Ny LibreOffice med store endringer

libreoffice0

LibreOffice er en gratis kontorpakke som består av blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjon. Denne kontorpakken kan på flere måter sammenlignes med Microsoft Office, men er altså helt gratis.

Hensikten med denne artikkelen er å presentere LibreOffice og gjør det enklere for deg å vurdere om denne pakken er noe å satse på for deg. Dette er ikke en test av LibreOffice, men vi beskriver punkter som er greit å være oppmerksom på hvis du vurderer å ta i bruk denne gratis kontorpakken.

Ny LibreOffice-versjon lansert

LibreOffice 5.4 er nå klar for nedlasting og denne gangen med ganske store endringer. Du finner en oversikt over nyhetene på documentfoundation.org.

Dette er noen av nyhetene:

 • LibreOffice er blitt enda mer kompatibel med Microsoft Office.
 • Importerte PDF-filer har vesentlig bedre kvalitet.
 • Du kan lage dine egne vannmerker for Writer-dokumenter.
 • Writer-programmet har fått utvidet kotekstmeny.
 • Calc-programmet støtter pivotdiagrammer.
 • LibreOffice har fått et nytt fargepalett.

Denne videoen presenterer nyhetene i LibreOffice 5.4:

Historien bak LibreOffice

Det tyske selskapet StarDivision utviklet kontorpakken StarOffice i 1999. Selskapet ble kjøpt opp av Sun Microsystems, endret navnet på kontorpakken til OpenOffice, og navnet ble senere endret til OpenOffice.org.

Prosjektet ble i 2010 kjøpt opp av selskapet Oracle, og selskapet fortsetter utvikling av kontorpakke under navnet Oracle OpenOffice. Da bestemte en del frivillige utviklere av prosjektet seg for å forlate det, opprette egen gruppe (The Document Foundation), og fortsette videreutvikling av prosjektet under navnet LibreOffice, altså separat fra Oracle. I 2011 bestemte Oracle seg for å donere prosjektet til Apache, og endre navnet på prosjektet til Apache OpenOffice. Den opprinnelige kontorpakken (StarOffice) finnes altså nå i to utgaver som utvikles separat: Apache OpenOffice og LibreOffice.

Hva er LibreOffice?
LibreOffice er en gratis programvare som er basert på åpen kildekode. LibreOffice bruker OpenDocument file format (ODF) som standardformat på sine filer, men støtter også og er kompatibelt med filer fra Microsoft Office.

 • Writer (tekstbehandling)
  Dette er en tekstbehandler som er kompatibel med Microsoft Word. Writer støtter ODT (standardformatet), DOC, DOCX, RTF og XHTML.

 • Calc (regneark)
  Et regneark som ligner på MS Excel. Støtter ODF (standardformatet), Excel (XLS) og CSV.

 • Impress (presentasjoner)
  Et presentasjonsprogram som ligner på MS PowerPoint. Presentasjonene kan eksportere som SWF-filer slik at de kan vises med Adobe Flash Player.

 • Draw (tegneprogram)
  Et vektorgrafisk program og et diagramprogram som ligneer på MS Visio. Programmet kan også brukes til å redigere PDF-filer.

 • Base (database)
  Et databaseprogram som ligner på MS Access. Dette programmet kan brukes som frontbase for blant annet Access-databaser (JET), ODBC/JDBC datakilder, pluss MySQL, MariaDB, PostgreSQL eller MS Access.

 • Math (matte)
  Et program som kan brukes til å lage og redigere matematiske formler. Programmet bruker en variant av XML for å lage formler, slik de er definerte i OpenDocument-spesifikasjonen. Formlene kan legges inn i andre LibreOffice-dokumenter.

Grafer
Du har en mulighet til å opprette og redigere grafer i LibreOffice. Disse grafene er egne moduler i LibreOffice-programmer kan legges i tekstdokumenter, regneark, presentasjoner eller tegninger.

Utvidelser
LibreOffice har tilgang til et stort utvalg av utvidelser som kan installeres i enkelte av LibreOffice-programmene for å få utvidet funksjonalitet. Du finner utvidelsene på extensions.libreoffice.org.

Hva er OpenDocument?

Standardformatet på dokumenter som LibreOffice bruker er OpenDocument Format (ODF). Det er et åpent, ISO-standardisert filformat. Det at filformatet er åpent innebærer at alle har tilgang til det.

Et ODF-dokument har følgende endelser:

 • .odt er et tekstdokument
 • .ods er et regneark
 • .odp er et presentasjonsdokument
 • .odg er en illustrasjon

LibreOffice vs Microsoft Office

Så kommer vi til spørsmålene «alle» stiller. Hva er egentlig forskjellen mellom LibreOffice og Microsoft Office? Hvor kompatibelt er LibreOffice med Microsoft Office? Kan du importere dokumenter fra MS Office til LibreOffice uten å risikere å endre/ødelegge dokumentene? Det finnes selvfølgelig ikke noe enkelt svar på dette, men vi skal prøve å svare likevel.

Det korte svaret er at de to kontorpakkene er ganske like og at de er ganske kompatible med hverandre. Skal du bruke LibreOffice til enkel tekstbehandling eller regneark og eventuelt importere filer fra Microsoft Office, vil dette som regel gå bra.

Driver du med å opprette og redigere kompliserte dokumenter kan det imidlertid oppstå problemer med overgangen fra LibreOffice til Microsoft Office, eller omvendt.

Bør du velger Microsoft Office eller LibreOffice?
Det er egentlig ikke så enkelt å svare på dette spørsmålet, men du finner noen vurderinger i vår artikkel.

Last ned

LibreOffce er tilgjengelig på 110 forskjellige språk, inkludert norsk. Du finner en komplett oversikt over alle språkversjoner på libreoffice.org.

Her kan du laste ned LibreOffice:

libreoffice00

Når du kjører opp LibreOffice får du opp et vindu som gjør det mulig å åpne et dokument, nylig brukte filer eller maler, eller du kan velge å kjøre ett av LibreOffice-programmene.

Øverst til venstre får du tilgang til blant annet makroer, utvidelser og innstillinger for LibreOffice. Videre får du tilgang til kontorpakkens hjelpefunksjon.

LibreOffice 5.4 ble lansert i juli 2017. Du finner den på libreoffice.org/download.

Kilder: documentfoundation.org (1), documentfoundation.org (2), Wikipedia

You may also like...

6 Responses

 1. Sverre Årnes sier:

  Endelig fått hetta etter at jeg betalte ett år Officepakke (2 dager siden), og fremdeles får purringer og trusler om at programmet stenges. En venn anbefalte LibreOffice, og nå fikk jeg lyst til å prøve. Jeg er forfatter, skriver lange dokumenter (opp til 100 K ord). Det går bra?

 2. Jarle Jonassen sier:

  Har kjøpt ny datamaskin med W11. Jeg har installert Libre office, men får ikke programmet til å fungere ok. Får ikke åpnet gamle dokumenter. Programmet svarer ikke. ved å gå på hjelpefunksjoner kommer svaret.: Den innebygde hjelpen
  for språket som er brukt i det aktuelle grensesnittetfor LO er ikke installert på denne maskinen. Du kan enten installere fra vår nettside eller fra pakkebrønnen for dditt systenm , eller leste på nettet.
  Dette gir meg ikke noe.. Tips ??!!!

 3. Jarle Jonassen sier:

  Har prøvd flere ganger, men får ikke åpnet gamle LO – dokumenter. Dette er tredje maskinen der jeg har installert LO. De andre har hatt W10.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *