Kaspersky kan ikke anbefales

Kaspersky pleier å toppe tester fra uavhengige aktører som tester antivirusprodukter regelmessig. For over ett år siden lanserte selskapet gratisversjon av sitt populære produkt.

Les også: Antivirus-guide

Vi har testet Kaspersky før og vi likte ikke tidligere versjonen, spesielt fordi det var for ressurskrevende. Vi skal nå gi produktet en ny sjanse.

Toppkarakter

Det finnes flere uavhengige aktører som tester antivirus regelmessig, blant annet av-test.org og av-comparatives.org. I begge tilfeller får Kaspersky toppkarakter for topp beskyttelse, ytelse og brukervennlighet, og det er derfor vi i denne testen ikke tester effektiviteten mot virus.

Test av Kaspersky Free

Kaspersky free kan lastes ned fra kaspersky.no. Allerede i starten skapes det forvirring – vi ser nemlig at selskapet tilbyr to gratisprodukter, nemlig Kaspersky Free og Kaspersky Security Cloud Free. I oversikten er dette to separate produkter, men det er kun nedlastingslenke til nettskyversjonen. Det virker altså som selskapet faser ut den enkleste versjonen til fordel for nettsskyversjonen.

Denne testen er da basert på Kaspersky Security Cloud Free. Vi får tilbud om å delta Kaspersky Security Network og installere Kaspersky Password Manager. Vi sier nei til begge.

Videre blir vi bedt om å fjerne Malwarebytes som er installert på vår PC. Vi fjerner haken ved dette valget og fortsetter installasjonen. I neste installasjonsvindu får vi opp forslag til ekstrafunksjoner i programmet. Dette vinduet kan skape forvirring hos mange brukere og er slett ikke brukervennlig. Vi velger å fjerne alle hakene og fortsette og klikker til slutt på Fullfør for å starte Kaspersky Free.

Vi får da opp et vindu for å logge oss på Kaspersky-nettverket. Har ikke vi konto fra før har vi en mulighet til å registrere oss. Vi velger rett og slett å ikke logge inn og bare avslutter prosessen ved å klikke på krysset øverst til høyre i vinduet.

Deretter klikker vi Kaspersky Security Cloud-appen (via startmenyen) for å se om det likevel lar seg starte. Det viser seg at vi må logge oss inn for å starte. Vi velger å registrere oss.

Nå får vi endelig opp programvinduet og vi liker ikke det vi ser. Vinduet er ikke minimalistisk. Her får vi tilgang til flere ekstrafunksjoner, inkludert funksjoner som vi valgte å si nei til under installasjonen. Her finner vi blant annet Password Manager, Safe Money og mobilbeskyttelse.

Fordeler

+ Gratis.
+ Gir god beskyttelse mot virus.

Ulemper

– Krever registering.
– Komplisert installasjon.
– Programmet anbefaler fjerning av tredjepartsantivirus (Malwarebytes).
– Mange funksjoner vi ikke trenger.

Konklusjon

Kaspersky kan fortsatt ikke anbefales. Vi testet dette produktet for et par år siden da det ble lansert og igjen for ett år siden. Den gangen opplevde vi at programmet var veldig ustabilt.

I 2020 tester vi Kaspersky Free igjen og vi får fortsatt dårlig brukeropplevelse. Selskapet har valgt å fase ut den enkle versjonen og er nå kun tilgjengelig som Kaspersky Security Cloud Free. Nå krever programmet registering og det har flere funksjoner enn vi ønsker og disse kan ikke velges bort. Installasjon er verken enkel eller brukervennlig.

You may also like...

1 Response

 1. Juan (CyberSec Ingeniør) sier:

  Det er jo ingen ulempe at det velger å fjerne eksisterende AV som er installert.
  Å ha 2 eller flere AV installert er ingen bra ide av flere grunner.
  AV har en tendens til å samle inn informasjon om filer som blir behandlet, og også sendt videre til en server som eies av AV selskapet. Dette vil jo det andre AV programmet reagere på da det virker mistenkelig.
  En annen ting er jo at dem ikke akkurat samarbeider med å fjerne malware. Finner en AV et malware å setter det i karantene boksen sin (som er en vanlig mappe på maskinen) så vil det andre AV programmet prøve å hente det ut og putte det i sin egen karantene boks og man får en endeløs kamp.
  Andre ting å nevne er jo at under skanning kan den andre (dersom monitoring er aktivert) se den som skanner som en trussel da den åpner flere filer på kort tid.
  En siste ting jeg ønsker å nevne er at jeg har selv testet 2 AV mot hverandre og det endte med at dem prøvde å nøytralisere hverandre. Det endte med at den ene fikk såpass tak i filene til den andre at den sluttet å fungere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.