Autoruns gir deg kontroll over oppstarten

Autoruns er en del av programpakken Sysinternals Suite som kan brukes til å få bedre kontroll over Windows. Autoruns gir deg muligheten til å redusere antall programmer som starter samtidig som Windows starter, noe som kan bidra til å øke ytelsen.

Les også: Sysinternals Suite

Passer ikke for alle

Dette programmet gir deg full kontroll over alle programmer som starter samtidig som Windows starter.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Autoruns går såpass grundig til verks at det ikke passer for alle – det viser både programmer som normalt vises med programmer som Oppgavebehandling i Windows 10, men det viser i tillegg mange registernøkler. Derfor bør du være forsiktig med Autoruns. Autorun Organizer er et bedre alternativ for de fleste.

Les også: Autorun Organizer er mer brukervennlig

Autoruns er organisert i faner alt etter hvor de ulike programmene er plassert i Windows. Utgangspunktet er fanen «Everything», som inneholder absolutt alt.

De viktigste fanene i Autoruns

Du finner Autoruns på microsoft.com – last ned, pakk ut ZIP-filen og kjør programfilen (autoruns.exe). Godta lisensavtalen Du kan også kjøre programfilen direkte via Systernals Live-lenken.

Du får da opp et programvindu med hele 19 faner.

Den viktigste fanen for de fleste er «Logon» – Det som først og fremst er interessant for de fleste er fanen «Logon», fordi den inneholder vanlige Windows-oppstart-programmer, og programmer som tilhører registernøkkelen «Run».

autoruns2

Nettsøk via Autoruns – Selv om du «kun» velger «Logon»-fanen, er det likevel mange programmer her. Her kan du søke etter mer informasjon om hvert enkelt program via Google for å finne ut om det aktuelle programmet bør være i oppstartkategorien. Du kan eventuelt høyreklikke på ett av programmene og velge «Search Online».

Internet Explorer-fanen inneholder programmer som starter samtidig som Microsofts nettleser starter.

Services-fanen gir deg muligheten til å deaktivere tjenester, men du bør være forsiktig med denne funksjonen, fordi enkelte tjenester bør kjøre for at Windows skal fungere ordentlig.

Fjern skadelige programmer manuelt – Hvis ønsker å bruke Autoruns for å finne eventuelle skadelige programmer, kan du aktivere menyvalget «Hide Microsoft Entries» og «Hide Windows Entries» via Options-menyen. Du kan også aktivere «Verify Code Signatures» via Options og Scan Options, for å verifisere enkeltprogrammer – du vil se under Publisher-kolonnen om det aktuelle programmmet kan verifiseres eller ikke, noe som kan gi en pekepinn på et eventuelt uønsket program. Dermed vil programmet kun vise innlegg fra tredjepartsprogrammer (ikke-Microsoft), og programmet som kan verifiseres. Dette kan gjøre oversikten bedre.

Høyreklikk på et innlegg i Autoruns-programmet, og velg Properties fra menyen, dersom du ønsker å få mer informasjon om det aktuelle programmet.

Ønsker du å deaktivere et program fra oppstarten, er det bare å fjerne haken ved vedkommende program, eventuelt slette (Delete) programmet fra oppstarten.

Last ned

Autoruns finner du på microsoft.com. Du har også muligheten til å kjøre Autoruns fra nettsiden live.sysinternals.com uten å installere programmet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *