Populær norsk ordbok på nett

NAOB er en norsk ordbok som ble offisielt lansert onsdag 24. januar 2018 med tilgang til over 200 000 oppslagsord og 300 000 sitater fra litteratur og presse.

Les også: Norske ordbøker

Ordboken utgis av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og Kunnskapsforlaget i fellesskap.

Hva er NAOB?

NAOB er en forkortelsen for Det Norske Akademis ordbok. Det dreier seg om en oppdatert, modernisert og digitalisert videreføring av Norsk Riksmålsordbok.

Det er en løpende oppdatert digital ordbok, publisert på oppdrag fra Kulturdepartementet og støttet av en rekke av en rekke stiftelser og fond. NAOB portretterer bokmålet og riksmålet fra tidlig 1800-tall frem til i dag: betydninger, nyord, idiomer og uttrykk, ordbruk og ordforbindelser (kollokasjoner), stavemåte, ordklasse, bøyning, uttale og ordhistorie/etymologi.

Norsk ordbok

Du finner ordboken på naob.no – du kan søke på både ord og uttrykk. For å søke i mer enn oppslagsord, kan du velge å søke i fritekst, da vil du søke i alt innholdet i ariklene. For å søke etter deler av et ord, kan du bruke jokertegnet * (stjerne). Les søkeveilederen for en fullstendig beskrivelse av tjenesten.

Hver ordbokartikkel i NAOB har selve oppslagsordet og informasjon om ordklasse. Videre har artiklene informasjon om bøyning, uttale og etymologi. Ordets betydning og bruk beskrives kronologisk. Det gis en definisjon og eksempler på bruk, gjerne en kombinasjon av redaksjonelle eksempler og sitater fra litteraturen gjennom 200 år.

NAOB på mobilen

NAOB kan brukes på mobilen også – du finner en veiledning på naob.no/smarttelefon.

Kilder: detnorskeakademi.no, naob.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *