, eller som har dårlig sikkerhet. Det finnes også programmer som er meget gode, men er rett og slett for dyre eller at de trenger et abonnement.

Det er dessverre ganske vanlig at programmer som tidligere var enkle og brukervennlige, men som senere hatt fått haug med nye funksjoner, og kanskje mer fancy grensesnitt, og som etter hvert er blitt ubrukelige i praksis. På denne siden finner du forslag til alternativer.

Uønskede installasjoner

Vi starter med apper som installeres i det skjulte og derfor finnes ikke noen alternativer. Det dreier seg gjerne om verktøylinjen for nettlesere. Disse installeres ofte sammen med andre apper og du får gjerne et valg om å installere eller ikke installere. Du kan da fjerne en hake for å velge bort appen – problemet er at du legger som regel ikke merke til dette under installasjon og dermed installerer du en ekstra app uten egentlig å ønske det.

Den gode nyheten er at det finnes en app som forhindrer at apper installeres i det skjulte, altså i tilfelle du glemmer å fjerne en hake. Les mer i vår artikkel.

Adobe Reader

Adobe Reader er en klassiker. Dette er PDF-leser som av en eller annen merkelig grunn mange foreslår når de legger ut en PDF-fil eller tipser om en PDF-fil. Grunnen er kanskje fordi «alle» andre også foreslår den.

Det finnes heldigvis alternativer som er bedre:

I 2021 lanserte Adobe en ny versjon av Adobe Reader, en PDF-leser som viser seg å være mye bedre enn gamle versjnen. Les mer i vår artikkel.

Internet Explorer

Dette var den klassiske nettleseren som var innebygd i Windows, men som nå er borte, det vil si den oppdateres ikke lenger.

Alternativer:

Vi bør også nevne Microssoft Edge som er blitt en meget god nettleser og denne er jo innebygd i Windows. Les mer i vår artikkel.

Filutforsker

Den innebygde filbehandleren i Windows er overraskende primitiv, blant annet mangler den tosidet grensesnitt.

Vår favoritt er Multi Commander. Et godt alternativ er Total Commander er også en meget god og avansert filbehandler, men er ikke gratis. Multi Commander er gratis, og på mange måter nesten like bra som Total Commander.

Notisblokk

Notisblokk er et tekstprogram som er innebygd i Windows. Her er et godt alternativ:

Norton antivirus

Dette er et sikkerhetsprodukt som leveres som en prøveversjon med mange nye datamaskiner – du må altså betale ekstra, dersom du ønsker å beholde programmet. Norton har tidligere fått mye kritikk fra mange, men i nyere tid er denne blitt mye bedre.

Vi anbefaler Windows Defender som faktisk er innebygd i Windows. Les mer i vår antivirusguide

Microsoft Office

Ikke noe dårlig programpakke, men den er ikke gratis, og den leveres også med såpass mange funksjoner at mange brukere vil kun bruke en brøkdel av disse.

Det finnes et alternativ som er helt gratis:

Les mer om LibreOffice i vår guide.

Photoshop

Adobe Photoshop er ikke noe dårlig program, faktisk det beste du får tak i – for redigering av digitale bilder. Problemet er at det er tungt å bruke og dyrt. Du må abonnere på Adobe Creative Cloud for å få tak i det.

Gratis alternativer:

Vi kan også nevne at Photoshop Elements er et godt alternativ til storebror Photoshop. Det er riktignok ikke gratis, men du får mange av de samme funksjonene til en vesentlig lavere pris. Les mer i vår artikkel.

Vår favoritt er Lightroom – på organisering av mange bilder, er dette programmet faktisk bedre enn storebror Photoshop. Lightroom er et meget godt alternativ for fotointeresserte – det er riktignok ikke gratis, men koster mye mindre enn Photoshop. Du kan forresten kjøpe en rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom – les mer i vår artikkel. Du finner også en god oversikt over bildeprogrammer i vår oversikt.

Windows Media Player

Det innebygde multimediaprogrammet i Windows – ikke det letteste og enkleste du kan få.

Alternativ:

Andre alternativer

Det finnes nettsteder med en oversikt over alternativer.

Alternativeto.net gir en fin oversikt over alternative programmer. Et veldig bra nettside som kan hjelpe deg med å finne et nytt program, dersom du av en eller annen grunn ikke liker det du har nå.

Oldversion.com tilbyr eldre versjon av ulike typer programvare, noe som kan være alternativ, dersom du ikke liker nyeste versjon av et spesifikt program. Et av problemene med dette er at det kan medføre redusert sikkerhet, i det at nyere programversjoner ofte er sikkerhetsoppdatert.

Hvilke apper irriterer du deg over?

Hvilke andre apper synes du er dårlige? Kom gjerne med innspill i kommantarfeltet under artikkelen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *