Hva er egentlig Lightroom CC? Her er oversikten!

Lightroom CC er ikke hva det en gang var. Adobe har skapt forvirring ved å dele opp Lightroom i to produkter, nemlig Lightroom CC og Lightroom Classic.

Les også: Dette er Lightroom Classic

Lightroom CC var tidligere et program for lokalt organisering og redigering av digitale bilder. I dag er Lightroom CC en nettbasert versjon av Lightroom-familien fra Adobe.

Hva bør du velge?

Er du fortsatt i tvil om hva som er forskjellen mellom de to produktene kan du lese mer om dette på denne siden. Hvis du skal organisere bildene dine lokalt på din datamaskin bør du velge Lightroom Classic. Hvis du derimot er mye på farten og ønsker at bildene dine skal være tilgjengelig uansett hvilken enhet du bruker, da velger du Lightroom CC.

Bildene er tilgjengelige overalt

Lightroom CC synkroniserer alle bildene dine til nettskyen slik at bildene og redigeringer er tilgjengelig på alle dine enheter som er koblet til Lightroom CC. I tillegg bruker Lightroom CC kunstig intelligens (Adobe Sensei) for å gjør søk etter bilder enklere og bedre – du trenger altså ikke å legge til tagger slik du gjør med Lightroom Classic.

Enklere å bruke, men er ikke like avansert

En av fordelene med Lightroom CC er at den er enklere å bruke sammenlignet med Lightroom Classic, nettopp fordi den organiserer bildene for deg i nettskyen. På den negative siden er Lightroom CC fattigere av funksjoner enn Lightroom Classic. Dette skal angivelig være fordi Lightroom CC er såpass fersk at Adobe har ikke rukket å legge inn alle funksjonene som Lightroom Classic har.

Selv om Lightroom CC er «nettbasert» installerer du likevel programmet lokalt på din datamaskin. Bildene redigeres altså lokalt, men bildene sendes så til nettskyen for å bli synkronisert. Lightroom CC krever derfor rask internett-forbindelse – hvor rask er avhengig av hvor mange bilder du har og hvor store.

Import-funksjonen er den samme som i Lightroom Classic, men det er Lighroom som tar seg av organisering ellers dersom du bruker Lightroom CC. Du kan riktignok legge bildene dine i album (tidligere kalt collections) og stacks, pluss at du kan selv legge inn enkel metadata for hvert bilde.

Lightroom CC bruker samme Camera Raw-maskin som Lightroom Classic og Photoshop og du har dermed tilgang til kraftig redigeringsverktøy. Lightroom CC bruker samme redigerings-modus som tidligere Lightroom-versjoner, men har et enklere og mer brukervennlig grensesnitt. Alle redigeringer synkroniserer til alle dine enheter som er tilkoblet Lightroom CC. Alle presets fra Lightroom 4 og nyere skal være kompatible med Lightroom CC.

Du kan laste ned bildene dine

Lightroom CC lagrer alle bildene dine i nettskyen, det er derfor den kalles nettbasert, men Adobe har lansert en app som gjør det mulig å hente bildene dine. Les mer i vår artikkel.

Her kan du skaffe deg Lightroom CC

Du finner Lightroom CC på adobe.com, men du finner en oversikt over forskjellige prismodeller på denne siden.

Kilde: lightroomqueen.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.