Slik redigerer du musens høyreklikk!

Synes du høyreklikkmenyen på datamusen din har blitt for rotete, eventuelt noen menyvalg du savner?

Les også: Nettstedkart for Dataporten

På denne siden finner du noen triks som kan brukes til å ordne opp i dette. Du finner også andre programmer som kan være nyttige for datamusen.

Denne menyen er jo ganske nyttig, fordi du får flere muligheter, men dette avhenger hvor du klikker.

Ikke enkelt uten tredjepartsprogrammer
Det finnes dessverre ingen brukervennlig innstilling i Windows som kan brukes til å redigere musens høyreklikk. Registeret i Windows er riktignok en mulighet, men registerredigering er et risikoprosjekt. Det finnes derimot flere tredjepartsprogrammer som gjør dette mer brukervennlig og det er disse vi tipser om her.

For ordens skyld, du er selv ansvarlig for bruk av tipsene på denne siden.

Programvare

Det finnes flere programmer som kan brukes til å redigere denne menyen. Dette er noen av dem:

 • Easy Context Menu er et ganske brukervennlig program som kan brukes til å legge til menyvalg i høyreklikkmenyen. Du finner nedlastingslenken på sordum.org – du må skrolle langt ned på siden og klikke på Download-knappen – den er plassert like over overskriften Related Posts. Last ned, pakk ut (gjerne på skrivebordet) og kjør programfilen. Du får da lang listen over menyvalg som du kan legge til høyreklikkmenyen. Hvis du for eksempel ønsker å avslutte PC-en via høyreklikke kan du merke Shut down-menyvalget under Turn Off Options. Klikk på Apply Changes-ikonet øverst for å bekrefte eventuelle endringer. Vi har prøvd appen og den er veldig brukervennlig. Du kan med fordel pakke ut innholdet på skrivebordet i Windows for å få enkel tilgang til programfilen.

 • Ultimate Windows Context Menu Customizer kan brukes til å redigere menyinnlegg i kontekstmenyer, det vil si menyer som avhenger av hvor brukeren høyreklikker.

  Gå til door2windows.com og klikk på «Download Ultimate Windows Contect Menu Customizer» for å laste ned en ZIP-fil. Pakk ut ZIP-filen og kjør programfilen.

  Du kan velge hvor kontekstmenyen skal plasseres via listen under «Context Menu Location». Du legger inn teksten (via Text) som skal dukke opp i høyreklikkmenyen. Velg kommandoen (via Command) som skal kjøres når det aktuelle menyvalget er valgt. Til slutt kan du klikke på «Add Item». Du finner detaljene på door2windows.com.

 • FileMenu Tools kan brukes til å skreddersy musens høyreklikkmeny. Dette programmet er ganske fleksibelt i forhold til menyvalg som dukker opp avhengig av hvor du høyreklikker. FileMenu Tools leveres også med flere innebygde kommandoer som kan legges til en høyreklikkmeny, dersom du ønsker å få flere muligheter. Du finner installasjonsfilen på lopesoft.com.

 • ShellExView kan brukes til å deaktivere et menyvalg i musens høyreklikkmeny, og på den måten kan du slette et aktuelt menyvalg.

  Last ned (nederst på nettsiden) og pakk ut ZIP-filen. Kjør exe-filen slik at programmet kjøres – det trenger ikke installasjon.
 • ShellMenuView kan brukes til å deaktivere et menyvalg i musens høyreklikkmeny.

Registerredigering

Registeret i Windows gir deg full kontroll over Windows, men registeret er et livsfarlig område, og det er egentlig en risikosport å gjøre noen endringer der.

Les også: Innføring i Windows-registeret

Hvis du gjør feil i registeret kan du risikere at Windows ikke fungerer ordentlig lenger, og det er i utgangspunktet ingen angremulighet. Registeret er kun for avanserte brukere.

Ikke gjør noen endringer i registeret hvis du er usikker på hva du driver med. Du gjøre dette uansett på eget ansvar.

Hvis du likevel skal sette i gang
Før du eventuelt setter i gang bør du opprette et gjenopprettingspunkt, slik at du kan gå tilbake i tid, dersom noe skulle gå galt.

Du kan starte programmet for registerredigering ved å skrive regedit i søkevinduet i Windows, og trykke på Enter. Du kan eventuelt bruke bruke hurtigtasten Windows+R for å få opp Kjør-vinduet, og derfra søke etter regedit.

Innleggene for musens kontekstmeny (menyen som avhenger av hvor du høyreklikker), er ikke plassert på ett sted i registeret. Noen av dem ligger i denne registernøkkelen:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell


Denne:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell

Og denne:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shellex\ContextMenuHandlers

Du kan for eksempel gå til denne:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell


Valgene i høyreklikkmenyen er representert ved en beskrivende mappe, for eksempel PlayWithVLC. Du kan skjule (fjerne) det aktuelle valget ved å først klikke på selve mappen (PlayWithVLC i dette eksemplet) i registeret, høyreklikke på en plass på høyre siden i Registerredigering og velg å opprette ny stringverdi og gi den navnet LegacyDisable.

Høyreklikkinnlegg som ligger i ContextMenuHandlers-registernøkkelen kan skjules ved å skrive et par bindestrek før selve verdien for den aktuelle nøkkelen.

Skal du legge til et nytt menyinnlegg i høyreklikkmenyen kan du gå til denne:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell


Høyreklikk på høyre siden og velg Ny, Nøkkel. Gi nøkkelen et navn på et program du ønsker å sette inn i høyreklikkmenyen, for eksempel Chrome. Klikk deretter på den nye nøkkelen, altså Chrome og velg å opprette ny nøkkel, igjen. Gi denne nøkkelen navnet command.

Deretter må du endre verdien av Data-strengen (på høyre siden av Chrome). Verdien skal være stien til programmet, altså Chrome. Du må altså finne ut den hele stien til Chrome og legge denne inn under Data på høyre siden av Chrome. Du må restarte PC-en for at dette skal tre i kraft.

Høyreklikk i Windows 11

Microsoft har gjort vesentlige endringer i høyreklikkmenyen i Windows 11. I stedet for å vise hele menyen vises nå alternativet «Vis flere alternativer» nederst i menyen. Dette innebærer jo flere klikk.

Det finnes en måte å fikse dette, men det innebærer redigering av registeret i Windows og det er slett ikke for alle. Du gjør dette uansett på egen risiko!

Du kan ordne dette på en enkel måte ved å kjøre følgende kommando via kommandolinjen i Windows. Skriv cmd via søkevinduet i Windows og trykk på Enter-tasten for å starte Ledetekst. Deretter kjører du følgende kommando

reg add «HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32» /f /ve


 

Denne kommandoen redigerer registeret automatisk, men som sagt, du gjør dette på egen risiko. Start PC-en på nytt.

Du finner detaljene på guidingtech.com.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *