Derfor bør du ta backup av Lightroom hver dag




Adobe Lightroom er et bilderedigeringsprogram som fungerer annerledes enn mange andre slike programmer. Derfor er det viktig å forstå hvordan sikkerhetskopiering av Lightroom fungerer. Her får du oversikten.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Gjelder Lightroom Classic

Før vi går videre bør vi presisere at denne artikkelen handler om Lightroom Classic og ikke Lightroom CC. Lightroom Classic lagrer all informasjon på din lokale datamaskin, mens Lighroom CC lagrer alt i nettskyen, det vil på en server i et annet land.

Videre bør du vite at Lightroom lagrer ingen bilder, programmet lagrer kun arbeidet du utfører på bildene dine, det vil si redigering og organisering. Lightroom lagre også referanser til bildene. men altså ikke selve bildene – dette innebærer at hvis du har flyttet bildene til en annen mappe må dette korrigeres i programmet. Katalogen i Lightroom kan bli skadet og det er derfor viktig å ha sikkerhetskopi.

Les også: Slik fungerer Lightroom-katalogen

Det er ikke alle som er klar over det at Adobe Lightroom tar sikkerhetskopi av katalogen når du avslutter programmet. Dette skjer altså ikke helt manuelt via en meny i programmet. Du må riktinok selv klikke på en knapp for å sette i gang backup, men resten skjer automatisk – du bestemmer selv hvor ofte det tas backup.

Det er viktigere å ta sikkerhetskopi av katalogen i Lightroom enn det er med mange andre programmer. Kanskje du pleier å ha ulike programmer åpne hele dagen og over natta også. Lightroom er annerledes. fordi programmet lagrer din jobb i katalogen, det vil si organisering og redigering av bilder.

Slik endrer du backup-rutinen

Du kan endre backup-rutinen i Lightroom, det vil si hvor ofte programmet tar sikkerhetskopi av katalogen. Dette kan du gjøre via menyvalget Edit, Catalog Settings. Under Backup finner du en meny hvor du kan velge hvor ofte det tas backup. Her bør du absolutt velge «Once a day, when exiting Lightroom», altså en gang hver dag når du avsutter Lightroom. Du kan selvfølgelig ta backup sjeldnere hvis du ikke bruker Lightroom hver dag. Poenget er at hver gang du kjører Lightroom vil du ta backup på den aktuelle dagen.

Neste gang du avslutter Lightroom får du opp et «Back Up Catalog»-vindu. Her bør du klikke på «Back up»-knappen hver gang dette vinduet dukker opp. Du kan også velge «Skip this time», men det anbefales ikke.

Backup av selve bildene er en separat operasjon

Det er også viktig å være klar over at det å sikkerhetskopiere Lightroom-katalogen på denne måten tar ikke sikkerhetskopi av bildene. Backup-funksjonen i Lightroom tar kun sikkerhetskopi av referanser til bildene. Du må i tillegg sørge for å ta sikkerhetskopi av originalbildene – dette er en separat operasjon. Uten originalbildne i en riktig mappen vil ikke Lightroom fungere, fordi referansene til bildene er feil.

Kilde: laurashoe.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.