Oversikt over feilkoder i Windows

Hvis det oppstår feil i Windows, lages det automatisk en melding med teknisk informasjon om hva som skjedde.

Les også: Slik fikser du Windows-problemer

Denne meldingen er en kode som er skrevet med hvit skrift på blå bakgrunn (blåskjerm), en kode som for mange kan virker litt kryptisk.

Skjer ikke ofte

En blåskjerm var ganske vanlig for en del år siden, men i nyere Windows skjer dette ganske sjelden, men den kan forekomme. På denne siden finner du tips om hvordan du kan finne mer informasjon om feilkodene som kan dukke opp i Windows, og tips om hvordan du kan tolke kodene.

Koder for teknikere

Vær oppmerksom på at slike koder er i utgangspunktet rettet mot teknikere og andre datakyndige. Hvis du får feilmelding i Windows og ikke er fortrolig med disse kodene, eller av en annen grunn ikke ønsker å prøve å fikse saken på egen hånd, bør du heller ikke gjøre det.

Les også: Tips til deg som skal sende PC-en til reparasjon

Da kan du heller henvende deg til Microsoft kundestøtte, eller ta kontakt med butikken hvor du kjøpte PC-en din, eventuelt sende inn PC-en din til reparasjon.

Eksempler på feilkoder

Dette er eksempler på feilkoder:

  • 0x0000001A betyr minnefeil.
  • 0x00000034 betyr feil i mellomlagring (cache).
  • 0x00000040 indikerer driver-feil.

Det finnes over 15 000 forskjellige feilkoder og hver av disse kan bety ulike feil i Windows. Ofte er det dårlig driver som nettopp er blitt installert, eller at maskinen din er blitt infisert av virus.

thewindowsclub.com finner du en list over feilkoder i forbindelse med oppgradering til Windows 10.

Slik kan du lese og tolke feilkoden

feildump2

Feilkoden dukker gjerne opp uten varsel på en blåskjerm, som tidligere nevnt. Det eneste man kan gjøre da er å slå av PC-en, og slå den på igjen. Mange brukere vil nok starte PC-en umiddelbart uten å notere feilkoden.

Les også: Slik oppdaterer du drivere

Det kan imidlertid være lurt å faktisk lese hva som står på skjermen, og notere dette. Eventuelt kan feilkoden også leses i Hendelseslisten i Windows, som er tilgjengelig via Start Kongtrollpanel, (du må endre visningen til Vis etter små ikoner), Administrative verktøy).

Det finnes en rekke programmer som gir deg oversikt og mer informasjon om kodene, og hjelp til å forstå dem.

Error Lookup er et lite program som gjør det enkelt å finne ut mer informasjon om feilkoder i Windows. Du bare skriver inn en feilkode i programvinduet og du får da infromasjon om den aktuelle feilkoden.

Windows Error Lookup Tool er et program som gir deg en beskrivelse av en feilkode fra Windows – skriv inn feilkoden, et desimalt nummer, et hexadesimalt nummer fra feilkoden eller en annen kode du ser i en feilmelding, og du få et svar i programvinduet.

BlueScreenView er et program som gir informasjon og oversikt over alle krasj som har ført til blåskjerm i din PC. Du får gjerne informasjon om berørte drivere.

WhoCrashed skanner PC-en din, og viser deg innholdet i den såkalte dumpfilen, og forteller deg hvillken driver som trolig har forårsaket en krasj. WhoCrashed Home Edition er gratis, og kan lastes ned fra resplendence.com.

Liste over alle kodene

Det er mange nettsider som har en oversikt over feilkodene. Dette er noen eksempler:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *