«Ingen» får prøvd Windows 11

Det har vært full forvirring rundt kravene som Microsoft setter for Windows 11.

Les også: Slik blir Windows 11

Entusiaster har lyst å prøve Windows 11 og dette skal i utgangspunktet være mulig via Windows Insider.

Problemet er bare at du får feilmelding nesten uansett hvor kraftig PC du har.

Sære krav

Microsoft har nemlig funnet på noen veldig sære krav for Windows 11. PC-en din må ha såkalt TPM 2.0 installert og den må også være aktivert, noe som gjøres via BIOS. Om Microsoft letter på disse kravene til høsten når Windows 11 lanseres vil tiden vise.

Du kan skjekke om PC-en din har TPM 2.0 installert – bruk hurtigtasten Win + R, og deretter skrive tpm.msc i vinduet og trykke Enter-tasten på tastaturet.

Du kan aktivere TPM via BIOS. Start PC-en på nytt og trykk på en tast under oppstarten. Det varierer mellom PC-er hvilken tast dette er, men det er vanligvis F2 eller Enter. Du må bare prøve deg frem. Når du er inne i BIOS velger du Security og her kan du aktivere TPM.

Det finnes også en annen måte for å komme til BIOS og det er via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Gjenoppretting, Avasnert oppstart, Start på nytt nå, Feilsøking, Avanserte alternativer, Oppstartinnstillinger, Start på nytt. Du skal nå få en mulighet til å komme inn i BIOS. Denne muligheten kan være kjekk å ha når det er vanskelig å finne riktig hurtigtast under oppstarten, men denne metoden fungerer dessverre ikke for alle PC-er.

Oppdatere BIOS

Du kan prøve å oppdatere BIOS for din PC, for å se om det fikser problemet, men før du gjør dette bør du installere såkalte valgfrie oppdateringer via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, Vis valgfrie oppdateringer. Her finner du flere nyttige drivere for systemet.

Les også: Slik oppdaterer du BIOS

Tilbake til BIOS-oppdatering. Det kan være det som skal til for å fikse/oppdatere TPM. Det å oppdatere BIOS i en PC er ofte for vanskelig for de fleste, men i mange tilfeller gjør PC-produsenten dette enklere for brukerne. Du kan søke på hjemmesiden til produsenten til din PC – hvis du har modellen til PC-en gjør du søket enklere. Du finner da gjerne en programvare på hjemmesiden som nedlastes og installeres – og på den måte gjør BIOS-oppdatering enkel og rask. Men, altså dette varierer mellom PC-produsenter.

Sjekk om PC-en din er klar for Windows 11

Microsoft har laget en app som kan brukes til å sjekke om din PC er klar for Windows 11. Du finner appen på microsoft.com. Problemet er at denne appen gir deg ikke spesifikk informasjon om hvorfor din PC ikke er klar for Windows 11. Det finnes tredjepartsapper for å sjekke det samme, for eksempel Win11SysCheck og WhyNotWin11 – du bruker disse appen på eget ansvar.

Forsinket oppgradering?

Det siste i Windows 11-saken er at Microsoft har gitt signaler om at du ikke vil kunne oppgradere fra Windows 10 til Windows 11 før i 2022.

Kilde: onmsft.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *