Test: Nettlesere

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi viser også statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære i vederden

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer 11 (21H2)
 • Microsoft Edge 93
 • Chrome 93
 • Firefox 92
 • Opera 78
 • Vivaldi 4.1

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10. Internet Explorer skal pensjoneres neste år, men vi tar den likevel i denne testen.

Microsoft Edge

Dette er den nye Edge-nettleseren fra Microsoft. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor. Hensikten er et tredje forsøk fra Microsoft for å lage en konkurransedyktig nettleser. Internet Explorer har jo vært en katastrofe, mens den gamle Edge er mye bedre, men har ikke klart å overbevise brukerne.

Du kan laste ned den nye Edge-nettleseren på microsoft.com, men Edge er innebygd i Windows 10 og den oppdateres automatisk.

Den store ulempen med Edge har tidligere vært mangel på utvidelser, men nå er dette blitt vesentlig bedre – les mer i vår artikkel.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (64 prosent)
  2. Safari (18 prosent)
  3. Edge (3 prosent)
  4. Firefox (3 prosent)
  5. Samsung Internet (3 prosent)
  6. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (69 prosent)
  2. Firefox (7 prosent)
  3. Edge (7 prosent)
  4. Internet Explorer (5 prosent)
  5. Safari (3 prosent)
  6. QQ (1 prosent)
  7. Sogou Explorer (1 prosent)
  8. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Chrome 528
Edge 528
Opera 526
Firefox 513
Vivaldi 476
Internet Explorer 312

Det er Chrome, Edge, Opera og Firefox som er vinnerne. Vivaldi er overraskende dårlig på webstandarder.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, selve verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressante isolert sett – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en test som tester Javascript og en såkalt WebAssembly-standard som brukes til å kjøre webapper.

Internet Explorer er såpass dårlig at den klarer ikke denne testen. Vi legger også merke til at Firefox sliter med testen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Chrome 38.185
Edge 35.831
Opera 34.885
Vivaldi 32.272
Firefox 22.800

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge som er vinneren, mens det er Internet Explorer som er taperen. Firefox er også ganske dårlig. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Chrome 11211
Opera 10802
Edge 10402
Vivaldi 10220
Firefox 5998
Internet Explorer 4347

MotionMark tester hastigheten for en rekke animasjoner i en nettleser. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Internet Exlorer klarer ikke MotionMark-testen. Nettstedet låser seg.

Chrome 116.12
Edge 106.35
Opera 94.55
Vivaldi 85.71
Firefox 64.31.45

Konklusjon

Det er Chrome som er vinneren – den topper alle våre tester. Edge kommer på andreplass og det er gode nyheter for brukere av Windows 10. Internet Explorer er den absolutt dårligste i alle tester, men det er ingen overraskelse.

You may also like...

2 Responses

 1. Thor Fornes sier:

  Har en eldre Asus AIO 24 intel ET22311…Har et problem med den som er utrolig irriterende og det gjelder alle faner jeg har åpne…For eksempel: Når jeg kjører Youtube videoer og er 5/6 minutter inne så begynner fanen å snurre..og går tilbake til starten av videoen igjen eller flytter seg 20 sekunder lenger bak når fanen slutter å snurre..og det skjer flere ganger på en 20 minuttsvideo eller kortere..også samme om jeg er på Facebook..skriver jeg noe,et svar eller lignende,starter face og snurrer,samme skjer om og om igjen,uten å få ned det jeg har tenkt å skrive..særdeles ille om jeg må inn på nettbank,bruke passord etc,det snurrer eller det jeg skriver på blinker bort hele tiden…på alle faner får jeg disse problemene,det som hjelper i noen dager er å slå av pc,restarte den og som oftest kommer Bios skjermen opp,og da må jeg trykke meg gjennom for å beholde endringene..er det noe i biosen som er galt?..Har også reinnstalert windows om igjen og det hjalp ikke..får ingen feilmeldinger når jeg søker over hele PC’n..og alle drivere er oppdatert..bruker Advance care pro som har alle rense og systemfeilsøkninger av problemer med en pc..Har du noen mening om hva som er feil med pc? Takker for evt svar!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *