Slik øker du batterilevetiden i PC-en din

Synes du batteriet er for dårlig i bærbare datamaskinen din? Det finnes en rekke tiltak som kan optimalisere det. Du kan blant annet bruke strømstyringsplan, dvalemodus, og deaktivere effekter og programvare som bruker mye strøm.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Batteriet i en bærbar datamaskin er kanskje den delen som vi irriterer oss mest over, nemlig at det ikke varer så lenge.

Mange av tiltakene gjelder for så vidt også andre dingser du måtte ha, ikke bare bærbare datamaskiner.

Du får ikke det som er lovet

Skal du kjøpe en ny PC og skal velge en PC som har den største batterikapasiteten på papiret, er det stor fare for at du blir skuffet. En undersøkelse viser at den batterikapasiteten som produsenten oppgir i sine spesifikasjoner om en bestemt PC ikke stemmer med virkeligheten.

Sjekk tilstanden på batteriet

Hvis batteriet i PC-en er blitt såpass dårlig kan det være lurt å rett og slett kjøpe nytt batteri. Du kan finne ut tilstanden til batteriet – les mer i vår guide.

Oppgrader maskinvare

Du kan med fordel vurdere oppgradering av maskinvare, i hvert fall oppgraderinger som kan medføre økt ytelse. Noen eksempler er mer fysisk minne, og en SSD-enhet i stedet for harddisk. Les mer i vår artikkel.

Optimaliser Windows

Før vi kommer med tips som går konkret på selve batteriet, kan det lønne seg å tenke på optimalisering av Windows – dette kan nemlig også påvirke batterilevetiden.

I vår oversikt finner du en rekke tiltak som kan brukes til å optimalisere Windows. Det som gjerne er effektivt er å avinstallere forhåndsinstallert programvare, altså programmer du er sikker på at du ikke kommer til å bruke. Mange nye PC-er kommer gjerne med masse forhåndsinstallerte programmer, noe som drar ned ytelsen.

Deaktivering av enheter du ikke bruker, vil medføre økt ytelse. Du kan deaktivere enheter via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Enheter og skrivere, Enhetsbehandling. Her kan du høyreklikke på en enhet, og velge Deaktiver, men du bør notere valget i tilfelle du ønsker å aktivere enheten på et senere tidspunkt. Hvis du bruker Windows 10 finner du kontrollpanel ved å søke etter kontrollpanel via søkevinduet i Windows.

Hvilke enheter bør du deaktivere?
Dette er noen av enhetene som kan lønne seg å deaktivere, men vær oppmerksom på at du skal selvfølgelig ikke deaktivere enheter du faktisk bruker!

  • Bluetooth – høyreklikk på systemtray (nederst til høyre på skrivebordet i Windows), og velg Slå av.
  • Nettverkskort – dersom du kun bruker den trådløse forbindelsen.
  • Trådløst nettverkskort – dersom du kun bruker nettverkskortet med tråd.
  • Minnekortleser.
  • Optiske enheter – CD/DVD/Blu-ray.
  • Webkamera.
  • Innebygd modem.

Strømmodus i Windows

Den nyeste Windows-versjonen gjør det enklere å justere batteribruken. Hvis du klikker på batteri-ikonet nederst til høyre i Windows (system tray) får du opp et vindu med en skala. Du kan dra skalaene og velge mellom den beste batteritiden eller den beste ytelsen. Ønsker du å få bedre batteri så drar du skalaen til venstre.

Unngå å kjøre tunge programmer

Enkelte programmer har tendens til å «drepe» batteriet, det vil si de fører gjerne til at batterilevetide reduseres dramatisk. En god regel er å alltid slå av programmer når du ikke har behov for dem, og ikke la disse kjøre i bakgrunnen. Hvis de ikke lar seg stoppe, kan du bruke Oppgavebehandling og Prosesser for å avslutte enkeltprogrammer og prosesser.

Du kan sjekke hvilke apper som bruker mest strøm. Dette gjør du i Windows 10 ved å klikke på Start, Innstillinger, System, Batteri. Klikk videre på «Vis hvilke apper som påvirker batteritiden». Klikk på en av appene som bruker mye batteri og du kan eeventuelt fjerne haken ved «La Windows bestemme når denne appen kan kjøre i bakgrunnen». Hvis ikke du er fornøyd med denne innstillingen kan du eventuelt sette haken tilbake.

Små opp-og nedladinger kan lønne seg

Nettstedet batteryuniversity.com har gjennomført tester av batterier, og konkludert med at det kan lønne seg å lade batteriet litt, for så å bruke batteriet litt, i stedet for å tømme batteriet helt.

Tøm batteriet én gang i måneden

Ifølge nettstedet lifehacker.com, kan det lønne seg å tømme batteriet én gang i måneden.

Hold batteriet kjølig

Batteriet er ikke glad i varme, og du bør derfor bruke datamaskinen på et sted med god ventilasjon. Datamaskinen bør gjerne være på et sted hvor luftstrømen fra PC-viften får blåse fritt, altså bør du unngå å ha maskinen opp på pute eller lignende, fordi dette blokkerer luftstrømmen. Viften kan også med fordel renses regelmessig.

Ta ut batteriet

Dersom du har anledning til dette, bør du ta ut batteriet, og bruke strømkabelen for å få strømtilgang. Hvis du for eksempel skal jobbe med datamaskinen på et fast sted over forholdsvis lang periode, kan batteriet med fordel tas ut.

Batteriet bør oppbevares på et kjølig sted, for eksempel i et kjøleskap. Batteriet bør ikke oppbevares fulladet – det bør være rundt 80 prosent ladet når det tas ut av datamaskinen.

Bruk strømstyringsplan

De fleste bærbare datamaskiner leveres med mulighet for en strømstyringsplan, for sparing av batteri – bruk denne muligheten! Du finner denne muligheten via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Strømalternativer. Her kan du trykke på en Endre planinstillinger-lenke for å styre planen. vis du bruker Windows 10 finner du kontrollpanel ved å søke etter kontrollpanel via søkevinduet i Windows.

Bruk dvalemodus

Bruk dvalemodus fremfor ventemodus eller hvilemodus. Når datamaskinen går i dvalemodus vil all data bli lagret, og strømmen kobles ut. Denne modusen er ganske effektiv for å spare strøm.

I hvilemodus blir all data lagret i internt minne, og dermed brukes noe strøm. Du finner disse innstillingen via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Strømalternativer, Endre planinnstillinger, Endre avanserte strøminnstillinger.

Nedjuster lysstyrken på PC-en

Du kan spare strøm ved å dra den lysstyrken på skjermen. Det finnes gjerne egne hurtigtaster for denne justeringen, på selve tastaturet.

Unngå å bruke CD/DVD-stasjonen

Mange av nyere PC-er har ikke CD/DVD-stasjon, men hvis PC-en din har det bør du unngå å kjøre programmer eller annet innhold direkte fra CD/DVD-stasjonen, dette bruker mye strøm. Du kan med fordel kopiere innholdet til harddisken, før du kjører det.

Batterisparing

Bruker du Windows 10 eller Windows 11 kan du utvide batterilevetiden ved å begrense bakgrunnsaktivitet og varslinger når PC-en har lite batteri. Dette gjør du via Start, Innstillinger, System, Batteri, Batterisparing.

Tredjepartsprogramvare

Bruk tredjepartsprogramvare til å optimalisere batteribruken.

Battery Optimizer er et program som kan brukes til å få bedre batteri. Programmet starter med å skanne datamaskinen din, og kommer med forslag om forbedringer. Vær oppmerksom på at du må ha batteriet i datamaskinen før programmet brukes for første gangen, for å få mest ut av programmet.

Du vil til slutt få et diagram som viser hvor mye PC-en din vil tjene på å bruke programmet, det vil si i form av batteriliv.

Powerbank for PC?

Det finnes jo allerede et godt utvalg av enheter som gir ekstra strøm for mobiltelefoner, såkalt powerbank eller batteripakke – du finner slike på klarna.com og prisjakt.no. Noen av disse kan være aktuelle for PC.

Kilder: Lifehacker.com, Batteryuniversity.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *