Maskinen som gir deg svarene

WolframAlpha er en søketjeneste og en kunnskapsmaskin helt utenom det vanlige. Det er i utgangspunktet en søketjeneste, men det så mye mer enn det. Her finner du svar på det meste om alt mellom himmel og jord.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

WolframAlpha

WolframAlpha eller Wolfram|Alpha som den også heter ble lansert i 2009 og er laget av vitenskapmannen, fysikeren og forretningsmannen Stephen Wolfram. Tjenesten er basert på programmet Wolfram Mathematica, en plattform for utregninger som kombinerer matematikk, visualiseringer og statistiske kalkulasjoner. WolframAlpha bruker algoritmer, kunnskapsdatabase og kunstig intelligens til å regne ut et søkeresultat.

Tilrettelegger informasjon

Denne søketjenesten henter inn og tilrettelegger informasjon fra både akademiske og kommersielle nettsider, blant annet The World Factbook, United States Geological Survey, All About Birds, Chambers Biographical Dictionary, Dow Jones, Catalogue of Life, CrunchBase Best Buy og FAA.

Dette kan WolframAlpha gjøre

Det er ganske mye faktisk. Trenger du informasjon om noe, å regne ut noe eller å få svar på et spørsmål. WolframAlpha finner det meste.

Du kan enten søke på wolframalpha.com eller du kan besøke ulike kategorier – hensikten med disse kategoriene er først og fremst å gi deg eksempler og tips om hvordan du kan søke dersom du er usikker:

Tips og triks

Det er nesten bare fantasien som setter en grense for hva du kan gjøre med WolframAlpha. Her er noen nyttige triks. WolframAlpha vil i mange tilfeller forstå norsk, men ikke alltid:

 • Hva slags internett har jeg?
  Du kan lese litt om din internett-forbindelse ved å søke på who am I.

 • Hva skjedde på denne datoen?
  Du kan søke på en dato og WolframAlpha forteller deg hva som skjedde da, for eksempel may17th 1814 eller 17. mai 1814.

 • Morsekoder
  Skriv inn morse code etterfulgt av en frase og du får frasen i morsekoder, for eksempel morse code to be or not to be. Dette fungerer ikke med norske bokstaver.

 • Sitater
  Du kan skrive kjente sitater, gjerne fra filmer og WolframAlpha vil sannsynligvis gi deg svaret, for eksempel I’ll be back.

 • Lag et sikkert passord
  Maskinen hjelper deg til å lage et sikkert passord, for eksempel 8 character password.

 • Finn ut lokal tid
  Finn ut hva som er lokaltiden akkurat nå på et annet sted på jordkloden, for eksempel local time in new york city.

 • Tidssone-kalkulator
  Finn ut hvor mye klokka er i Norge (lokaltid) dersom du oppgir bestemt klokkeslett for en annen tidssone. Du kan for eksempel skrive 12 PM EST for å finne ut hva klokka er da på et sted hvor du befinner deg akkurat nå, for eksempel i Norge.

 • BMI-kalkulator
  Maskinen har en innebygd kalkulator for kroppsmasseindeks, det vil si BMI-kalkulator. Du bruker søkeordet Body Mass Index og kan deretter skrive inn ønsker vekt og høyde for å få riktig tall.

 • Sammenligning
  Du kan sammenligne det meste med WolframAlpha. Du kan for eksempel sammenligne nettsidene vimeo.com vs youtube.com eller google.com vs bing.com.

 • Finn næringsinnholdet i mat
  WolframAlpha har fakta på nesten alt, inkludert mat. Prøv for eksempel å søke på apples vs oranges.

 • Antall dager til en dato
  Du kan finne ut antall dager til en bestemt dato. Prøv for eksempel days to summer solstice.

 • Neste solformørkelse?
  Du kan finne ut når den neste solformørkelsen forekommer på jorden. Du kan bruke søkeordet next solar eclipse.

 • Dybdeskarphet for foto
  De fleste moderne kameraer regner ut dybdeskarpheten og blenderåpningen, men du kan bruke WolframAlpha til å regne ut dette. Søk for eksempel på depth of field f=1m og du får blant annet et f-nummer og fokusavstand. Du kan bruker dybdeskarphet f=1m, men resultatet blir ikke det samme.

Verktøylinjer og utviklerverktøy

Du kan laste ned en verktøylinje på wolframalpha.com/downloads.html for Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Opera, pluss en widget for Windows og Mac. Klikk på «View all tollbars and add-ons». Du finner også verktøy for utviklere på products.wolframalpha.com/api.

Utvidelse for ChatGPT

Det jobbes nå med utvidelser for flere apper og tjenester. Du kan registrere deg på venteliste for å prøve en WolframAlpha-utvidelse for ChatGPT. Les mer på stephenwolfram.com – du finner ventelisten på openai.com («Join plugins waitlist»).

WolframAlpha Pro

WolframAlpha finnes også i en betalversjon som WolframAlpha Pro. Den er mer avansert og kan også tilrettelegge den i større grad enn du kan med gratisversjonen. Les mer på wolframalpha.com/pro. Her er prisene:

 • Pro: 5 USD per måned (53 kroner).
 • Pro Premium: 8,25 USD per måned (88 kroner).

Du finner prisoversikten på wolframalpha.com/pro/pricing.

Kilder: wolframalpha.com, wolfram.com, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *