Windows 11 – førsteinntrykk

Etter mye forvirring rundt maskinvarekrav bestemte Microsoft seg for å frigjøre Windows 11 for testing.

Les også: Windows 11 Preview er klar

Et steg i riktig retning

Vi har nå sett litt på forhåndsvisningen av Windows 11 og vi liker det vi ser. I stedet for en startmeny hvor man må skrolle opp og ned i ikoner for å finne frem apper, får vi nå et større vindu som gir bedre oversikt over appene.

Det kan virke som Microsoft har droppet «umulige» maskinvarekrav. Det innebærer at flere vil kunne oppgradere fra Windows 10 til Windows 11.

Miniprogrammer

Miniprogrammer har erstattet vær-ikonet som mange husker fra den siste oppdateringen for Windows 10. Her skal vi få tilgang til blant annet værmelding og nyheter. Denne funksjonen kan konfigureres ved å først åpne funksjonen og deretter klikke på menyknappen øverst til høyre. Her kan vi klikke på Administrer interesser. Liker du å ha mye dilldall (blant annet vær og nyheter) på skrivebordet er Miniprogrammet funksjonen for deg. Det er imidlertid enkelt å kvitte seg med dette – bare høyreklikke på Miniprogrammer-ikonet og velge Løsne fra oppgavelinjen.

Organiser vinduer på skrivebordet

Multitasking er blitt enklere med Windows 11. Vi kan arrangere vinduer på forskjellige måter. Hvis vi holder musepekeren over maksimer-knappen for et app-vindu får vi et flervalg med like arrangementer av vinduer. Dette skal gjøre bruken av flere vinduer mer effektiv. For å angre på et valg er det bare å klikke på maksimer-knappen en gang til. Er du vant med å jobbe med flere vinduer på den samme dataskjermen pleier du kanskje å arrangere vinduene ved å minimere dem og dra dem til et ønsker sted i skjermbildet. Den nye funksjonen skal gjøre dette enklere. Dette virker veldig uvant første gang vi brukte det og det tar tid å bli vant til det. Ideen er sikkert god, men vi er usikre på den praktiske nytten. Det viser seg at denne funksjonen ikke fungere for alle apper.

Virtuelle skrivebord

Vi kan opprette og organiser flere virtuelle skrivebord. Det er et eget ikon (skrivebord 1) for dette på oppgavelinjen. Vi klikker på nytt skrivebord for å opprette et virtuelt skrivebord. Vi klikker på krysset øverst til høyre i det lille vinduet for å fjerne virtuelle skrivebordet.

Bedre nedlastingsprosess

Vi har testet nedlasting og installasjon av en rekke tredjepartsapper og foreløpig har vi ikke blitt stoppet av Windows Defender. Vi får bare spørsmålet: «Vil du tillate at denne appen gjør endringer på enheten.» Dette er jo god nyhet for oss som pleier å laste ned mange apper. Det gjenstår å se om dette blir annerledes i den endelige versjonen av Windows 11.

Ikke ferdig utviklet

Windows 11 Preview er ikke ferdig utviklet. Vi opplevde faktisk noe ustabilitet. Enkelte menyer i innstillinger fungerte ikke som de skulle. Dette er egentlig helt naturlig for en forhåndsvisning. Windows 11 blir trolig lansert i oktober 2021.

Konklusjon

Microsoft gjør mye riktig i Windows 11. Startmenyen er blitt mer brukervennlig. Det er blitt enklere å laste ned tredjepartsapper. Multitaskere kan glede seg.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *