Slik bør du IKKE oppdatere drivere

Det å oppdatere drivere i Windows kan være det som skal til for å fikse problemer med maskinvare, men gjør du dette på feil måte kan det få katastrofale følger. Vi forklarer hvorfor.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Oppdatering av drivere er viktig for at Windows og maskinvare skal fungere godt nok.

Hva er en driver?

En driver er et lite program som gjør at en maskinvare kan kommunisere med Windows. Dersom en driver er manglende, er utdatert eller av en eller annen grunn er dårlig, kan det oppstå problemer.

Hvorfor oppdatere en driver?

Dette var mer vanlig i tidligere Windows-versjoner. Hvis du har nyere Windows-versjon er driver-problemer mindre sannsynlig. Kvaliteten på drivere og rutinene for oppdateringer er blitt bedre i nyere Windows.

Får du imidlertid problemer med maskinvare er det helt naturlig å oppdatere en driver. Det kan være problemer med skjermkortet, nettverkskortet eller lydkortet, for eksempel.

Slik bør du IKKE oppdatere drivere

Dataporten har tidligere anbefalt appen Snail Driver. Denne appen er så enkel å bruke at du tror nesten ikke det er sant – du finner drivere veldig enkelt og veldig fort med denne appen. Slike løsninger er dessverre ikke optimale, fordi drivere du får på denne måten er ikke alltid skikkelig testet. Slike drivere er rett og slett ikke til å stole på. Undertegnede har selv erfaring med å få installert en dårlig driver på denne måten. Konklusjonen er at du bør IKKE bruke tredjepartsapper for å oppdatere drivere – det er rett og slett for farlig!

Bruk Windows Update!

Den sikreste måten å oppdatere drivere og samtidig den enkleste er via Windows Update. Klikk på Start, Innstillinger og Oppdatering og sikkerhet. Hvis du har Windows 11 klikker du på Start, Innstillinger og Windows Update. Her kan du klikke på Se etter oppdateringer. Denne prosessen skal egentlig skje automatisk, men enkelte ganger må du søke etter drivere på denne måte. Ulempen med denne metoden er at ikke alle produsenter gjør sine drivere tilgjengelig via Windows Update.

Eller bruk Enhetsbehandling

Bruk søkefunksjonen i Windows til å søke etter enhetsbehandling. Du får da opp et vindu med alle enhetene som er koblet til PC-en din. Du kan høyreklikke på en enhet på listen og velge Oppdater driver fra menyen. Du kan velge å søke automatisk etter oppdatert driverprogramvare.

Skjermkortdriver er et unntak

Unntaket fra regelen om at du trenger som regel ikke å tenke på å oppdatere drivere i nyere Windows gjelder hvis du spiller dataspill, for eksempel Fortnite. Det kan hende at spillet ikke lar seg installere, at spillet ikke fungerer som det skal eller at ytelsen blir dårligere hvis ikke du oppdaterer driver til skjermkortet .

Les også: Her er Fortnite

Den tryggeste måten å gjøre dette på er via enhetsbehandling. Du bruker søkeordet enhetsbehandling i søkevinduet i Windows og klikker på enhetsbehandling. Deretter høyreklikker du på skjermkortet du finner på listen. Dersom ikke denne metoden finner riktige drivere kan du notere navnet på skjermkortet – du skal få spesifikasjonen opp på skjermen når du prøver å søke etter dette via enhetsbehandling. Du bruker spesifikasjonen på den riktige driveren til å google driveren. Du vil på denne måten finne den riktige driveren på hjemmesiden til produsenten.

Du kan eventuelt bruke appen Speccy til å finne ut mer om skjermkortet i PC-en din. Det kan nevnes at skjermkortprodusenter tilbyr egne programmer og grensesnitt som kan brukes til å oppdatere deres drivere. Du finner også tips i vår artikkel om spill og ytelse.

Kilder: windowscentral.com, howtogeek.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *