Enkel tilgang til spesialtegn på PC-en din
Skal du få tilgang til bokstaver og tegn som ikke er tilgjengelige direkte på tastaturet på PC-en din finnes mange muligheter, både med programvare og med hurtigtaster. Les mer om dette i vår artikkel om tastaturet.

Les også: Tastaturets hemmeligheter

Det finnes en svært enkel måte å få tak i en del spesialtegn og det er ved bruk av programmet Extra Keys. Med dette programmet kopieres et tegn til utklippstavlen når du klikker på tegnet på Extra Keys-vinduet, og du kan deretter lime inn tegnet i et dokument eller et hviket som helst annet sted du selv ønsker.

Last ned Extra Keys

Du finner programmet helt gratis på deeproot.co.uk – det er filen ExtraKeys_setup.exe du skal laste ned. Når du kjører programmet får du et eget Extra Keys-vindu nederst til høyre i skriverbordet i Windows (system tray). Du kan på en enkel måte fjerne ikonet ved å høyreklikke på det og velge Quit Extra Keys.

Slik fungerer Extra Keys

extrakeys_systemtray

Programmet fungerer på den måten at du klikker på ett av tegnene i Extra Keys-vinduet, og du kopierer da det aktuelle tegnet til utklippstavlen i Windows. Du kan deretter åpne et hvilket som helst dokument eller program og lime inn tegnet med hurtigtasten CTRL+V.

Hvis ikke du ser Extra Keys-vinduet oppe er det bare å klikk på Extra Keys-ikonet nederst til høyre på skrivebordet i Windows (system tray).

extrakeys_systemtray2

Enkel tilgang til spesialtegn

Ønsker du å få en utvidet liste med bokstaver og tegn kan du klikker på «more»-knappen nederst til høyre i Extra Keys-vinduet. Videre kan du klikke på verktøyikonet nederst til høyre for å få opp et annet tegnsett.

Standardvalget er «Latin – Western Europe». Velger du «Latin – Western Europe, Nordic», får du også islandske bokstaver, nemlig ð og þ (både store og små bokstaver), pluss flere spesialtegn som «, », $ og ©. Det vi imidlertid savner her er krøllalfa (@), men dette tegnet kan du blant annet få med hurtigtasten Alt + 064 (dersom du har et tastatur med nummertaster) eller med HTML-tegnet @ hvis du skal legge det inn i en blogg eller en nettside.

Kilder: Deeproot.co.uk, Ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *