Slik fikser du PC som ikke lar seg oppdatere

Denne artikkelen gjelder brukere som ikke klarer å oppdatere Windows på en vanlig måte. Dette gjelder gjerne eldre PC-er som på en eller annen måte blokkerer oppdateringene.

Les også: Oppgrader gratis til Windows 10

Du får kanskje en melding på skjermen om at denne PC-en ikke kan oppdateres.

Det kan være forskjellige grunner til dette. Du får en rekke forslag på denne siden.

Gammel PC?

Vi har et spesielt tilfelle med en gammel stasjonær PC som ikke lar seg oppdatere. Det spesielle er at vi har allerede klart å oppgradere fra Windows 7 til Windows 10 versjon 1909, men her blokkeres alle oppdateringer.

Vi har prøvd ganske mange triks for å få dette til, men det stopper foreløpig på 1909. Vi har nå samlet alle tipsene i denne artikkelen. Kanskje dette er nyttig for noen?

Nyttig app

Før du setter i gang med feilsøking kan det være nyttig å laste ned og installere appen Speccy. Denne appen er svært nyttig for å finne ut informasjon om PC-en din. Les mer i vår artikkel.

Windows Update

Vi starter med det enkleste tiltaket. Du kan prøve å oppdatere Windows via Start, Innstillinger, Oppdateringer og sikkerhet. Klikk på Se etter oppdateringer.

Feilsøk Windows Update

Du kan prøve å feilsøke Windows Update. Dette gjør du via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Feilsøking, Windows Update, Kjør feilsøkingsprogrammet. Husk å klikke på Vis detaljert informasjon-lenken for å få mer informasjon om eventuell feil.

I vårt tilfelle finner vi ut at det er feil ved såkalt WaaSMedic Service. Dette er visstnok en tjeneste i Windows som har med oppdateringer å gjøre. Denne tjenesten bør erstattes hvis den er noe feil med, ifølge kilder vi fant.

Windows 10 oppdatering

Du kan prøve Microsofts egen nettside for oppdatering av Windows 10. Gå til microsoft.com og klikk på Oppdater nå-knappen. Vi får faktisk bekreftet på denne nettsiden at vår enhet er kompatibel med Windows 10, men får til slutt en melding om at PC-en ikke kan kjøre Windows 10. Du bør likevel prøve denne metoden hvis du sliter med å oppdatere Windows.

Det merkelige er jo at her er det påstand mot påstand fra Microsoft. Selskapet slår fast at PC-en er kompatibel med Windows 10, men er det likevel ikke. Et annet faktum er at denne PC-en kjører allerede Windows 10 og derfor er det noe som ikke stemmer i kvalitetskontrollen til Microsoft. Oppdateringene blokkeres fortsatt ved versjon 1909.

Manuell oppdatering

Det finnes et alternativ dersom ikke PC-en får oppdateringer og det er å installere oppdateringene manuelt. Du kan besøke nettsiden catalog.update.microsoft.com. Ulempen med denne nettsiden er at du må vite hva du leter etter, det vil si dette er ikke en nettside du kan bla i oppdateringer. Du må rett og slett vite på forhånd hva du er ute etter og det er ikke alltid like enkelt. Et forslag er å bruke et søkeord som windows 10 1909 (hvis det er denne versjonen du har) og du får da opp en liste over oppdateringer. Her kan du klikke på Last ned for oppdateringer som er aktuelle. Dette kan altså fungere som en midlertidig løsning.

Fjern USB-enheter

Fjern alle eksterne enheter fra PC-en. Det viser seg at Windows Update blir forvirret hvis du har eksterne enheter tilkoblet PC-en.

Deaktiver tredjeparts-apper

Deaktiver tredjeparts-apper som ikke er utviklet av Microsoft, antivirus, brannmur, VPN og så videre.

Drivere

Søk etter enhetsbehandling via søkevinduet i Windows og klikk på Enhetsbehandling i søkeresultatet. Du får da opp et vindu med en oversikt over alle enheter som er tilknyttet din PC. Du må klikke på større enn tegnet (>) ved siden av hver enhet for å vise undermappen. Du skal nå høyreklikke på hver enkelt enhet (blant annet skjerm og disk) og velge å oppdatere driver. Velg å søke automatisk etter oppdatert driverprogramvare. Hvis du får en melding om at den beste driveren allerede er installert da ligger ikke problemet i denne enheten.

Et alternativ er å laste ned drivere fra hjemmesidene til produsentene, for eksempel skjermdriver. Du må da vite navnet på produsenten – dette kan du finne ut med appen Speccy.

Er annet alternativ er å rett og slett avinstallere enheter (blant annet nettverkskort) via enhetsbehandling. De riktige driverne skal da installeres automatisk hvis du starter PC-en på nytt, i teorien altså.

For ordens skyld, vi har prøvd å avinstallere (høyreklikk og avinstaller) flere av enhetene via enhetsbehandling. Alle enhetene ble installert på nytt automatisk etter omstart, men dette tiltaket hjalp dessverre ikke i vårt tilfelle.

Servicing Stack Update

Last ned siste Servicing Stack-oppdatering for Windows 10 1909 fra microsoft.com. Pass på å laste ned og installere en riktig versjon for din Windows-versjon.

Virusskanning

Kjør virusskanning. Bruk søkeordet virus via søkevinduet i Windows og velg Virus og trusselbeskyttelse. Klikk på Søkealternativer, velg Fullstendig skanning og klikk på Skann nå. Vær oppmerksom på at fullstendig skanning kan ta lang tid.

SFC /scannow

Dette er en kommando som kan prøves for å fikse eventuelle feil i filsystemet. Søk etter CMD via søkevinduet i Windows, høyreklikk på CMD i søkeresultatet og velg å kjøre appen som Administrator. Du får da opp et vindu og skriv følgende kommando i vinduet og trykk på Enter-tasten:

sfc /scannow

Vent mens prosessen gjør seg ferdig og start PC-en på nytt.

Installer Windows på nytt

Du kan prøve å installere Windows på nytt. Les mer i vår guide.

Installer på nytt via ISO-fil

Det finnes en app som gjør det mulig å laste ned en ISO for en spesifikk Windows-versjon. Dette kan være et triks som muligens virker dersom ikke det hjelper å installere Windows på nytt på en vanlig måte. Les mer i vår guide.

For ordens skyld, vi prøver å installere på nytt nåværende versjon, nemlig Windows 10 versjon 1909, men også denne er blokkert. Det er litt av et paradoks at Microsoft sier at PC-en ikke kan kjøre Windows 10 når PC-en allerede kjører Windows 10.

Fjern internett-tilgang

Et triks du kan prøve er å først laste ned ISO-filen til Windows 10 og deretter koble PC-fra internett før du kjører filen for å installere Windows på nytt. Dermed prøver du å lure systemet og slippe kontrollen som Microsoft gjennomfører. Dette trikset fungerte ikke på vår PC, men du kan eventuelt prøve.

BIOS

Et alternativ er å oppdatere BIOS i PC-en, men er ikke alltid like enkelt. Hvis du er heldig har PC-produsenten laget en prosedyre (en app) som gjør denne prosessen enklere.

Les mer om BIOS-oppdatering i vår guide.

For liten partisjon

Etter å ha testet massevis av tips og triks har vi endelig funnet løsningen for vår PC. Vi understreker at det som viste seg å være løsningen i vårt tilfelle krever en del teknisk kompetanse og derfør kan det være lurt å prøve de enkle tiltakene først.

Vi fikk denne meldingen på skjermen da vi prøvde å oppdatere Windows 10: «Vi kunne ikke oppdatere den systemreserverte partisjonen.» Ifølge Microsoft betyr dette at den systemreserverte partisjonen er for liten. Dette betyr at vi må øke størrelsen på denne partisjonen.

Vi høyreklikker på Start-knappen og velger Diskbehandling. Vi får da opp et vindu med en oversikt over alle partisjonene i PC-en. Her har den systemreserverte partisjonen en størrelse på 100 MB. Vi høyreklikker på C og velger å redusere størrelsen på C. Vi velger å redusere C med 500 MB. Denne prosessen gikk uten problemer.

Denne reduksjonen i størrelsen på C er en forberedelse til neste trinn, nemlig å øke størrelsen på systemreserverte partisjonen.

Vi laster ned og installerer MiniTool Partition Wizard Free. Vi klikker på systempartitionen og velger Extend. Fra før av har vi opprettet en ekstra partisjon på 500 MB. Vi velger å bruke denne partisjonen til å legge til systempartisjonen. Vi klikker på Apply for å bekrefte operasjonen. Vi må restarte PC-en for å fullføre operasjonen.

Vi ser at operasjonen (utvidelse av systempartisjon) fortsetter etter omstart av PC. Denne operasjonen er faktisk vellykket og oppdatering av Windows fungerer etter mye prøving og feiling!

Vi understreker at du bør prøve de enkle tiltakene først, før du prøver å endre størrelsen på partisjonene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *