Den beste nettleseren

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi viser også statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære i vederden

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer 11 (20H2)
 • Microsoft Edge 88
 • Chrome 88
 • Firefox 84
 • Opera 73
 • Vivaldi 3.5

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10.

Microsoft Edge

Dette er den nye Edge-nettleseren fra Microsoft. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor. Hensikten er et tredje forsøk fra Microsoft for å lage en konkurransedyktig nettleser. Internet Explorer har jo vært en katastrofe, mens den gamle Edge er mye bedre, men har ikke klart å overbevise brukerne.

Du kan laste ned den nye Edge-nettleseren på microsoft.com, men Edge er innebygd i Windows 10 og den oppdateres automatisk.

Den store ulempen med Edge har tidligere vært mangel på utvidelser, men nå er dette blitt vesentlig bedre – les mer i vår artikkel.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (63 prosent)
  2. Safari (19 prosent)
  3. Edge (3 prosent)
  4. Firefox (3 prosent)
  5. Samsung Internet (3 prosent)
  6. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (69 prosent)
  2. Firefox (7 prosent)
  3. Edge (7 prosent)
  4. Internet Explorer (5 prosent)
  5. Safari (3 prosent)
  6. QQ (1 prosent)
  7. Sogou Explorer (1 prosent)
  8. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Chrome 528
Opera 526
Firefox 514
Edge 476
Vivaldi 476
Internet Explorer 312

Det er Opera, Chrome og Firefox som er vinnerne. Vivaldi er overraskende dårlig på webstandarder.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, selve verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressante isolert sett – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en test som tester Javascript og en såkalt WebAssembly-standard som brukes til å kjøre webapper.

Internet Explorer er såpass dårlig at den klarer ikke denne testen. Vi legger også merke til at Firefox sliter med testen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Chrome 33.580
Vivaldi 31.581
Opera 31.451
Edge 30.971
Firefox 19.896

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Det er Chrome som er vinneren, mens Internet Explorer er taperen. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

Chrome 3489 ms
Opera 3611 ms
Vivaldi 3660 ms
Edge 3690 ms
Firefox 4952 ms
Internet Explorer 7741 ms

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge som er vinneren, mens det er Internet Explorer som er taperen. Firefox er også ganske dårlig. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Edge 10327
Chrome 10293
Opera 9926
Vivaldi 9590
Firefox 4934
Internet Explorer 4260

Konklusjon

Ikke så overraskende kan vi bare glemme Internet Explorer – den absolutt dårligste i alle tester. Basert på disse testene er det Chrome som er vinneren. Edge kommer på en sterk andreplass.

Vår favoritt er fortsatt Firefox – det er den mest fleksible nettleseren i dag. Forklaringen på at Firefox sliter i hastighetstestene kan være på grunn av et «arbeidsuhell». Det kan virke som versjon 84.0.2 har en ustabil JavaScript-motor. Dette vil forhåpentlig fikses i fremtidige versjoner.

You may also like...

2 Responses

 1. Jan Willy Oskal sier:

  Hvordan skal man få Microsoft til å hindre Edge i å stadig komme opp med falske innlegg om kjendiser som ledd i å lure folk?=

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *