Dagens Windows-tips: skjermtastatur

Det er sikkert ikke mange som er klare over det, men Windows har et innebygd virtuelt tastatur som du kan få opp synlig på skjermen. Dette er en «skjult» funksjon som har vært innebygd i Windows helt tilbake til Windows Vista.

Les også: Tastaturets hemmeligheter

Skjermtastatur er først og fremst rettet mot personer som sliter med handikap som gjør at de har problemer med å bruke et vanlig tastatur. De kan da skrive med musen, en penn eller et annet verktøy som kan brukes til å peke på skjermtastene.

Les også: Hvis tastaturet slutter å virke

Skjermtastatur kan jo også brukes av personer som av forskjellige grunner ikke har tilgang til tastatur på enheten du jobber med eller hvor tastaturet ikke virker som det skal. Andre synes det rett og slett det er kjekt å ha et virtuelt tastatur som et alternativ på skjermen. Utseendet på skjermtastaturet er forskjellig etter hvilken Windows-versjon du har.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Slik fungerer skjermtastaturet

Det eneste du trenger å gjøre er å åpne søkevinduet (via eller ved startmenyen) i Windows, skrive inn osk og trykke Enter. Da skal du få opp på skjermen et fungerende tastatur som er skjermbasert. Osk er en forkortelse for «On Screen Keyboard». Bruker du Windows 10 kan du også bruke Start og Innstillinger og søke etter tastatur via Innstillinger. Her har du en mulighet til å slå på skjermtastatur. Har du Windows 11 kan du søk etter hjelpemiddel og deretter klikke på Skjermtastatur, da får du en mulighet til å slå på skjermtastatur.

Dersom PC-en har berøringsskjerm kan du også høyreklikke på oppgavelinjen og velge «Vis tast for berøringstastatur».

Artikkelen fortsetter under bildet.

skjermtastatur

Hjelp-tasten gir deg veiledning og tips for bruk av skjermtastaturet.

Alternativer-knappen gir deg et vindu med innstillinger. Her kan du blant annet endre måten tekst skrives inn via skjermtastaturet – du kan velge å skrive inn tekst ved å klikke på tastene eller ved å bevege musen over tastene.

Bruker du en PC eller nettbrett med Windows installert har du tilgjengelig et tastatur som styres ved berøring og da vil du som regel ikke trenge en funksjon som skjermtastatur, men det er likevel noen som foretrekker dette.

Kilder: Microsoft, Intowindows.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *