Test av arthaus-filmtjenesten MUBI
Vi har tidligere testet MUBI i en periode på et halvt år. Tidligere test ble avsluttet i mai 2022.
Les også: Den store filmstrømmeguiden
Konklusjonen den gangen var at MUBI er i utgangspunktet en drømmetjeneste for filmnerder.
Her får vi se kvalitetsfilmer som ikke vises andre steder. MUBI hadde imidlertid noen ulemper. Organisering av filmer kunne vært bedre, blant annet manglet den tradisjonelle filmkategorier, pluss at den manglet de store filmklassikerne.
Hensikten med testen nå er å se om MUBI har fikset de få ulempene vi fant for fire måneder siden.
Ny test i september 2022
Ny test starter 1. september 2022. Den store fordelen med MUBI er at her finner vi filmer som ikke vises andre steder. Her finner vi gjerne smale filmer som vi ikke finner på Netflix eller HBO Max. Dette er filmer vi gjerne finner på Cinemateket. Vi har testet MUBI i en uke denne gangen.
Pris
MUBI har en pris på 109 NOK per måned.
Unikt filmutvalg
På mubi.com finner vi en liste over filmer i MUBI sin database. Denne listen kan imponere de fleste filmnerder, men konseptet til MUBI er å vise hver film i 30 dager og deretter fjernes den fra visning, for å dukke opp igjen på et senere tidspunkt.
Faktisk filmutvalg
MUBI har en fantastisk database med filmer, men velger å vise kun et lite utvalg i en periode på 30 dager. Vi har nå brukt MUBI i en uke og dette er noen av filmene vi kunne se på MUBI:
This Much I Know To Be True (2022).
Nick Cave-dokumentar. Dette er ikke en dokumentar som handler om livet til artisten Nick Cave. Dette er en presentasjon av hans to siste album. Hvis du liker Nick Cave sin stil og poesi bør du ikke gå glipp av dette.First Cow (2019).
Vakker film om vennskap mellom to reisende i 1820.Voyage of Time (2016).
Dokumentar om intet mindre enn universet, laget av Terrence Malick.Son of Saul (2015).
Sterk film om holocaust.Searching for Sugar Man (2012).
Veldig underholdende og bra laget film om den «ukjente» artisten Sixto Rodriguez.Room 237 (2012)
Dokumentar om Stanley Kubrick sin film The Shining. Det er mange som har hatt behov for å si sin mening om denne filmen og hva den prøver å formidle. Dette er en av mange slike analyser.Midnight in Paris (2011).
Woody Allen på sitt aller beste.Incendice (2010).
Toppfilm fra kritikerroste regissøren Denis Villeneuve.It Might Get Loud (2008)
Dokumentar om gitaristene Jimmy Page, Jack White og The Edge.In Bruges (2008).
En filmperle av de sjeldne. Denne svarte komedien sjarmerte undertegnede i senk!Monster (2003).
Dette er filmen hvor den amerikanske skuespilleren Charlize Theron ikke er til å kjenne igjen.Oldboy (2003).
Sør-koreansk mesterverk. Denne filmen er ganske brutal og komplisert. Den er for deg som liker utfordrende filmer.Lost Highway (1997).
Et mesterverk fra David Lynch.Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992).
Basert på TV-serien Twin Peaks av David Lynch.Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (1991)
Dette er fascinerende dokumentar om filmatisering av Apocalypse Now av Francis Ford Coppola. Denne dokumentaren er nesten like bra som selve filmen Apocalypse Now. Blant regissørene er kona til Francis, nemlig Eleanor Coppola.Naked Lunch (1991).
Surrealistisk film, basert på boken med samme navn av William S. Burroughs. Mange mente det var umulig å lage film av denne boken.Cinema Paradiso (1988).
En feel-good-perle. Denne bør alle filmelskere se.Aguirre, The Wrath of God (1972).
En spansk ekspedisjon i jungelen i Peru i 1560. Laget av mesterregissør Werner Herzog.El Topo (1970).
Surrealisme fra 70-tallet. Et innblikk inn i Jodorowsy-universet. En ganske absurd film som på MUBI er beskrevet som et mesterverk. Den chilenske regissøren Alejandro Jodorowsky er kanskje best kjent for filmen som aldri ble fullført, nemlig science fiction filmen Dune – les mer i vår artikkel.Django (1966).
Spansk/italiensk western fra 1966. Dette er filmen som inspirerte Quentin Tarantino til å lage Django Unchained i 2012.A Trip to the Moon (1902).
Le Voyage dans la Lune. En klassiker fra 1902 laget av franske Georges Méliès. Denne filmen er blitt beskrevet som den første science fiction filmen og det er ganske utrolig at den er laget for 120 år siden! Filmen er basert på romaner av Jules Verne og H.G. Wells. Filmen ble restaurert i 2011 med farger og musikk.
Dette er filmer som varierer voldsomt i innhold og opplevelse, alt fra den absurde og ubehagelige El Topo til feel-good filmen Cinema Paradiso. Dette er nettopp vaiasjonen som fascinerer.
Dette liker vi ikke
MUBI insisterer på å være annerledes og bruke sine egne filmkategorier og dette gjør det rett og slett vanskeligere å finne frem i filmdatabasen. I beste fall tar det litt tid å bli vant til dette systemet. Her er blant annet kategorier som Film of the day, MUBI Top 1000, Masterpieces (flere kategorier), pluss kategorier for ulike filmfestivaler.
Pause-funksjonen fungerer ikke alltid som den skal, altså hvis vi stopper visning av en film for å se resten av filmen på et senere tidspunkt. Videre fungere spoling frem og tilbake ganske dårlig. Dette tyder på at MUBI ikke er feiltestet skikkelig. Dette viser seg å være et nettleser-problem, vi prøvde nemlig en annen nettleser og da virket MUBI som den skulle.
MUBI har begynt å vise egenreklame før starten på en film, altså en presentasjon av andre filmer som vises på MUBI. Dette er riktignok kortvarig og vi kan klikke på SKIP for å gå videre, men kanskje dette er en smakebit av mer omfattende reklame på MUBI i fremtiden? Foreløpig er dette ikke ille nok for å redusere helhetsvurdering av MUBI.
Fordeler
- MUBI tilbyr arthaus-filmer som ikke vises andre steder.
- Variert filmutvalg, alt fra sære filmer til feel-good-filmer.
- Masse filmklassikere i databasen.
- Filmene har en mulighet for undertekst, noen filmer har norsk undertekst, men ikke alle.
- MUBI tilbyr en film-blogg, film-lister og en mulighet for brukerne å bidra til innholdet.
- MUBI har en søkefunksjon med et søkeresultat som er delt i kategorier (filmer, regissører, skuespillere osv).
Ulemper
- Bruker egne filmkategorier som gjør det tungtvint å finne frem filmer.
- MUBI tilbyr i utgangspunktet ikke bloskbustere og kassasuksesser (kanskje det er en fordel?).
- Pause-funksjonen fungerte ikke alltid som den skal.
- Spoling frem og tilbake virket ikke alltid som forventet.
- Vi savner en kategori med kommende filmer.
Konklusjon
Den store fordelen med MUBI er at vi får se filmer som ikke vises andre steder. Dette er i utgangspunktet en drømmetjeneste for filmnerder. MUBI er imidlertid ikke perfekt. Organisering av filmer kunne vært bedre – vi savner tradisjonelle kategorier. Vi savner også flere av de store filmklassikerne. Dette betyr at det har ikke skjedd vesentlige endringer i MUBI fra siste test.
Siste kommentarer